Még több napfényt! - I. Metro Borfesztivál

Képgaléria megtekintése2013.09.07. - 00:45 | Büki László 'Harlequin'

Még több napfényt! - I. Metro Borfesztivál

Bármennyit ihattunk, nem is akármit, ráadásul mindezt ingyen! - Szeptember 6-án a Metro parkolója volt a helyszíne az üzletlánc első borfesztiváljának. Az országban ezen a napon 4 város áruháza - Debrecen, Pécs, Budaörs és Szombathely - ajánlotta borkínálatát az érdeklődők figyelmébe. Szombathelyen 23 borászat 102 borát kóstolhatta meg, aki kilátogatott az eseményre. Nincs információnk róla, hogy volt is, aki végigkóstolta, mi 12 féle bort gurítottunk le délutáni passzióként. Jól esett, s a végére a nap is kisütött. Vagy csak úgy tűnt...

Ahogy Bartók Zoltántól, az esemény házigazdájától megtudtuk, az összes magyarországi borvidék képviseltette magát a metrós bormustrán. Általában négy terméket hoztak, köztük különlegességeket is. Itt volt a premierje az idei szüretelésű Csabagyöngyének és Irsai Olivérnek, két pincészet is elhozta ezeket a fajtákat.

A borfesztivál célja, hogy jó propagandája legyen a minőségi - elsősorban magyar - boroknak és a honi pincészetek kiváló nedűi felé terelje borfogyasztási szokásainkat. A Metro borkínálata egyébként is hihetetlenül gazdag: 745 bort, pezsgőt lehet kapni az áruházban, amiből 545 magyar.

A standokat végigjárva információkat kaptunk az egyes borokról és egy-egy borvidékre jellemző borfajtáról. Az Ászár-Neszmély borvidék egyik neves pincészete a Hilltop, akik most a malbec szőlőfajtából dobnak piacra vörösbort. A pincészet zászlóshajója továbbra is az Irsai Olivér valamint a Cserszegi fűszeres, ami Angliában is ismertté tette Kamocsay Ákos főborász és a pincészet nevét. Két prémiumborát is megkóstoltuk, a sárgamuskotály és a chardonnay is egyaránt nagyon intenzív illatú, kellemes zamatú bor volt.

Akárcsak a Balatoni-borvidékről érkező, és már fiatalos borcímkéjével is elismerést arató Canter Borház. A pitypangos címke alatt traminit és pink rozét kóstoltunk. 

Több nagydíjas bort is megkóstolhattak a borbarátok, mi sem hagytuk ki a Teleki Pincészet Villányi Rosé Cuvée-jét, ami idén Cannes-ban nyert aranyérmet. Filmeseknek is jó....

A vörösborok közül egyértelműen a Vylyan Pincészet Montenuovo Cuvée-jére tettük a voksunkat, s természetesen nem hagytuk ki a premier borokat, az idei szüret első borait sem: a Varga Pincészettől a száraz csabagyöngyét, és a soproni Taschner Pincészettől az Irsai Olivért.

Márkus Bélát, a Metro borszakértőjét arról kérdeztük, ha egy bort kellene ajánlania, melyik lenne az. Mint az áruház "főborászának", képben kell lennie az összes borról, így vakon hittünk neki a "varázsital" elhangzása után, s az áruházi gyakorlattal ellentétben vásároltunk egy palackkal belőle. Most bolti áron ennyit is lehetett venni. 

Arra a kérdésre, hogy hagyomány lesz-e a bormustrából, egyelőre nem kaptunk egyértelmű igent. Lehet, jövőre másik 4 áruház várja majd a borbarátokat egy ingyenes, estébe hajló bornapra. A Metro francia tulajdonú, a franciák pedig köztudomásúan imádják a bort. Ahogy a szombathelyiek is, ugyanis az érdeklődés hatalmas volt. Rajtunk nem múlik, jövőre is szívesen fejlesztenénk erősen közepes borkultúránkat. Legalább jóra - szem előtt tartva a fokozatosság elvét, s bízva a folytatásban!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Takács István Pécs. 2018.08.30. - 13:53
Kár, hogy az idén nem lesz Pécsen Metró borfesztivál