Szökős 30: májusban jubilál az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes (máj. 5.)

2018.04.20. - 14:00 | vaskarika.hu

Szökős 30: májusban jubilál az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes (máj. 5.)

Helyszín: AGORA MSH

Dátum: 2018.05.05.

Megalakulásának harmincadik jubileumához érkezett a szombathelyi Szökős Néptáncegyüttes, mely május 5-én kétrészes műsorral ünnepli a jeles évfordulót. Az Agora MSH-ban rendezendő esten a Szökős aktív tagjai mellett az „ŐsSzökős” – azaz a régi nemzedék, valamint a Reményik iskola csaknem száz néptáncos növendéke is színpadra lép.

A három évtized az 1987-88-as tanévben, Kőszegen kezdődött... Besenyő Tibor és Gerlecz László hívta életre a csoportot, mely néhány esztendő után Szombathelyen folytatta munkáját. A HEMO, majd a BDF lett a táncosok otthona, végül a Savaria Egyetemi Központ maradt a háttér, ahol napjainkban is működik az együttes.


Szökős 1999

S a három évtized nem telt eseménytelenül, sem eredménytelenül... Az kezdeti esztendőkben formálódott a csoport, kialakult az a szakmai-művészeti arculat, amely a kárpát-medencei táncfolklór mélyen autentikus megközelítésére épült, s igyekezett minél többet meríteni a hagyományt utolsó bástyaként őrző területek forrásából. Így jelentek meg a Szökős repertoárjában a saját erdélyi gyűjtésekből táplálkozó koreográfiák, s így szövődött máig kitartó szakmai és közösségi kapcsolat a helyi hagyományőrzőkkel: a gencsapáti együttessel is. Majd sorra jöttek a tartalmas munka eredményét tükröző sikerek: a körmendi Lajtha László koreográfiai versenyeken, a balatonföldvári és a Vasi Dödölle találkozókon elnyert díjazások. Közben a nemzetközi színtérre is kikacsintott a csoport - a szomszédos közép-európai országok mellett Görögország, Észtország, Lengyelország, Svédország és Bosznia-Hercegovina közönségét ismertették meg a „magyar virtussal" a táncosok.


Szökős 25 (2013) - Fotó: Büki László

Az alapítók nemzedékét közben új generációk váltották, de a lelkesedés, a magyarság táncos öröksége iránti elhivatottság kitartott, s ennek köszönhető a Szökős-műhely napjainkra történő kivirágzása is. Az elmúlt években a csoport Gaspari Gábor együttesvezető és Molnár Péter művészeti vezető irányítása mellett kiemelkedő szakmai sikereket ért el, melyet a „Kiváló Együttes" cím, a Bakony és a zalai kamaratánc fesztiválokon elnyert elismerések, valamint a „Fölszállott a páva" műsorán való szereplés tanúsít. A kiforrott felnőtt tánckar közben az ifjúságot is felkarolta: többen már oktatóként is részt vállalnak a megye néptáncéletében, az együttes pedig jól működő kapcsolatot alakított ki a Reményik evangélikus iskolával, melynek művészeti tanszakán csaknem száz gyermek ismerkedik a magyar néptánccal, s igyekszik a felnőttek nyomdokaiba lépni.


Szökős 2017 (Fölszállott a páva) - Fotó: Váradi Levente

A májusi jubileumi est az ünneplés mellett alkalmat ad arra, hogy mindezen eredmények egy csokorba szedve mutassák meg a népművészet közösségi erejét, s okozzanak felemelő pillanatokat táncosnak és nézőnek egyaránt. A műsor első részében a Szökős táncosai a Reményik iskola Bariska, Berke és Möndölecske csoportjaival, valamint a Szabó-legényekkel karöltve lépnek színpadra, a második részben pedig a múltat megelevenítő „ŐsSzökős" és a Gencsi Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai is színre lépnek. A talpalávalóról Horváth Attila és zenekara gondoskodik - a banda az előadás után táncházat is muzsikál a kitartóbb érdeklődőknek...


Szökős 2015 - Fotó: Büki László

Az előadásra belépőjegyek kaphatók online a jegy.agorasavaria.hu oldalon, valamint az AGORA - Jegyirodában (Szombathely, Március 15. tér 5., tel: 20/502-9351, H-P. 9:00-17:00, Sz. 9:00-13:00, www.agorasavaria.hu). 

Rendezők: AGORA Szombathelyi Kulturális Központ, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Program támogatásával valósul meg.


Kapcsolódó írásaink:

A hagyomány továbbörökítői - a 25 éves Szökős Néptáncegyüttes jubileumi műsora az MMIK-ban

2013.04.08. - 01:45 | Büki László 'Harlequin'

A hagyomány továbbörökítői - a 25 éves Szökős Néptáncegyüttes jubileumi műsora az MMIK-ban

Csodálatos jubileumi műsorral ünnepelte 25 éves évfordulóját a Szökős Néptáncegyüttes. Ez alkalomból április 6-án a táncosok fiatal és „öreg" nemzedéke kétrészes műsort adott az MMIK-ban, megelevenítve az utóbbi évek és a korábbi évtizedek legsikeresebb produkcióit. A jubileumi, kétrészes műsort hozzáillő képgalériával tiszteltük meg!

Új hozzászólás