Művészetek éjszakája Frankfurtban - a KUNSZT 2009 fellépői (1.rész)

2009.03.24. - 18:30 | Büki László 'Harlequin'

Művészetek éjszakája Frankfurtban - a KUNSZT 2009 fellépői (1.rész)

Tizenegy Vas megyei alkotó mutatkozik be március 27-28. közöt Franfurtban, a KUNSZT 2009 névre hallgató magyar-német kultúrcsere programban. Az ismert helyi művészek mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak tehetséges fiatal alkotók is. Első írásunkban a divat és a tánc reprezentánsaival, míg a másodikban a képző- és vizuális művészekkel ismertetjük meg olvasóinkat.

A Kultúrkapu Egyesület és a Congusto Theater együttműködési szerződésének első, közös szervezésű eseményét tartja Frankfurtban. A március 27-28. közt megvalósuló, KUNSZT 2009 projektnévre hallgató közös rendezvény Frankfurt városának két helyszínén bonyolódik le. Az esemény során tizenegy szombathelyi alkotó nyer bemutatkozási lehetőséget, két metódus szerint. Az első napon egy jobbára szakmai, illetve kapcsolatépítési szándékkal életre hívott rendezvényen debütálnak a művészek, melyre a német partner 50 helyi VIP-vendéget hív meg. Az illusztris személyek a város vezetéséből, és olyan, kultúrát támogató mecénásokból illetve gyűjtőkből állnak, akik rendszeresen támogatják a hasonló jellegű, értékteremtő, összművészeti rendezvényeket. A második napon ugyanezen műsorral, de már egy könnyedebb hangvételű ismerkedési esten, a német egyesület tagjainak, illetve a város multikulturális szemléletmódú fiataljainak mutatják be Szombathely - eddig - rejtett kulturális „tartalékait". A csereprogram második felvonását nyárra ütemezik, amikor a Congusto Theater viszonozza a mostani látogatást, új színt elhelyezve Savaria városának kulturális palettáján.

Röviden a fellépőkről

Si&Lu divattervező csoport

Singular and Luxus. A fantázianév két tehetséges fiatal divattervezőt takar, akik hagyományteremtő szándékkal eddig kétszer rendezték meg a Művészetek éjszakája elnevezésű, egész estés bemutatójukat. Ők Lukács László és Balogh Szabolcs.

Jelszavuk: Style for you, azaz Stílus, Neked! Ebben a pár szóban össze is foglalhatjuk divatról alkotott elképzelésüket: a divatos külső mindenki számára elérhető, anélkül, hogy feladná saját egyéniségét, stílusát. 2008 júliusában talált egymásra a két bohém tervező. Céljuk, hogy a divatot a város kulturális életének részévé tegyék, hiszen a divatvilág nemcsak Milánóból vagy Párizsból áll. Kéthónapos kitartó és lelkes munka után augusztus 28-án két kollekcióval álltak a közönség elé a Palace Cafe & Zenei Klubban: az egyik a reneszánsz szín-és formavilágának jegyében született, ötvözve a modern kor stílusával. 2008 a Reneszánsz éve volt Magyarországon, ezért az alkotásokat a tervezők a Kreatív Reneszánsz Módi Országos pályázaton is nagy sikerrel indították, hiszen különdíjban részesültek. A másik kollekciójuk a pop-art jegyében született, mely a közérthető művészetet, a hordhatóságot preferálja.

Lukács László ötödéves a Művészeti Szakközépiskolában textil szakon. Jövő tanévtől a bécsi Iparművészeti egyetem hallgatója lesz, mivel már idén felvették, de tanulmányai befejezése, és a SI&LU sikere miatt halasztott egy évet. Az „egyszerű, de nagyszerű" dolgokat kedveli, ez az irány tükröződik ruháin is. A komplementer (kiegészítő) színpárok keverése a geometrikus formákkal, a különböző árnyalatokkal való könnyed játék visszatérő motívum alkotásain.

Balogh Szabolcs a Teleki Blanka Szakképző Iskolában végzett ruhaipari szakon. 2004-ben letette a mesterszabói vizsgát, és szakmájában azóta is komoly sikereket könyvelhet el. Szombathelyen ismert és elismert szakember kreativitása, és szakmai tudása miatt. Ruhák terén kedveli a változatos formákat, a vagány, az elegáns, és a stílusos elemek kombinálását.

A csoportról lapunkban megjelent írások:

Veres Éva ötvösművész

Veres Éva ötvösművész tagja a Laokon képző- és iparművészeti alkotócsoportnak, a Magyar Ötvösművészek Társaságának és közös munkákban a Redform Design Stúdiónak, akik különleges bútorokat és enteriőröket terveznek és kiviteleznek. Számos kiállításon mutatta be munkáit, ékszereit (Művészetek Palotája Bp., Művészetek Háza Szombathely, Művészetek Éjszakája Szombathely). Vallja, hogy egy divatbemutató a legalkalmasabb platform arra, hogy életre keltse az ékszereket. Nemesfémekkel, drágakövekkel dolgozik. Az ékszer elkészítése különleges örömöt jelent számára - a drágakövek kiválasztása, a játék a formákkal és a megvalósult mű, amely a helyére kerül - akár egy szép női kézre vagy nyakra -, egyformán kiemeli a női szépséget.

A művésznőről lapunkban megjelent írások:

Rhythm Squad breaktánc csoport

A Rhythm Squad csapata 1993-ban alakult. Az aktuális formáció vezetője, koreográfusa és életben tartója Kőhalmi András „Kiddy", aki 1999-ben világbajnok volt. Profi pályafutása alatt a föld legtöbb pontján táncolt varietékben és show-színházakban. Sikereiket nem csak üres szavak támasztják alá, hanem díjak, trófeák, érmek és nagyra tartott művészek elismeréseinek sora. Magyarország és Szombathely hírét viszik a világban megalakulásuk óta. Inspiráltak az új dolgokra, a kreatív és ötletes megoldásokra, mellyel még hatásosabb, és lehengerlőbb produkcióval tudnak a publikum elé kiállni. Céljuk valójában az, hogy a nézőközönséget pár órára kiragadják a szürke hétköznapok sivár, fásult valóságából, és ha kell, teljesen más világba repítsék el őket, és ehhez a leghatásosabb eszközt, a táncot használják. Showműsoraik megállják helyüket bármelyik színház színpadán vagy rendezvényeken. Rendszeres résztvevői egész estét betöltő táncszínházi produkcióknak, ahol a legváltozatosabb mozdulatsorok közepette kápráztatnak el kicsit és nagyot egyaránt.

A csoportról lapunkban megjelent írások:

Novák Viki és a Tribe Paganicae - keleti fúziós törzsi táncok

Novák Viktória táncelőadó, oktató, koreográfus. 1997-óta foglalkozik keleti kultúrákon alapuló táncokkal és mozgásformákkal. 2004-óta oktatja is mindezeket, három éve életre hívta saját formációját a Tribe Paganicae csoportot. A keleti fővonalat ötvözik a flamenco, az európai cigánytáncok, tradicionális indiai és Bullywood elemekkel, távol-keleti stílusokkal, és a mai modern többek közt hiphop, popping-dance hatásokkal. A táncokhoz felhasznált zenék sem a szokványosak, indie, balkáni cigányzene, ipari, elektronikus, világzene, és

fúziós irányzatok. Referenciái széleskörűek, az Egyesült Államokba rendszeresen visszajár oktatási és táncszínházi fellépésekre. Szerepelt New Yorkban több ízben, számos helyen, de járt már előadni Orlando, Miami, Deerfield Beach (Florida) városaiban is. Rendszeresen fellép hazánk szinte összes fesztiválján, a Club Era zenekarral turnézik. Saját rendezvényeket szervez, nevéhez kötődik a Kelet Varázsa Nyugaton (Kőszeg), Világzene-Világtánc (Szombathely), és a Dance Caravan (Sopron-Győr-Balaton).

A csoportról lapunkban megjelent írások:

Fellépők:

Si&Lu - divattervező csoport
Lovagi Milán - fényképész
Sztefanuné Mengesz Ágnes - textilművész
Veres Éva - ötvösművész
Bonyhádi Károly - grafikusművész
Bárány Áron - grafikus
Tebeli Szabolcs - grafikus
Rhythm Squad - tánccsoport
Novák Viki és a Tribe Paganicae - keleti fúziós törzsi táncok - tánccsoport
Vida Gábor - dj
Lendvai Bálint - vizuális installációk

Együttműködő partnerek:

Művészeti Szakközépiskola Szombathely
Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ - a Germanisztikai tanszék diákcsereprogramja
SoundPark Music - technikai eszközök
Vaskarika.hu - médiatámogató

Az esemény hivatalos honlapja

Új hozzászólás