Amikor Büki és Csepregi összefog – Bükről adott ki impozáns albumot a Szülőföld Kiadó

Képgaléria megtekintése2016.01.20. - 00:20 | Rozán Eszter - Fotók: Dart

Amikor Büki és Csepregi összefog – Bükről adott ki impozáns albumot a Szülőföld Kiadó

Újabb impozáns kiadvány jelent meg a Magyarország kincsestára sorozatban, a Szülőföld Kiadó gondozásában. A szemet gyönyörködtető fotókkal teli album Bük város kincseivel, értékeivel, hagyományaival ismerteti meg az olvasót, mely nagy élményt jelent a településre látogatók és a helyi lakosok számára egyaránt. A könyv bemutatójára a Büki Művelődési Központban került sor január 19-én.

Teltház fogadta az érdeklődőket a Büki Művelődési Központban a Szülőföld Kiadó gondozásában, Magyarország Kincsestára sorozatban megjelent Bük című kiadvány bemutatóján. Az A4-es formátumú könyv nemcsak kinézetre kellemes, a súlya is említésre méltó. Tóth Tamás intézményvezető köszöntőjében elmondta, a kiadvány egy pályázatnak köszönhetően jelent meg, mely elsősorban a város mai arculatát tárja elénk. Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke egy anekdotával kezdte a könyv és a város méltatását. Sajnálatos módon otthon felejtette a szemüvegét, ezért látása némi kívánnivalót hagy maga után, ám Bük felé autózva az elé táruló kép még így is elégedettséggel töltötte el. Magyarország igazi kincsestár, melyben sok láda elfér, ezek egyike Vas megye, és azon belül is Bük, mely ékkőként tündököl. Ilyen gazdag kincs birtokában két dolgot tehetünk, vagy elrejtjük, vagy a többiek elé tárjuk. Bük városa az utóbbit tette, így jelenhetett meg a Szülőföld Kiadó sorozatának egyik legvastagabb könyve. A célközönség többrétű, a kiadvány egyrészt az idelátogató turisták és vendégek számára készült, másrészt a helyi lakosoknak is maradandó élményt jelent településük felfedezése. A kötet több, mint fotóalbum, korlenyomat is egyben.

Dr. Németh Sándor polgármester a hazánkban rejlő értékek felkutatásának fontosságát hangsúlyozta. Ezt az adott településen kell elkezdeni, majd az értékek a megyei értéktárba kerülnek, és ha valóban kiemelkedő jelentőségűek, akkor hungarikummá válnak. A gyógyfürdő például már bekerült a megyei értéktárba.

A könyv igazi, előre nem tervezett ajándék a város számára, tudtuk meg Tóth Tamástól. Eredetileg egy kisebb kiadványt szerettek volna megjelentetni, de a pályázaton elnyert összegnek (800 ezer Ft) köszönhetően lehetőségük nyílt A4-es és vastagabb kivitelben létrehozni. A könyv bebizonyította, hogy a "bükiek" és "csepregiek" milyen jól képesek együtt dolgozni, a fotókat ugyanis Büki László és Csepregi Tibor készítette. A történeti rész Böcskör Katalin munkája. A tanárnő elmondta, alapos kutatómunkát végzett, írásához Gyurácz Ferenc és Szabó József műveiből is merített. Úgy gondolja, sikerült informatív kötetet létrehozniuk, mely a fotósok munkáját dicséri. Szeretné, ha a diákjai is örömmel lapoznák.

Horváth Lívia a turisztikai részben működött közre. Elmondta: igazi csapatmunkát végeztek, melynek során ő maga is rengeteget tanult, új információkat tudott meg Bükről. Tóth Tamás és Büki László között régóta tart a munkakapcsolat. Lapunk főszerkesztője 6 éve fotózza a város kulturális eseményeit, időnként tanácsaival is segíti az intézmény vezetőjét. Nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy fotói bekerültek az albumba. Sok-sok órán át dolgoztak együtt Tamással és a kiadvány szerkesztőjével, Pernyész Dórával, hogy a több ezer fotóból kiválasszák a város hagyományait, kincseit, értékeit kellően reprezentálóakat. A feladat nagy kihívást, ugyanakkor megtiszteltetést is jelentett számára. Előfordult, hogy utólag kellett elkészítenie több épített örökségről is fotókat. Ilyen volt az evangélikus templom belső tere is, amit épp akkor újítottak fel, de a szoros határidő miatt a munkák után már nem lehetett visszamenni. Úgy kellett megmutatni a templom impozáns belsejét, hogy a képen se a vödrök, se az állványok ne látszódjanak.

