Reggelire Coelho, ebédre Szabó Magda - Összegzés a 80. Ünnepi Könyhétről

Képgaléria megtekintése2009.06.10. - 18:15 | Büki László 'Harlequin' - Makrai Tamás

Reggelire Coelho, ebédre Szabó Magda - Összegzés a 80. Ünnepi Könyhétről

Június 4-től 10-ig ismét a pavilonoké volt a főszerep a szombathelyi Fő téren, de most nem borok és sajtok, hanem könyvek kínálták magukat az árnyas polcokról. Jól fogyott Esterházy, Moldova, Coelho, Szabó Magda, Csernus és Sipró György új könyve, viszont kevésbé kapkodtak Havas Henrik Molnár 'Nagy Ő' Anikó történeteit nyomdagép alá rendező kötetéért.

A könyvek ma már szinte misztikus szerepet töltenek be életünkben. Szó, ami szó, egyre kevesebbet olvasunk. Vajon milyen kihatással van ez a könyvpiacra? Mi volt a legnépszerűbb kiadvány a Könyvhéten? Mennyit áldozunk be a havi büdzséből könyvvásárlásra? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a könyves-standok közt járva.

A könyvekre mindig is volt, van, és bízzunk benne, hogy lesz is kereslet - így volt ez az idei könyvhéten is. Minden árus egyetértett abban, hogy a tavalyihoz képest nőtt a könyvek iránti kereslet, főként a szépirodalmi művek terén, de örömre adott okot az is, hogy a fiatal korosztály is aktív vásárlója volt a könyvhétnek - ők leginkább a fantasy témájú könyvekre mozdultak. A Körkép és a Szép Versek 2009-es kiadványa idén is nagy sláger volt, és kellemes meglepetésként ért minket, hogy nemcsak a „versolvasó" korosztály nyúlt utóbbi kötet után, hanem a fiatalok is.

A 2009-es év egyik legkeresettebb könyve Spiró György: Feleségverseny című kötete, míg a tizenévesek körében az Alkonyat a nyerő. Jól fogyott Esterházy, Moldova, Coelho, Szabó Magda, Horváth Viktor és Csernus új könyve, viszont kevésbé kapkodtak Havas Henrik Molnár 'Nagy Ő' Anikó történeteit nyomdagép alá rendező kötetéért.

A könyvheti ínyencségként is felfogható a népszerű színművész, Szabó Győző DVD melléklettel kiadott, Supertravel című útikönyve, amely a művészre jellemző bohémsággal, a szokásostól eltérő megközelítéssel kalauzolja az olvasót Ghana, Marokkó, Korzika, Albánia, Montenegro, Kína, Hongkong tájaira, rengeteg fotóval színesítve az írott élményanyagot. A kötethez tartozó információ, hogy Szabó Győző július 1-én, 16 órakor dedikálja könyvét, és a vásárlók közt kisorsolásra kerül egy egyiptomi út.

Fűzfa Balázs díjnyertes könyve

Az idei könyvünnepen általában 1-2 könyvet vásároltunk, átlag 3-4ezer forint értékben. A legtöbb esetben kész "tervvel" érkeztek a standokhoz a vásárlók, azaz megvolt a konkrét igény a keresett könyvre. Sorok írója is "hozta az átlagot", Boris Vian összegyűjtött novelláit (A kék liba) és Bryan Cartledge Trianon egy angol szemével című kötetét sorakoztatta az "olvasásra vár" listába.

Szűkebb pátriánkon belüli siker Fűzfa Balázs oklevéllel kitüntetett műve, amely a Szép Magyar Könyv 2008 versenyen, Tankönyv kategóriában kapott elismerést. A kötetet tavaly mutattuk be olvasóinknak.

Szintén helyi vonatkozású hír, hogy a 80. Könyvhét alkalmával mutatták be június 8-án, a sárvári Nádasdy-vár Könyvtártermében a „Sárvár és Celldömölk környékének védett növényei" című kiadványt. A Kulcsár László-Mesterházy Attila szerzőpáros nevével fémjelzett tanulmánykötet elkészültében jelentősen közreműködött a Honismereti Híradó. A helyi kiadványt Nagy Miklós főtanácsos ajánlotta a közönség figyelmébe. A több mint 100 növényfajt tartalmazó kiadvány precíz, részletes leírást ad a környezetünket gazdaggá tevő növényekről.

dr. Kulcsár László ismerteti a Könyvhét alkalmából bemutatott kötetét

Valahol mindenki "menekül" az írott szó világába, és keresi a kiutat valós élet útvesztőjéből. A könyv és a képzelőerő menedéket nyújt a hétköznap problémái elől. Csendes, mégis beszédes barátunk a könyv, amit megerősít a mondás is: a könyv jóbarát. Egy könyv örök életre szól - persze megfelelő gondoskodás mellett -, ezért szinte bármennyi pénzt megér.

„Minden itt látható könyvnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik olvasták, átélték és álmodtak róla. Ahányszor csak valaki a kezébe vesz egy könyvet, s tekintetével átfutja lapjait, a könyv szelleme újraéled, erőre kap.„ (Carlos Ruiz Zafón)

Június 10-én a 80. Ünnepi Könyvhét pavilonjaiból a kötetek visszavándorolnak a könyvesboltok polcaira, így senki nem késett még le kedvenc könyve beszerzéséről. S hogy milyen kiadványok jelentek meg a könyvhétre? A lista bőséges, a könyvek pedig türelmesek. Várják olvasóikat, s várják, hogy a polcról leemelve "szellemük újraéledjen"!

Fantasy, gótika, softhorror - amire a fiatalok buknak

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás