Püspökmolnári nagyjai: a múltjukat már ismerjük - Kuglics Gábor helytörténeti bloggerrel beszélgettünk

2014.11.03. - 00:20 | Bangó Mária 'Mira' - Fotók: Kuglics Gábor

Püspökmolnári nagyjai: a múltjukat már ismerjük - Kuglics Gábor helytörténeti bloggerrel beszélgettünk

Blogja Püspökmolnári történetéről szóló bejegyzéseket tartalmaz az őskortól a közelmúltig. Egy ideig rendszertelenül írta, de ma már heti három bejegyzést tesz közzé. Az egyes posztokat képekkel, régi dokumentumokkal, térképekkel illusztrálja, így azok számára is érdekes lehet, akik nem itt élnek, nem ismerik a község múltját, jelenét, lakóit. Interjúnk alanya Kuglics Gábor helytörténeti blogger.

Mit tudhatunk rólad, ami a bloghoz, annak kialakulásához köthető, milyen állomásokat érintettél előtte, ami ebbe az irányba terelte az érdeklődésedet?

Történelem-földrajz szakon diplomáztam a szombathelyi főiskolán, amit később Pécsen egy történész diplomával bővítettem. Mindkét helyen hallgattam olyan tárgyakat, amelyek megerősítették bennem a helytörténet kutatása iránti érdeklődést. Mindkét intézményben kellett olyan házi dolgozatokat beadni, amelyek a lakóhelyem történetéhez kapcsolódtak, így ezek remek alapot adtak a későbbi folytatáshoz.

Az igazi lökést azonban - 2000-ben - az adta, hogy egy nyomdász barátomnak segítettem: korrektúráztam egy vasi falu történetének monográfiáját. Ekkor „leesett a tantusz": ilyet én is tudok! Akkor kezdtem el intenzíven Püspökmolnári történetének kutatásával foglalkozni. Ez 2010-re a helyi önkormányzat finanszírozásával egy kis könyvecskévé érett, de nagyon sok adat, fotó, térkép nem fért el benne. Így elhatároztam, hogy a kimaradt anyagokat, illetve az újabb kutatásaim eredményeit közzéteszem valamilyen módon.

Elvégeztem egy településmarketing-tanfolyamot is, amit részben hasznosítani tudok. A blogom ugyanis valahol Püspökmolnári településmarketingjét szolgálja, hisz a posztok olvasói - éljenek bárhol a világban - egy kis képet kapnak a lakóhelyemről, legalábbis annak múltjáról. A főoldalamról pedig átkattinthatnak Püspökmolnári honlapjára, hogy a község jelenét is megismerjék.

Miért éppen ezt a közlési formát választottad?

Egy újabb könyvhöz nem voltak adottak a feltételek (idő, pénz), és valami olyat akartam, ami az újabb kutatások eredményeivel korlátlanul bővíthető. Mindenképpen valami hírfolyamszerű oldalt képzeltem el. Egy saját honlap megszerkesztéséhez, felépítéséhez azonban nem értek, így maradt a blog. Itt adott sablonokkal, jól áttekinthető és könnyen kezelhető admin felületen lehet dolgozni, meglepően könnyű egy-egy poszt formázása. Emellett a bejegyzéseket lehet kommentelni, ill. a közösségi oldalakkal is összeköttetésben van a felület, így könnyű a követők gyűjtése, lájkok fogadása.

Végül egy ismerősöm példája adta meg a végső lökést, hogy ezt a formát válasszam. Ő ugyanis Budapestről elköltözve a tanyasi lét élményeit „írta ki" magából a blogjában, fotókkal illusztrálva.

Mióta működik és miről is ad hírt pontosan a blogod, milyen ismeretekkel gazdagodhat az olvasó?

A http://kugi.blog.hu címen elérhető oldalt bő 3 éve, 2011. szeptemberében indítottam útjára, és Püspökmolnári történetéről szóló bejegyzéseket tartalmaz az őskortól a közelmúltig. Egy ideig rendszertelenül írtam, de ma már heti 3 bejegyzést teszek közzé. Az egyes posztokat képekkel, régi dokumentumokkal, térképekkel illusztrálom, így azok számára is érdekes lehet, akik nem itt élnek, nem ismerik a község múltját, jelenét, lakóit.

Mennyire általános jelenség a helytörténeti blogírás Vas megyében illetve országosan?

Meglehetősen ritka dolog. Vas megyében például más helytörténeti blogról nem tudok. Történelmi témájú blog országosan nagyon sok van, de helytörténeti elég kevés. Az egyik kedvencem a Hatvan történetéről szóló oldal, ahol az enyémnél ritkábban, de hosszabb posztokat tesz közzé a szerző. A kisebb települések körében a Somogyjád múltjáról szóló blogot említhetném, amely azonban elég rendszertelenül jelentkezik, viszont pl. sok képet közöl, sőt a helyi anyakönyveket is közzé teszi.

Melyek a leglátogatottabb, a legnagyobb érdeklődésnek örvendő témakörök, és mi a te legkedvesebb témád, írásod?

A blogot napi átlagban 50-100 fő olvassa, de az eddigi rekord sokkal magasabb: 1244 látogató 1952 lapletöltést „csinált". 2014. július 16-án!


Kuglics Gábor

A lájkok és a megosztások alapján azt látom, hogy az olvasók kedvelik még az „Ötven éve történt" eseményeket, ill. az iskolai tabló- és csoportképeket bemutató sorozatok bejegyzéseit. Korábban pedig kedvelt volt a helyi kocsmák történetéről, továbbá a kocsmabelsőkről szóló poszt is.

Számomra azok a legkedvesebbek, amelyeknek a kutatása a megszokottól (könyvtári, levéltári kutatástól) eltérő módon történt. Ilyen pl. a TOP10-lista 9. helyén álló videós poszt, vagy az, amikor a felújítás alatt álló püspöki harangláb állványzatára másztam fel a harangot közelről szemügyre venni. Annak is örülök, hogy Peruból sikerült korabeli újságcikkeket beszereznem a Nazca-fennsíkot kutató egykori helyi térképész, Zelkó Zoltán ottani kutatásáról.

Ért-e valamilyen meglepetés a kutatásaid során? Került-e elő valamilyen meglepő érdekesség?

Igen, pl. a szakirodalom olvasásából tudtam meg, hogy községünk katolikus templomában egy Mohács előtti püspök sírja lehet, aki ráadásul az itteni birtokos családból került ki. Ugyanakkor az interneten böngészve is lehet meglepő adatokat találni: pl. községünkben gyűjtött dalokat (lásd itt és itt), vagy olyan képeslapokat, amelyekről korábban nem volt tudomásom (mint pl. ez vagy ez).

Igényeltél-e, kaptál-e segítséget a témák feldolgozásához? Egyáltalán: hol tudsz kutatni?

A kutatás elsődleges terepe a könyvtár és a levéltár, továbbá egyes online is elérhető adatbázisok, de néhány információt történész-barátaimtól is kaptam már. Ugyanakkor örömömre szolgál, hogy az olvasók is adnak dokumentumokat: főleg régi fotókat, de az is előfordul, hogy felhívják a figyelmemet egy könyvre, adatbázisra, vagy egy összefüggésre. Persze ez fordítva is működik: ha valaki keresi a Püspökmolnáriból elszármazott rokonait, vagy valaha ott élt felmenőit, régi osztály- vagy katonatársait, a net révén megtalál, és ír nekem. Ha tudok, segítek az illetőnek. Pár hónapja még az USA-ból is írt valaki, aki a községünkben élt dédszüleinek az emlékét, nyomát kereste.

Terveid a bloggal, annak jövőjével?

A blog olvasottsága, a látogatottsága egyre emelkedik, de örülnék, ha az állandó követők, a „törzsolvasók" száma is bővülne. Másrészt valamilyen kreatív-interaktív megoldáson is töröm a fejem (pl. kérdőív, játék). Végül: örömmel venném, ha még több régi fotót, iratot, dokumentumot adnának, küldenének az olvasók, vagy kommentálnák a bejegyzéseket, pl. egy régi iskolai fotónál elmesélhetnék a fotón szereplő személyek (vagy a gyerekeik, unokáik), hogy milyenek voltak az osztálytársaik (szüleik, nagyszüleik). Egy közösség története annál gazdagabb, minél több oldalról látjuk, minél több képpel, történettel illusztráljuk. Bizonyos területeken pedig nélkülözhetetlen a segítség, mint pl. az I. világháborús katonák portréi, hiszen közülük csak nagyon kevesen szerepelnek valamilyen utólag kiadott könyvben, arcképüket és rövid életrajzukat már csak a családi emlékezet őrzi. Fontos lenne, hogy összegyűjtsük ezeket, mielőtt az idő múlásával végleg elvesznek ezek az emlékek!

Továbbra is számítok tehát az olvasók segítségére, de a „hagyományos" kutatást is tovább folytatom, hiszen vannak még olyan témák, amiket - időhiány miatt - alig kutattam.

Milyen témák vannak még hátra?

Pl. a vasútállomás vagy az egykori malom történetében jobban szeretnék elmélyedni, a községünk határát érintő Rába- és Sorok-szabályozást pedig még egyáltalán nem kutattam. Néhány apró, de fontos rejtélynek is szeretnék a nyomára bukkanni. Pl.: a Szent Tamás titulusú templom búcsúja miért került át Úr napjára? Vagy miért került sor a molnári kastély lebontására, ill. van-e a fotó a kastély belsejéről? A faluban azt hallottam, hogy az épületről a lebontása előtt mintegy 250 fotó készült. Nekem csak néhány képem van a kastélyról, amiket Kiss Zoltán tanár és Farkas Géza készített, akiknek a Kultúrpalotában volt a műtermük (ma: Savaria Múzeum), de sajnos a hagyatékukat nem találtam meg. Igaz, a fent említett sok fényképet akár más fotográfus is készíthette.

De hogy egy országosan ismert személyt is említsek: szeretném kideríteni, hogy járt-e Széchenyi István valaha Molnáriban?  Az itteni birtokos, Festetics László gróf ugyanis az unokatestvére volt, és Széchenyi a közeli Szombathelyen érettségizett. Van tehát még téma bőven...

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Kuglics Gábor 2014.11.04. - 11:53
Természetesen helytörténeti-kultúrtörténeti jellegű blog a Szombathelyi séták, Orbán Róbert szerkesztésében. Nagyon jó kis blog! :) Bocsánat, amiért kifelejtettem! Kuglics Gábor
Kuglics Gábor 2014.11.06. - 13:06
Az eddigi legolvasottabb poszt: http://kugi.blog.hu/2013/10/04/306_bauer_karolina_tortenete
A szövegben említett videós bejegyzés pedig: http://kugi.blog.hu/2014/04/04/375_a_saller-kripta_belulrol_videoval
Visy Katalin 2016.03.06. - 16:28
Megtiszteltetés részemre,hogy olvashatok a blogodból a saját oldalamon is.Gratulálok a kitartásodhoz,s mindahhoz,amit teszel annak érdekében,hogy még unokáink is láthassák,tudjanak Hazánk eme részéről.Egyike vagy azon keveseknek,akik rengeteg időt,energiát fektetnek az ilyen és ehhez hasonló kutatásokba,közlésekbe.Köszönöm!