Tausz István a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke az értéktár munkáját mutatta be. Megtudtuk, hogy megyénkben 56 érték található. Tóth Tamás zárszavában arról beszélt, hogy ezt a munkát csak abbahagyni lehet, befejezni nem. Szeretnék tovább folytatni legalább olyan lendülettel és frissességgel, mint amit a borítón lévő víz jelképez. Addig is forgassák a kiadványt, érdemes!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Németh József 2016.01.20. - 13:17
Csepregi Tibor és Büki László fogott össze, és ők is csak azért tehették meg ,mert Bük Vas megye leggazdagabb városa 1 személyre lebontva, bár megkockáztatnám, lehet az ország második helyezettje Felcsút után. Csepreg és Bük város lakossága, vezetése sosem fogott össze sosem egyetlen célért sem, ezt a két települése történelme bizonyítja. Örökös ellentét volt, van, és érzésem szerint marad is,ha felsőbb vezetés ezen nem változtat.A fotókon is csak 3 csepregi van, két pedellus a szomszédos Felsőbüki Nagypál iskolából és a büki műlelődési ház könyvtárosa. Vannak üdítő kivételek mindkét helyiségből, akik tesznek érte,hogy ez megváltozzon, de mint tudjuk , egy-két fecske nem csinál nyarat! Gratulálok a könyv készítőinek,támogatóinak,mecénásainak!
Németh József 2016.01.20. - 14:24
Hatásvadász cím, mert 100-ból 90 a fentebb írt mondataimra gondol, hogy a 2 település összefogott.
BLH 2016.01.20. - 14:28
A cím sem állít mást, ahogy a cikkben is idézőjeles. És bizony, abban nagyon is egyetértünk, hogy a fejekben kéne rendet tenni... méghozzá nagyon! Mert amíg harag, gyűlölet, kicsinyes bosszú és pitiáner áskálódás, összeugrasztás vezérel embereket, amíg ilyen lelkülettel kelnek fel nap mint nap, addig teljesen mindegy, mit csinálnak Bükön és Csepregen, és mi jelenik meg a két települést lefedő médiumokban...

A gratulációt köszönjük, biztos vagyok benne, hogy Csepregről is kijönne egy hasonlóan színes és érdekes kiadvány! Pályázzon...., keresse meg a kiadót és mondjuk a büki könyv fotós párosát. :D De van csepregi fotós "ismerősöm" is, akinek rengeteg fotója van, mi tartja vissza az ottani városvezetést, hogy éljen vele, és hasonlóan agilis és eltökélt legyen, mint a bükiek a könyvet illetően? Egy büki biztosan ott lenne a bemutatón. Én. :D
BLH 2016.01.20. - 14:30
Az, hogy rosszul értelmezi a címet és a rosszindulatát a helyesírási alapismeretek alapvető hiányával tetézi , Önt minősíti.
§ 2016.01.20. - 16:47
Jópofa szójáték volt az egyik beszédben, ami ott nem volt tolakodó, sem ízléstelen és mindenki értette!
"Vannak üdítő kivételek mindkét helyiségből" - írja. HelyIség a szoba, a konyha, meg az a hely, ahonnan ezeket a hülyeségeket írja.
Németh József 2016.01.20. - 19:25
"Csepregi Tibor és Büki László fogott össze, és ők is csak azért tehették meg ,mert Bük Vas megye leggazdagabb városa 1 személyre lebontva, bár megkockáztatnám, lehet az ország második helyezettje Felcsút után. Csepreg és Bük város lakossága, vezetése sosem fogott össze sosem egyetlen célért sem, ezt a két település történelme bizonyítja. Örökös ellentét volt, van, és érzésem szerint marad is,ha felsőbb vezetés ezen nem változtat.A fotókon is csak 3 csepregi van, két pedellus a szomszédos Felsőbüki Nagypál iskolából és a büki művelődési ház könyvtárosa. Vannak üdítő kivételek mindkét településen, akik tesznek érte,hogy ez megváltozzon, de mint tudjuk, egy-két fecske nem csinál nyarat! Gratulálok a könyv készítőinek,támogatóinak,mecénásainak! "
3 percem volt, elnézést a hibákért.
Én értettem a szójátékot, de írtam utána, hogy ezt 100 emberből 90-en fogják csak megérteni. Nem ragozom, de akkor jelzőként kisbetűvel lett volna írva a két vezetéknév.
Én minden hírnek örülök, főleg,ha könyvről van szó és a legboldogabb lennék, ha szorosabb kapcsolat lenne a két város között!
BLH 2016.01.20. - 22:10
Pontosan így van. Jelzőként kisbetű. És megvan a finom áthallása is, mert a jó cím figyelemfelhívó, ám mégsem állít valótlant. Ez pedig épp olyan! :)