Merő dorbéz volt itt minden – A falu rossza a POSzT-on

2017.06.17. - 13:00 | Lutor Katalin - Fotók: Weöres Sándor Színház

Merő dorbéz volt itt minden – A falu rossza a POSzT-on

Hihetetlen éljenzés és visszhangos vastaps kísérte a pénteki előadást a Pécsi Nemzeti Színházban. A Weöres Sándor Színház műsora felrobbantotta a közönséget, de ez nem meglepő, hiszen Sodró Eliza megmondta: „Nemsokára egy merő dorbéz lesz itt minden.” Helyzetjelentés Pécsről, a POSzT-ról, szombathelyiekről.

A dorbéz mögötti sorsok

A POSzT idei versenyprogramjának egyik utolsó darabjaként, ám remek fináléként tekinthettük meg a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadását. A falu rossza című Mohácsi-rendezés - mondjuk ki - szétszedte a színpadot. A színpadkép miatt ezt szó szerint is érthetjük: Göndör Sándor (Kenderes Csaba) és Feledi Gáspár (Bányai Kelemen Barna) jól odavágnak fokossal a fakerítésnek, amit a falu pénzén vettek természetesen. Görbe tükör ez. Hogy az úristennel takarózunk tokától bokáig, hogy legyen mi mögé bújni. Meg hogy mindenünk csak értékét vesztett közvagyon. Itt mindenki megtalálhatja magát a falusi modernség korlátolt, ám mégis ereszd-el-a-hajam sírva vigadásában.

A színpadon előttünk mozgó tömeg minden egyes szelete egy nem elhanyagolható emberi sors. Mi pedig három felvonáson keresztül próbáljuk felvenni nem csak a Tápió, de az érzelmek hullámzását is. Lehet, hogy a darab egy szerelemtől csöpögős múltat mutat, de miután a hajszárítóval megszárított deus ex masina is delíriumtól fetreng a sínek között - rájövünk, hogy nincs különbség. Ezek a mi mindennapjaink. Egyszerűen vannak dolgok, amik átkerültek a szalmabála szúrásai közül a modernség vívmányaiba.

Kortárs zene a népnek

A falu rossza külön egyedisége az élőzene, no meg a zenészek bevonása a darabba, hiszen nem elkülönülve, hanem a színpadon, a szereplők között sétálva muzsikálnak. Feledi bíró dühében még jól meg is rángatja a tangóharmonikás harmonikájának légszekrényét. Sokan szkeptikusak a zenés színházat illetően, s inkább a prózai vonal felé nyúlnak szívesebben. Én úgy gondolom, hogy egy-egy katartikus monológot tökéletesen tud helyettesíteni, ha nem még nagyobb monumentalitással él a színpadon a szóló-, és a közös ének. A darabban a sírva vigadás tetőpontját is talán a legkeservesebb vagdalkozással táncoló Gonosz Pista (Bajomi Nagy György) mozgása adja, miután ő úgy döntött, nem száll be a kortárs zene éneklésbe. Hát akkor táncolsz paraszt!

Színházi hétperc

A darab kezdete előtt volt lehetőség néhány kísérő program megtekintésére is. Egy közönségtalálkozón elkaptam egy kósza gondolatot, miszerint nincs jó vagy rossz közönség, egyszerűen minden közönség más. Ahogy persze minden előadás is. A falu rosszát megtekintettem hétfőn még Szombathelyen, hogy az első találkozás élménye és felkavarása leülepedjen, mire ideérek Pécsre. Jó volt megfigyelni, hogy egy másik közegben, mely poénok adnak élményt a közönségnek. Ezen megfigyelésem konklúziója, hogy a pécsi közönség bátran tapssal is dicsérte a nem mindig rejtett politikai fricskákat. Szinte úgy éreztem, mi sokan abban a zárt térben, egy embert alkotunk, maximum kettőt, de akkor azok nagyon jól ismerik egymást. Tényleg érezni lehetett a tömeg erejét, hiába csak ült és hallgatott, de azt épp jókor. Bárhogyan is nézem, fontos alkotóelemei voltunk ennek a sikernek.

Én nem vagyok szombathelyi, vagyis talán egy kicsit már igen - gondolok itt a gólyatábori „mindenki szombathelyi" csapatkiáltásra -, de a darab után úgy tapsoltam, mint egy büszke szombathelyi. Hogy eljött ez a kis „falu" rosszalkodni Pécsre, aztán a nagy hejehujázást egy legalább akkorával hálálja meg a közönség. A színházi 7 perc új értelmet nyert és a tapsrend fogalmába pottyant. Most, hogy ezt írom is elfeledem, hogy a kezemet a billentyűzeten és nem tapsállásban kell tartanom.

Az igazi finálé

Ma este kerül sor a 17. POSzT - Pécsi Országos Színházi Találkozó Díjátadó gálájára, ahol Szente Vajk műsorvezetésével és rengeteg színes produkcióval kerülnek átadásra a díjak. Többek között, a POSzT díszvendége, Halász Judit is fellép, de olyan egyedülálló duettek is helyet kapnak a színpadon, mint például a Katona József Színház egy társulati tagjának duettje a Nemzeti Színház egy színészével, de más különböző színházi társulások is megmutatkoznak még ezen az esten. A gála este 19:00-tól kezdődik a Kodály Központban, az élő közvetítés pedig a POSzT Facebook oldalán lesz majd elérhető.

Kapcsolódó írásunk:

Szombathelyi sikerek a POSzT-on - Íme a 17. POSzT díjazottjai

2017.06.17. - 20:40 | vaskarika.hu - Fotók: POSzT, Lutor Katalin

Szombathelyi sikerek a POSzT-on - Íme a 17. POSzT díjazottjai

Két díjat is kapott a Weöres Sándor Színház POSzT-ra meghívást kapott darabja, A falu rossza. A 'Legjobb 30 év alatti női színész' díját Sodró Eliza, a 'Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói díjat' pedig Szerémi Zoltán kapta. Gratulálunk!

Új hozzászólás