Gubián Ádám a Megavers 10 döntőjébe jutott!

2018.03.03. - 00:40 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Vásárhelyi-Tompa Eszter

Gubián Ádám a Megavers 10 döntőjébe jutott!

Március 2-án rendezték Szolnokon a MEGAVERS 10 egyik középdöntőjét, melyből a zsűri egy versmondót juttathatott közvetlenül a döntőbe. Döntésük alapján ezt Gubián Ádám, a szombathelyi Nyitra Utcai Általános Iskola 8. osztályos tehetséges tanulója érdemelte ki!

HIRDETÉS

Ahogy már beszámoltunk róla, Ádám egyetlen Vas megyei indulóként vett részt a MEGAVERS 10 Országos televíziós tehetségkutató versenyen. Az előválogatót egy Rakovszky Zsuzsa verssel abszolválta, így került az öt középdöntő közül a másodikba, a március 2-i szolnoki megmérettetésre. Minden középdöntőből a zsűri juttatja a legjobb szavalót a döntőbe, míg egy főt a közönség szavazhat be. Az öt középdöntőből így áll össze a 10 fős döntő, 5 zsűri által javasolt, és 5 közönségszavazat útján bejutott versenyzővel.

Ádám három verssel készült a középdöntőre, melyeket előzetesen el kellett küldeni a zsűrinek. Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső és Kányádi Sándor egy-egy verséből készült fel, és a helyszínen kellett eldöntenie, melyiket fogja elszavalni. Szabó Lőrinc Pocsolyák című verse mellett döntött, ami nem hosszú, ám nehéz vers, jól lehet szavalni és a zsűritől is a legjobb kritikát kapta, így "egyenesági" résztvevője lett a döntőnek.

Szabó Lőrinc : Pocsolyák

Esett. Megint kisütött. Szanaszét
tócsák ragyogtak. Mint mély szakadék,
nyílt elém egy-egy tükrös pocsolya,
a fekete Föld egy-egy ablaka,
s az Ég beléjük oly mélyre esett,
hogy szédítette a rémült szemet
s egy pillanatra elhitette, hogy
lent valahol egy másik ég ragyog,
igen, egy másik: az, amelyik a
talpunk alatt szikrázik: Számoa
vagy hogy is hívják azt a szigetet,
mely valahol épp alattunk lehet:
annak az ege tátongott felém,
vagy majdnem az, olyan iszonyú fény,
oly gyönyörű, gyémántkék áradás
rohant meg lentről, olyan ragyogás
csapott elő, és olyan hirtelen,
hogy azt hittem, mindjárt beleesem,
és csak kápráztam és szédültem és
oly jó volt e gyönyörű tévedés,
hogy sokáig eljátszottam vele
s szerettem volna mutogatni... De
aztán, mégis, nem szóltam senkinek:
kinevettek volna az emberek,
míg most, versben, elhiszik a csodát,
a valóságot: hogy a pocsolyák
tükrös fényükkel a tavaszi napban
kilyukasztották a Földet alattam!


A MEGAVERS 10 döntőjére a Költészet Napján, április 11-én kerül sor, ahova szintén három verssel kell készülni, de a középdöntőben elszavaltat már nem lehet vinni. 

Ádámra ma egy rokiverseny vár Veszprémben, szavalni pedig március 22-én, az AGORA Gyermekművészeti Fesztiválon láthatjuk - talán pont egy olyan verssel, amivel a mostani versenyen is sikerrel szerepelt!  

Gratulálunk Ádám, és szurkolunk Neked az április 11-i döntőben!!  

***

Az Aba-Novák Agora Kulturális Központ és a Szolnok Televízió 10 évvel ezelőtt, a költészet napja alkalmából indította Megavers nevű tehetségkutató versenyét, melynek célja, hogy a versszerető közönség tehetséges fiatalok értő tolmácsolásában élvezhesse a klasszikus és kortárs költők műveit. A 2018-as vetélkedőt a kortárs költők tiszteletére rendezik, és 12-30 év közötti verset szeretők jelentkezhettek rá. 

Kapcsolódó írásunk:

Nyitrás diák a Megavers 10 középdöntőjében - Szabó Tibor is segíti a fiatal versmondó felkészülését

2018.02.12. - 00:35 | Büki László 'Harlequin'

Nyitrás diák a Megavers 10 középdöntőjében - Szabó Tibor is segíti a fiatal versmondó felkészülését

A MEGAVERS 10 - Országos televíziós tehetségkutató verseny február 10-én, Szolnokon rendezett előválogatóján a 25 fős középdöntőbe jutott Gubián Ádám, a szombathelyi Nyitra Utcai Általános Iskola 8. osztályos tehetséges tanulója. Ádámot Szentgyörgyi Adrienn magyartanár készítette fel a versenyre, de Szabó Tibor András, a Weöres Sándor Színház színművésze is hasznos tanácsokkal látta el.

Új hozzászólás