Helyzetgyakorlatok - Évadnyitó Színházszerda a Cafe Freiben

Képgaléria megtekintése2014.09.11. - 15:00 | Büki László 'Harlequin'

Helyzetgyakorlatok - Évadnyitó Színházszerda a Cafe Freiben

A Színházszerda szeptember 10-i rendezvényén évadnyitó különkiadásként Jordán Tamás bemutatta a társulat legújabb tagjait, a színháznál gyakorlaton levő kaposvári színinövendékeket.

Jordán Tamás Hans Sachs: A kalmár kosara című farsangi komédiáján dolgozik a kaposvári színinövendékekkel, a fiatalok ettől az évadtól tartoznak a Weöres Sándor Színház társulatához. A gyakorlat célja, hogy az előadáson keresztül megismerjék a rendezők az öt új színészpalántát: Edvi Henriettát, Hartai Petrát, Kenderes Csabát, Matusek Attilát és Jámbor Nándort.

Ez adta az évad első színházszerdájának apropóját is - bemutatni, megismertetni a közönséggel az idei karneválszínházi produkcióban már debütáló fiatalokat. 

A Cafe Frei "bejáratott" pódiumán Jordán Tamás kérdései és humoros szurkái várták a növendékeket, akiknek első "civil" fellépése rögvest helyzetgyakorlattá is minősült: a makrancos technikát kellett élőhangra leváltaniuk. Érthetően artikulálni, hogy a hátsó asztaloknál dohánykávét hörpölő is hallja: "Jelenleg nincs barátnőm, nem vettek fel csontra az egyetemre, viszont ha törik, ha szakad: színész leszek!!" Valahol ez adta az egész műsor báját, ahogy az egyébként "fékezett habzású" beszélgetések a megváltozott körülmények miatt "túlcsordultak", rengeteg vidám aspektust kínálva kérdezőnek és válaszadónak egyaránt. Ki lehet ebből jönni rosszul és nagyon jól is. Szerencsére szerda délután ez utóbbi következett be, de egy leendő színésznek minden helyzetben fel kell találnia magát!

Az "ötök" Kaposváron a színészet mesterségét Kocsis Páltól, Csapó Virágtól és Rusznyák Gábortól tanulják, míg az elméleti tantárgyakat Csáki Judit és Jászai Tamás oktatja. Jordán Tamás figyelmét a Kelemen József rendezte Három nővérben nyújtott alakításukkal hívták fel magukra.

S hogy mit kell tudnunk róluk? Leginkább azt, hogy milyen indíttatással vágtak neki a pályának, s melyik darabokban láthatjuk őket az évadban. 

Jámbor Nándor a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán végzett olyan nagy elődök után, mint Bajomi Nagy György és Alföldi Róbert. Őt a Sweet Charity-ben láthatja a publikum.

Hartai Petráról megtudtuk, hogy párja a k2 alternatív színház egyik alapítója, amit a 2014-ben végzett kaposvári színinövendékek hoztak létre. Petra a repertoáron maradó Szigliget című darabban alakítja az Alberti Zsófi által megformált Szabó Vera főhadnagy szerepét. Az idei évadban még a Parasztoperában, a Vitéz Mihályban és az Alföldi Róbert által rendezett Makrancos Katában lesz látható.

Matusek Attila a révkomáromi elektrotechnikai szakközépiskolába járt, ami épp a Jókai Színházzal szemben van. Így nem volt nehéz "barátságot kötni" vele - vállalt is kisebb szerepeket. Attila a Koltai Róbert rendezte Én és a kisöcsém című darabjában lesz majd látható, valamint a Mohácsi János rendezte Parasztoperában, a Sweet Charity-ben, a Vitéz Mihályban és a Makrancos Katában szerepel.

Edvi Henrietta a Kaposvári Egyetemre jelentkezése előtt kétszer volt színházban - szeretett verset mondani, ez inspirálta a színészi pálya felé, ám miután elsőre elutasították, Budapestre költözött és nem színház-kompatibilis foglalkozást folytatott: a BKV behajtási osztályán és egy energetikai cég ügyfélszolgálatán dolgozott. Szerencsére színészi álmai erősebbek voltak, mint amiket az adminisztratív munka kihívásként jelentett, így láthatjuk őt az Én és a kisöcsém, A hülyéje és A király mulat darabokban.

Kenderes Csaba családi indíttatásból közgazdásznak készült, fel is vették a nemzetközi tanulmányok szakra, de ő mégis úgy döntött: színész lesz. Nem kis harc ilyen döntést meghozni a szülői akarattal szemben. Stílszerűen a Hosszú út az éjszakába című Eugene O'Neill darabban láthatjuk őt.

A színházszerda következő programja már az aktuális premierről fog szólni: szeptember 24-én 17 órakor Koltai Róbert rendezővel beszélget Nagy Cili az Én és a kisöcsém című darabról.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás