Savaria Nyár 2009 - az AGORA nyári programjai

2009.06.10. - 12:00 | vaskarika.hu

Savaria Nyár 2009 - az AGORA nyári programjai

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2009.05.29 - 09.05.

Bloomsday, Szentivánéj, AGORA Fesztivál, Tér-Film-Zene Fesztivál, Bartók Szeminárium, Játékfesztivál, szabadtéri koncertek - részletesen ismertetjük az AGORA nyári programjait!

Minden városnak fontos, hogy legyen kulturális identitása, legyenek olyan rendezvényei, amelyek fémjelzik és mutatják az ott folyó tevékenységet. Ilyen Szombathelynek a Savaria Karnevál, és másodikként az AGORA Kulturális és Turisztikai Központ által szervezett Savaria Nyár.

A Savaria Nyár programjainak javarésze a Fő téren zajlik, de lesznek események a Zsinagóga Udvarban, a Ferences kertben és a Múzeumfaluban is, sőt, a Szentivánéj eseményeire az Emlékmű és a Csónakázó-tó környékén, míg a hétvégi Játékfesztiválra a Kalandvárosban kerül sor.

Folyamatosan közzétesszük és részletesen bemutatjuk az épp aktuális nyári programokat, amik közül néhányat már ismertettünk olvasóink előtt. Nézzük, milyen rendezvényekre számíthatunk a továbbiakban, illetve mik voltak a már lezajlott események:

Májusi és június eleji események

Május 29. - A tangó színei (Bartók Terem) - "A tangó szomorú, drámai, de nem pesszimista" - combcsókok a Bartók Teremben

Június 5. - Impressions - jazz-re hangolva (AGORA-Terasz) - Impressions koncert az AGORA-Teraszon

Június 6-7. - 44. Savaria Nemzetközi Táncverseny (MSH) - Show a parketten, show a színpadon - 44. Savaria Nemzetközi Táncverseny

Júniusi programok

Június 12-13. - Játékfesztivál (Sportliget, Kalandváros) - A IV. Szombathelyi Játékfesztivál részletes programja (jún. 12-13)

Június 16. - Bloomsday. Bloomsnight (Fő tér) - BLOOMSDAY - BLOOMSNIGHT - Koncertek, kiállítások Leopold Bloom tiszteletére (jún. 16)

Június 20. - Szentivánéji Vigasságok - A Szentivánéji Vigasságok részletes programja (jún. 20)

Júliusi programok

Július 3-4. - AGORA Fesztivál (Fő tér)

A szombathelyi Rhythm Squad és a Novák Viki and The Tribe Paganicae tánccsoportok fúziójából alakult formáció debütálásának lehetünk szem- és fültanúi a fesztivál első napján. A nyolc táncos mellé csatlakozott Gery, az FM Zero ütőse is, aki a zenei részeket tölti ki ritmikával, kihangsúlyozva az amúgy sem mindennapi látványvilággal operáló produkciót.

A fesztiválon fellép még a Volre Mouche, az Isis Big Band, Takács Eszter és a Gumizsuzsik, a Kiscsillag, valamint vállalkozó kedvű szombathelyi tehetségek.

Július 6-18. - Nemzetközi Bartók szeminárium és Fesztivál

"Zene és színpad" - kortárs zene Szombathelyen

Július 17-19. - II. Tér - Film - Zene Fesztivál (Fő tér)

Szabadtéri mozi igényeseknek. Magyar népmesék, a magyar foci klasszikus alkotásai (Puskás, Régi idők focija), idei sikerfilmek (Made in Hungária), koncertfilm Boban Markovic-cal (USTI-OPRE - Éleszd a tüzet!) és Stan és Pan szórakoztatja a nyugágyakban helyet foglalókat.

"Csavard fel a Fő teret" - Házibuli a város szívében - Szabadtéri koncertek

Július 25. - Blackbirds és Ocho Macho koncert

Blackbirds: A zenekar elképzelése, hogy felidézze a legendás Beatles koncertek hangulatát. Az eredeti hangszerek (Rickenbacker és Epiphone gitárok, Höfner basszusgitár) és a régi, csöves Fender erősítők nyújtják a hiteles megszólaláshoz szükséges alapot. Ez önmagában azonban kevés lenne: a megfelelő zenei felkészültség, a Beatles munkásságához való tiszteletteljes és alázatos viszonyulás, a Beatles és általában a zene szeretete az, ami eredetivé tehet egy ilyen produkciót. Az elegáns megjelenés, a korhű színpadi ruházat nem mímelés és utánzás: a fiúk ezzel is megtisztelik a Beatles emlékét, a BlackBirds közönségét, és persze magát az előadást is.

Ocho Macho: A fő csapásvonal tagcserék és hosszas vívódás után alakult ki, hogy vidám, Dél-Amerikára és a Karibi szigetvilágra jellemző zenét kell játszani. Közben a zenekar tovább bővült és mára már "kinőtte" az Ocho Macho nevet, kinőtte a klubéletet, és „Savaria Kingston Town" meghatározó zenekarává vált. És a mese folytatódik....

Augusztusi programok

"Csavard fel a Fő teret" - Házibuli a város szívében - Szabadtéri koncertek

Augusztus 1. - KFT és Tizenhét koncert

KFT: Eredeti hangzás- és szövegvilágukkal sajátos magyar "újhullámot" teremtettek. Tíz önálló albumot és több kislemezt jelentettek meg, más neves előadók kértek tőlük dalokat, dalszövegeket, kérték fel őket vendégszereplésre. Bornai Tibort a szakma 2001-ben az év szövegírójának választotta. Dalaik, mint az Afrika vagy a Balatoni nyár a mai napig a legismertebb magyar slágerek között szerepelnek.

Tizenhét: A zenekar 2000-es megalakulása után átesett jó néhány tagcserén, átkoncertezte az országot és játszott a legjelentősebb fesztiválokon. A baráti társaságból kialakult formáció a környéken először próbálkozott meg a jamaicai stílusok és „leszármazottaik" népszerűsítésével, és jelenleg is a város egyetlen ska-reggae együttese. A zenekar stílusában egyesíti az első és második generációs ska zenét, a reggae-t és a rocksteady-t. A stílusból fakadóan szövegeikre jellemző a hétköznapi érzések, érzelmek, olykor viccesebb hangvételű témák megéneklése. Tartalmi mondanivalóban fontos szerep jut a társadalmi igazságtalanságok, a rasszizmus és erőszak elleni tiltakozásnak is.

Augusztus 15. - Presidance Company bemutatja: Hungarythm - A tánc életre kelt (Ferences kert)

Mi magyarok, semmiben sem különbözünk más nemzetektől.
Mi is szeretünk táncolni, zenélni, nagyokat mulatni;..
Mindennapjainkat öröm és bánat , élet és halál tánca járja át;.
Évszázadok harca égett zsigereinkbe így ha nincs kivel-hát egymással harcolunk.
Földünket vér és könny áztatta, mégis imádunk nagyokat nevetni, imádunk élni!
Szóval semmiben sem különbözünk; kicsit mégis mások vagyunk;
Más ritmust ver a szívünk, más ritmusra jár a lábunk! Ez a HUNGARYTHM!

Szeptemberi programok

Szeptember 4. - Savaria Szimfonikus Zenekar szabadtéri koncertje

Válogatás a 2009/2010-es bérleti hangversenyek legnépszerűbb dallamaiból:
Csajkovszkij: V. szimfónia, II. tétel
Beethoven: VI. (Pastorale) szimfónia - Scherzo
Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio
Brahms: Magyar táncok, válogatás

Szeptember 5. - IV. Big Band Fesztivál

Napjainkban kiszélesedett a big band zenekarok repertoárja. A klasszikus big-band darabok (pl. In the Mood, Caravan, Moonlight Serenade) mellett megtalálhatóak: - a musical-ek, - a filmzenék, - különböző versenytánc (standard és latin) zenék, - mai modern slágerek átiratai. A stílus sokszínűsége és nehézsége is garancia arra, hogy felejthetetlen zenei produkcióban lesz részük azoknak, akik kilátogatnak a rendezvényre.

A Savaria nyár programsorozatot Szombathelyen először 1995-ben rendezték meg, s már az első évet követően több ezer volt a fesztivállátogatók száma. Később anyagi nehézségek miatt a programsorozat megszűnt, egyedi elemei önállóan próbáltak a fesztiválok közötti erős versenyhelyzetben a turisztikai piacon fennmaradni.

Tavaly közel 10 év kihagyás után újraindult a fesztiválsorozat, ami koncepciójában a fő turisztikai szezonban nívós, egyedi vonzerőt is jelentő kínálat megteremtését célozta meg. Szombathely fő kitörési pontjai között prioritásként a kultúrát jelölte meg, a „kultúra várost épít" motívum jegyében újult meg a Fő tér, a Ferences-kert, jelenleg is zajlik az Iseum rekonstrukciója és az Agóra pályázat második fordulójának előkészítése. A turisztikai attrakciók azonban csak akkor válnak élővé, ha azokat tartalommal, programokkal töltjük meg. Az AGORA fontos feladatának érezte 2007 végén, hogy rendszerbe szervezze a városunkban már eddig is hagyományosan működő programokat, s ezek mellé újdonságokkal álljon elő. Ez lett a SAVARIA NYÁR 2008. A rendezvénysorozat szervezésének elején a szervezők számba vették, melyek azok a programok, amiket megtartank. Megmaradt a több mint két évtizedes múlttal rendelkező Bartók Fesztivál, a már a 60-as évek végén elkezdett Szentivánéji vigasságok, a gyermekeknek szóló néhány éves múltra visszatekintő Játékfesztivál és a már „kulturális matuzsálemnek" számító, de mindig megújulni képes Savaria Nemzetközi Táncverseny. A jól bevált, stabil közönségbázissal rendelkező programok mellé illesztették azokat az újakat, amelyek kiegészíthetik a régieket. Elsősorban azzal, hogy egy új közönségbázist teremtenek, egy új helyszínen. Ez lett a Fő tér.

A tavalyi fesztivál hangos közönségsikere arra inspirálta zervezőket, hogy folytassák a hagyományt, és még szorosabbra fűzzék a szálat a többi fesztivál (Lamantin, Fúvószenekari, Isis Big Band) szervezőjével és a turisztikai főszezonban: június elejétől szeptember elejéig igényes programkínálatot hozzank létre, s az egész nyárra, minden hétvégére kínáljank tartalmas elfoglaltságot a városlakóknak, a térségbe érkező vendégeknek, a környék termálfürdőiben tartózkodó fürdővendégeknek.

Tavaly 900 fős minta megkérdezésével hatásvizsgálatot is készíttettek, ennek eredménye egyértelműen visszaigazolta a kezdeményezés sikerét. Az észrevételeket, javaslatokat beépítették az idei programsorozatba, így még színesebb, minden korosztályt megszólító fesztiválsorozatot kínálnak 2009. nyarára.

Új helyszínként a Ferences-kert, a Zsinagóga-udvar és az AGORA terasz is várja a fesztivállátogatókat. A Presidance táncegyüttes világhírű előadását szabadtéri lelátókon ülve élvezheti a közönség, míg a kisebb létszámú koncertek intimebb térben, jónevű borászatok italait kortyolgatva tekinthetők meg.

Új hozzászólás