II. Irodalmi Csörte a Nádasdy-várban

Képgaléria megtekintése2021.08.03. - 07:00 | Misel

II. Irodalmi Csörte a Nádasdy-várban

A sárvári Nádasdy-vár immár megszokott módon több napos programkínálattal lepte meg a kultúra iránt érdeklődőket. A július 31. és augusztus 1. között megrendezett II. Irodalmi Csörte alkalmával írók, költők, színészek, filmes szakemberek, zenészek találkozhattak itt egymással és közönségükkel.

Mi néhány délutáni eseményen jártunk és hoztunk képeket, a teljesség igénye nélkül:

Péntek délután, Takács Zoltán megnyitó beszéde után, a nagyszínpadon megrendezett kerekasztal beszélgetés témájaként a történelmi regény került terítékre a megjelent írók körében Borsos Dóra moderálásával. A beszélgetésben részt vett Pusztai Andrea, Molnár Krisztina Rita, Hámori Gabriella, Karafiáth Orsolya és Krusovszky Dénes. Ezután némileg a történelmi szálat folytatva a regények lapjain előforduló erős női alakokról tartott előadást Pusztai Andrea. Ez alatt a Nádasdy Bandérium bemutatóját nézhették meg az érdeklődők a vár udvarán, ahol különféle kézműves foglalkozások is várták a gyerekeket.


A szombati programok közül mi Karafiáth Orsolya és alkotótársa, Takács Eszter műsorán jártunk. Az előadás címe: Nem lehetek ennyi emberbe szerelmes. Ezután Dragomán Györggyel és Szabó T. Anna költőnővel beszélgetett Dóri arról, hogyan születnek a műveik, és hogyan lehet megszerettetni a verseket egy férjjel úgy, hogy azóta már ő is írt néhányat. Závada Pállal Takács Zoltán beszélgetett. Haumann Petra kitűnő előadásában láthattuk a Karinthyláda című monodrámát. Az egy órás előadás egészen fantasztikus volt. Egy dolgot azonban nagyon sajnáltunk: majdnem ezzel egy időben zajlott Háy Jánossal a beszélgetés, aminek jó részét így elmulasztottuk, és az utolsó harmadára tudtunk beesni, a színházi élménytől némileg kifulladva. Hogy zenei programot is említsünk: a Zoord zenekart hallgathatták az érdeklődők. Este nyolckor került sor Kepes András tévés beszámolójára hajdani műsorairól, az ezekről írt könyveiről Istenek és Emberek címmel.


A vasárnap délután egy részét az eső elmosta, de így történhetett, hogy előbb egyedül, majd a hozzánk csatlakozó Dragomán házaspárral élvezhettem egy remek beszélgetést Molnár Krisztina Rita költőnővel. Rengeteg személyes emléket osztottak meg egymással, és velem, a lelkes hallgatósággal. Szó esett misztikus élményekről, a nem létező véletlenekről, az irányító gondviselésről és titokzatosan felbukkanó tárgyakról is. Később, az eső elmúltával megérkező látogatóknak egy, a TV-ből ismert műsor, a Lyukasóra mintájára irodalmi vetélkedőt is rögtönöztek az írók, díjak nélkül, de igazán remek szórakozást nyújtva.


A három nap színvonalas programjaiból csak párat ragadtunk ki bemutatásra. Meg kell említeni azt is, hogy az esti koncertek kivételével a rendezvények ingyenesen voltak látogathatók, ami a munkatársak, és szervezők, elsősorban Molnár Andrea állandó pályázatainak voltak köszönhetők. A vár, színvonalas műsoraival, évek óta az egyik legfontosabb kulturális térré vált a környéken, és szívesen keresik fel a helyiek is, nem csak a turisták. Kiállításai, gyermekprogramjai is népszerűek, fontos feladatot látnak el az ifjúság múzeumokkal történő megismertetésében és megszerettetésében, fontos közösségformáló szerepet töltve be.

Röviden: sajnálhatja, aki elmulasztotta, és csak azt ajánlhatjuk, hogy legyenek ott a következőkön, ha tehetik!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás