Egy trilógia lezárul a Golgotavirággal - Rozán Eszter új könyvének bemutatójóval kezdődött a 88. Ünnepi Könyvhét

Képgaléria megtekintése2017.06.07. - 07:00 | SB - Fotók: Dart

Egy trilógia lezárul a Golgotavirággal - Rozán Eszter új könyvének bemutatójóval kezdődött a 88. Ünnepi Könyvhét

Az Ünnepi Könyvhét nyitányaként mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Rozán Eszter negyedik, Golgotavirág című könyvét, mely a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg. A június 6-i előadáson Csuti Borbála középiskolai magyartanár beszélgetett a szerzővel, közreműködött Kelemen Zoltán színész.

A Rozán Eszter-könyvek kedvelőinek most nem kellett egy évet várniuk, mert a Tilosban című kötet után fél évvel megjelent a Golgotavirág, ami ugyan önálló történet, de a szerző első két regényének (Maroknyi heroin, Amanda) főszereplője, Opál és családja visszatér benne.

A burkot most is egy krimi adja, ám, ahogy Rozán Eszter többi írásainál már megtapasztaltuk, jóval több annál: társadalomkritika, korunk létérzése, problémái jelennek meg benne. A szerző foglalkozik a szabadság kérdésével, párkapcsolati nehézségekkel, a hűség-kitartás problémakörével. Olvasmányos, ugyanakkor mélyebb rétegei elgondolkodtatóak. A három kötet fejlődésregénynek is felfogható, a főszereplő komoly változáson esik át az évek folyamán. Opál pozitív fejlődése követhető nyomon a trilógiába. Az első regényben még bizonytalan, majd az Amandában már öntudatosabb, tisztában van céljaival, a Golgotavirágban pedig egy teljes átalakuláson átesett "kiscsikó" - ahogy Eszter jellemezte a főszereplőt -, akit kiengednek a karámból, és végre megvalósíthatja önmagát. 

Persze bonyodalmak nélkül unalmas lenne a történet. Opál is belekeveredik kalandokba, melyet egy amatőr színjátszó csoporthoz való csatlakozásának köszönhet. Ezáltal ifjúkori álma is megvalósul, melyet férje, Edgár nem támogat, ezért kénytelen titokban csinálni. A színjátszás kitörési lehetőség Opál számára, kiszakadást jelent neki a hétköznapokból. Ferlaya Jakab drámájában Dolores Ibarruri, spanyol aktivista életét adják elő a csoporttal, melyben keveredik a valóság és a fikció. Rozán Eszter a felolvasópróbákon keresztül mutatja be Dolores életét, aki küldetésének tekintette az emberi sorsok jobbá tételéért folytatott harcot az ideológiákkal szemben.

A nyomozás a Golgotavirágból sem hiányozhat, hiszen a színjátszókörben gyilkosság történik, az előadás pedig elmarad. A könyvben három szál keveredik: a jelen, Opál múltja és Dolores élete.

Csuti Borbála sokakban megfogalmazódott kérdést tett fel az írónőnek: "Mennyiben vagy Opál, illetve a Tilosban főszereplője, Vali?" Eszter elmondta, hogy valójában Opál is és Vali is ő maga, illetve az összes karakterben benne van, hiszen nem lehet enélkül hiteles az egész történet. Sok hasonlóság van a valósághoz, saját tapasztalataira építi fel a cselekményeket. "Valamennyire bele kell magunkat tenni. Nem lehet elvonatkoztatni" - fogalmazta meg gondolatait az írónő. 

Eszter fontosnak érzi, hogy mindig a célközönség stílusában, nyelvezetében írja meg a történeteket, de egy írónak meg kell őriznie szabadságát, függetlenségét, és saját magából adni, tapasztalatait megosztani. Elárulta, hogy próbál az aranyközépútra törekedni: a folyamatos alkotás számára megállíthatatlan, viszont nem telepszik rá az olvasókra, akik így várják az izgalmakkal teli folytatást. 

Eszter számára az írás életforma. Nyitott szemmel jár a hétköznapokban, hiszen így szerez tapasztalatokat. Van, hogy egy elcsípett beszélgetés annyira inspirálja, hogy későbbiekben egy egész történetet arra épít. 

És hogy miért Golgotavirág a trilógia harmadik kötetének címe? A kérdés megválaszolása az egyik főszereplőhöz, Doloreshez köthető. Élete első cikkét írta a nagyhét alatt, azonban nem adhatta ki saját nevén ezt az írást. Így jött a képbe a nagyhéthez és Jézus szenvedéstörténetéhez kapcsolódóan a golgota. Dolores írói álnéven, Golgotavirág név alatt adta ki a cikket, ami ugyanakkor egy olyan ritka növény, mely 12-24 óra hosszat virágzik csak egy évben. 

Eszter a bemutató végén olvasóival megosztotta, hogy Opál karaktere ebben a könyvben elbúcsúzik, hiszen a Golgotavirággal zárult a trilógia, és egy teljesen új karakterekkel teli könyvvel fog visszatérni.

Kapcsolódó írásaink:

Hátranézve gondolkodni a Tilosban - Rozán Eszter könyvbemutatója a könyvtárban

2016.12.01. - 15:00 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Dart

Hátranézve gondolkodni a Tilosban - Rozán Eszter könyvbemutatója a könyvtárban

Eposzi szereplőgárda egy idősíkokban gazdag műben - Tilosban címmel november 30-án, a Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be lapunk állandó publicistájának, Rozán Eszternek új könyvét. A szerzővel Csuti Borbála középiskolai magyartanár beszélgetett.

 

 

„A mának elég a maga baja" - Rozán Eszter pótszékes könyvbemutatója a könyvtárban

2015.10.19. - 23:00 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

„A mának elég a maga baja

Október 19-én portálunk egyik alapítójának, Rozán Eszternek mutatták be második kötetét a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A frissen megjelent könyvről Csuti Borbála középiskolai magyartanár beszélgetettt az írónővel. A könyvbemutató fényét Kelemen Zoltán színművész emelte, a könyvből kiragadott részletek felolvasásával. Figyelem! Spoiler-mentes beszámoló következik a friss alkotásról.

 

Egy érzékeny rezonőr - Rozán Eszter könyvbemutatója a könyvtárban

2014.12.10. - 12:40 | Büki László 'Harlequin'

Egy érzékeny rezonőr - Rozán Eszter könyvbemutatója a könyvtárban

Krimibe bújtatott társadalomrajz a Maroknyi heroin, aminek már a címe is figyelemfelkeltő, a cselekménye pedig olyannyira érdekfeszítő, hogy már a folytatása is elkészült Rozán Eszter kisregényének. Portálunk egyik alapítótagjának első kötete a Szabadföld Kiadó gondozásában jelent meg. Bemutatóját december 9-én tartották a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás