Görög isten-képző, avagy így formáld a tested! - Calisthenics - 1. hét

2013.02.28. - 00:30 | vaskarika.hu

Görög isten-képző, avagy így formáld a tested! - Calisthenics - 1. hét

Ha valaki ráveszi magát, hogy változtasson eddigi életmódján, bizony nehéz dolga lesz. Van, aki rögtön belecsap a lecsóba, belead apait-anyait az edzésbe, és persze vannak a mentalisták, akik először mentálisan rákészülnek, tervezgetnek, szervezik az életüket, hogy az edzés által a lehető legkisebb csorba essen az eddig életmódjukon. Valljuk be, ezt sokkal nehezebb, mint azonnal elkezdeni a rendszeresített testmozgást. Viszont az se hátrány, ha lelkileg felkészülünk a megmérettetésre, sőt… Tisztában leszünk a saját, aktuális képességeinkkel és lehetőségeinkkel, meghatározhatjuk a kitűzött célokat. Ezek után, már tényleg nincs más hátra, minthogy sutba dobni a klaviatúrát, és feladni fotelunk kényelmét. Mi se tettünk másképp.

Abszolút kezdőként hirtelen azt se tudtam, hogyan és mivel vágjak bele a „görög isten-képzőbe", így úgy gondoltam, hogy előzetesként egy kis számolással kezdek.  E számítások alapján jobban be lehet határolni az aktuális képességeinket, illetve az ezek által a kitűzött célokat is pontosabban meg tudjuk határozni.

Először kiszámoltam az optimális testsúlyom, ami nagyjából 62 és 77 kg között lenne ideális. Majd a testtömegindexem kikalkulálása következett. A testtömegindex (Body Mass Index - BMI) egy mérőszám, mely nagyon könnyen meghatározható az egyén testmagasságának és testtömegének ismeretében. Mindössze el kell osztani a testtömeget a testmagasság négyzetével. BMI kalkulátor itt. A kapott érték alapján meghatározhatjuk, hogy testsúlyunk melyik kategóriába esik. Ezek alapján, a 19.37-es indexértékem normálisnak mondható.

BMI Értékelés,  BMI index érték

kórosan sovány: <15
sovány: 15 - 18,5
normál testsúly: 18,5-24,9
túlsúlyos: 25- 29,9
kórós túlsúly / elhízott: >30

A számítások során kiderült, hogy szervezetem az alapvető működése során napi 1595.88 kcalt éget el. Ezt az energiát akkor is elégetem, ha egész nap csak fekszek. Ez a BMR, angolul Basal Metabolic Rate, azaz alapanyagcsere értékem.

Alapjáraton - szív, benntart, gyújt, kipufog - napi 1915 kcal kell a működtetésemhez, azaz ennyi energiát égetek el összesen a szokásos napi életvitelem által.

E számok alapján az edzéstervem által kitűzött cél: egy év alatt 8 kilogrammnyi plusz súly - többnyire izomban - felszedése. Ez azt jelenti, hogy heti +0.15 kg-os ütemben kellene súlyt növelnem. Ennek megvalósításához napi 2084 kalória bevitelre lenne szükségem.

Hogy a napi kalóriabevitelem valamelyest ellenőrizhető legyen, elhatároztam, hogy a napi edzésterv mellett, a kalóriabevitelt és az elégett kalóriamennyiséget is jegyezni fogom. Ebben lesz segítségemre a KalóriaBázis.

Az első hét után...

Minden kezdet nehéz... , de a legnehezebb elkezdeni.
Miután az emberben átfordul valami kapcsolószerűség, nincs megállás. Hajt a motiváció és a bizonyítási vágy. Ha másnak nem is, legalább magadnak. Napról napra érzed, hogy egyre könnyebben mennek a gyakorlatok. Tele vagy energiával. Egy-egy edzés után, szinte elpusztítatlannak érzed magad. A tested követeli a nagyobb ismétlésszámot, az agyad viszont kontrollálja a tevékenységet, és csak az optimális ismétlésszámig adagolja az erőt.

És ez így van rendjén...

Ez a calisthenic alapja. A test kontrollállása, a légzésformák megismerése és a fokozatos előrehaladás. Ha ezt a három dolgot össze tudod hangolni, akkor már nyert ügyed van. A tüdőd, a szíved, az idegrendszered és az összes izmod úgy fog működni, ahogy Te szeretnéd. A helyesen végzett calisthenic gyakorlatok közben kevésbé érzed a fáradtságot, és a folyamatos erőkifejtésnek köszönhetően az izomláz se lesz gyakori vendég az „edzőtermünkben".


Pár szót az „edzőteremről". A kezdeti gyakorlatok elvégzéséhez igazából nincs másra szükségünk, mint egy falra, a padlóra, egy székre és ajtókeretre (vagy ha épp nincs kéznél, akkor megteszi egy kerítésláb, vagy akár egy villanyoszlop is). Azt hiszem, e dolgok beszerzése igazán nem okozhat gondot senkinek sem. Valamint az sem elhanyagolható, hogy gyakorlatok akár TV-nézés közben is végezhetők. Nem igényel eszközt, akár otthon is végezhető, eleinte nem kell túl sok időt beáldoznunk a napunkból az aktív életmód oltárán, ráadásul senkihez sem kell alkalmazkodunk. és nincsenek feleslegesen lerótt kilométerek, míg eljutnánk az edzőteremig. Mindezek ellenére funkcionális erőt épít a testre, amely akár már egy heti - naponta maximum 1 órás - folyamatos edzés után is tapasztalható. Mindez teljesen ingyen és bérmentve. Szóval nagyon ki van találva.

A calisthenics egyik alapelve a „lassan járj, tovább érsz". A gyakorlatok egymásra épülnek, és kiegészítik egymást. Kezdők esetén kötelező alapozó edzéssel indítani. Ez idő alatt a test felkészül a terhelésre, hozzászokik, hogy most igenis bizonyítani és teljesíteni kell. Az ízületek és az inak megerősödnek. Úgymond, a testünk felkészül a nagyobb bevetésre. Az alapozó időszak egyéntől függően eltarthat pár héttől, akár hónapokig is. De ne sajnáljuk rá az időt, a testünk meg fogja hálálni.


Eleinte a 10-es ismétlésszám még nekem is nevetségesen könnyűnek tűnt. Eltelt pár nap, és észrevettem, hogy már nem ropognak az ízületeim, és a harmadik napra már az eddig legnehezebb feladatnak vélt „gravitációs térdfelhúzásból" is sikeresen abszolváltam a kívánt mennyiséget - ekkor már nagyobb ismétlésszámmal dolgoztam, mint a kezdeti 10. További pár nap után folyamatosan, de lassacskán még növeltem az ismétlésszámot. A következő héten már ezzel fogok dolgozni, hogy elérjem a következő gyakorlat belépési szintjét.

Pár szót a táplálkozásról. Az étrendem abszolúte nem változott, sőt, nem is igen figyelek rá. Épp ezért nehéz teljesíteni mindennap a 2000 feletti kalóriabevitelt. Átlagosan - egy hét távlatában - napi 1600-1700 kcal-t tömtem magamba. Ez persze nem is lenne rossz eredmény, viszont a folyamatos edzés következményeként gyorsan megszabadultam 2 db nehezen összeszedett kilótól. A feladat adott: enni kipukkadásig...

(Folytatjuk...)

Aktívan az egészségesebb életért - a calisthenics

2013.02.05. - 00:15 | vaskarika.hu

Aktívan az egészségesebb életért - a calisthenic

Bizonyára sokakban felmerült a kérdés, hogy miért kell egy tradicionális, már-már ősinek mondható edzésformát bemutatni és elkezdeni a mai modern, mindennel felszerelt edzőtermek világában. Manapság bemegyünk a nekünk legszimpatikusabb edzőterembe, kiválasszuk a módszert, hogy mivel fogunk rengeteg kalóriát elégetni. A szerencsésebbeknek még személyi edzőjük is van, aki majd megmondja mikor, hol, mivel, kivel, hányszor...

 

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: Paul „ Coach” Wade: Fegyencedzés

Új hozzászólás