Görög isten-képző, avagy így formáld a tested! - Calisthenics - 1. hónap

2013.04.04. - 00:15 | vaskarika.hu

Görög isten-képző, avagy így formáld a tested! - Calisthenics - 1. hónap

30 nap a 150 jegyében - egy hónapja belevágtam a saját testsúllyal végzett edzésbe, azaz progresszív calisthenics gyakorlatokkal próbálom formálni a testem. Eleinte nagyon nehezen tudtam rávenni magam a napi rendszerességű testmozgásra. Azóta eltelt egy hónap, szinte mindennap elvégzem a javasolt gyakorlatokat, és mint tapasztaltam, a pozitív „mellékhatások” sem maradtak el.

HIRDETÉS

Egy megszokott életritmust felrúgni bizony nem megy egykönnyen. Ha valakinek jól bebetonozott bioritmusa van, nagyon nehezen lesz képes beiktatni teendői közé a napi vagy adott esetben heti rendszereségű testmozgást. Legyen az szimpla futás, bárminemű sport, vagy akár rendszeres fittnessedzés. Ahhoz, hogy aktívabbá tegyük a mindennapi életünket, le kell mondanunk valamiről. Ez az első probléma az emberek felfogásában. Nem tudunk - de legtöbbször nem is akarunk - lemondani életünk egyetlen apró szeletkéjéről se. Nos, ezért lehet a mai kor emberének megfelelő alternatíva a testedzésre, testmozgásra a progresszív calisthenics. Nincs szükség edzőtermi bérletre, edzőteremre vagy bármilyen eszközre. Egész egyszerűen, a tested lesz az edzőtermed. 


Edzésmenete többnyire a természetes mozdulatokon - guggolás, lábemelés, húzódzkodás, híd, kézenállás és fekvőtámasz - alapul.  A gyakorlatok (mesterhatos) tökéletes elsajátítása 10 lépésen keresztül folyik, valamint mindenegyes lépés három különböző nehézségi szintet kínál. Így mindenki megtalálhatja a neki megfelelő gyakorlatot és nehézségi szintet. A lépések és a gyakorlatok egymásra épülnek, ezért jó, ha az elején kezdjük, még akkor is, ha képesek lennék akár a 6. lépéstől belevágni a calisthenic edzésbe.

Ab ovo... - mindent a kezdetektől

Jó tanítványhoz méltóan én is az elején - a lehető legkönnyebb alapozó gyakorlatoknál kezdtem. Testi adottságaimhoz mérten három különböző gyakorlatot kezdtem el egyszerre, ezek többnyire a törzset, a hasizmokat, a váll és mellizmokat, valamint a karokat erősítik. Az első hét kezdeti nehézségei után sikerült beépítenem a napirendembe a rendszeres testmozgást. Ha esetleg időm mégse engedte meg, hogy egyszerre letudjam a három mozdulatsort, akkor részletekre bontottam, így a terhelés se egyszerre zúdult a testemre, hanem eloszlott a nap folyamán.

Vegyük például a szintlépéshez szükséges 150-es ismétlésszámot. Azaz mindegyik mozdulatsor - lábemelés, húzódzkodás, fekvőtámasz - alapozó lépéseiből 150-150 ismétlés. Munkakezdés előtt, reggeli testmozgásnak - kezdőként - elég megterhelő és kimerítő, főleg ha mellette még másféle fizikai tevékenységet is végzünk a nap során. Napközben nemigen van „felesleges" egy óránk, így marad estére a napi edzésterv abszolválása. Tapasztalataim alapján ez lehet a járható út. Persze nem biztos, hogy szakmailag is az éjféli órák a legalkalmasabbak, de talán a „bármikor" elvét követve még belefér...  


A calisthenicben az a jó, hogy semmi sem szentírás.  Van egy javasolt edzésterv, de ezt bárki személyére szabhatja, és önkéntelenül a saját formájára alakíthatja az „előírásokat". Ha az alapvető dolgokat - megfelelő testtartás, megfelelő ismétlésszám és folyamatos, de lassú előrehaladás - betartja, akkor már pár héttel az edzés elkezdése után tapasztalhatja pozitív „mellékhatásait". Pár napja történt, hogy egy régi hölgyismerősömmel összefutottam egy koncerten, aki finoman konstatálta, milyen jó nekem, hogy ennyire izmos vagyok. Korábbi életvitelemhez mérten ez óriási előrelépés a számomra.

Majd alig néhány napja egy orvosi vizsgálatra kellett mennem, amely során az asszisztensnőnek élő példaként szolgáltam, mint olyan ember, kinek oly kemény a hasi izomzata, hogy lehetetlen megvizsgálni. Újabb pirospont a calisthenicnek ... és még csak az első hónapnál tartok.     

Kapcsolódó írásunk:

Görög isten-képző, avagy így formáld a tested! - Calisthenics - 1. hét

2013.02.28. - 00:30 | vaskarika.hu

Görög isten-képző, avagy így formáld a tested! - Calisthenics - 1. hét

Ha valaki ráveszi magát, hogy változtasson eddigi életmódján, bizony nehéz dolga lesz. Van, aki rögtön belecsap a lecsóba, belead apait-anyait az edzésbe, és persze vannak a mentalisták, akik először mentálisan rákészülnek, tervezgetnek, szervezik az életüket, hogy az edzés által a lehető legkisebb csorba essen az eddig életmódjukon. Valljuk be, ezt sokkal nehezebb, mint azonnal elkezdeni a rendszeresített testmozgást. Viszont az se hátrány, ha lelkileg felkészülünk a megmérettetésre, sőt... Tisztában leszünk a saját, aktuális képességeinkkel és lehetőségeinkkel, meghatározhatjuk a kitűzött célokat. Ezek után, már tényleg nincs más hátra, minthogy sutba dobni a klaviatúrát, és feladni fotelunk kényelmét. Mi se tettünk másképp.

 

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: Paul „ Coach” Wade: Fegyencedzés

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Soós Bence 2013.04.07. - 22:40
Mik a gyakorlatok konkrétan? Mert azt írtad, hogy otthon végezhető. Edzésterv alapján haladsz? Lehet netről ilyet vadászni vagy megosztod a sajátod? Kösz. Bence
vaskarika.hu 2013.04.13. - 08:54
Következő írásunkban egy interjún keresztül vezetjük be az olvasót a calisthenic rejtelmeiben, és ha minden jól alakul akkor videóanyagot tudunk majd a későbbiekben az írásokhoz csatolni, hogy BÁRKI elsajátíthassa a gyakorlatok pontos végzését.