I. Vasi Pajtaszínházi Szemle az MMIK-ban (ápr. 29.)

2022.04.22. - 09:15 | vaskarika.hu

I. Vasi Pajtaszínházi Szemle az MMIK-ban (ápr. 29.)

Helyszín: Szombathely, MMIK

Dátum: 2022.04.29.

Április 29-én, pénteken rendezik meg a szombathelyi MMIK-ban az I. Vasi Pajtaszínházi Szemlét, melynek célja, hogy az amatőr színjátszócsoportok megismerjék egymást, ihletet merítsenek egymás szakmai, illetve közösségépítő munkájából, és ennek nyomán személyes kapcsolatokat, együttműködéseket alakítsanak ki saját fejlődésük elősegítésének érdekében.

A fellépő társulatok munkáját több éves tapasztalattal és  szakmai tudással rendelkező zsűri véleményezi, építő kritikával látja el őket, ezzel segítve szakmai fejlődésüket. A zsűri tagjai megyei és országos szinten ismert szakemberek, Hrabovszky-Orth Katinka a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke, Nagy Gábor a Soltis Lajos Színház igazgatója és Török Gábor a Ferrum Színházi Társulás elnöke.

A Pajtaszínházi Szemlét megelőzően Megyei értékasztal-kiállítás tekinthető meg 13:00-tól az aulában, a fellépő települések helyi értékeiből.

Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt 15:00 órai műsorkezdettel.

ELŐADÁSOK

15.00 - A három nyúl, Másnak a subája, A molnár, a fia és a szamár - Rádóci Színjátszók 

Három verses mesét mutatnak be a Rádóci Színjátszók az I. Vasi Pajtaszínházi Szemlén.

Zelk Zoltán: A három nyúl

La Fontaine meséje nyomán verses formában íródott ismeretlen szerző tollából: A molnár, a fia és a szamár című történeteket.

A gyermek csoport tagjai:

- Farkas Hanna
- Kocsis Emma
- Kocsis Nilla
- László Emma Linett
- Guzmics Emili
- Balogh Renáta
- Liker Loretta
- Geröl Norbert
- Andics Áron

A két mese között a felnőtt csoport bemutatkozása következik.

A felnőtt csoport egy tréfás mesét ad elő, Másnak a subája címmel.

A felnőtt csoport tagjai:

- Liker-Oleszka Marietta közművelődési szakember, a társulat vezetője
- Andics-Fölnagy Edina
- Vincze Erika
- Antal Lívia

16.00 - Bagi Aranka: Favágók - Kék Holló Színtársulat, Velem 

A Kék Holló Színtársulat 2016.február 23-án alakult. Sokrétű műsor kínálatuk folyamatosan növekvő. A népmesei, irodalmi feldolgozásokból, humoros jelenetekből álló színdarabok mellett vannak verses, párbeszédes összeállítások nemzeti és egyéb ünnepi, társasági alkalmakra. Mindez dalokkal, zeneileg illusztrálva. 2019 óta a csapat lehetőséget kapott a Magyar-Japán Baráti Társaság éves fő rendezvényén bemutatni egy-egy új színdarabot.

Szereposztás:

Favágók:
Gazsi - Friedrich Zsolt
Józsi - Gajdán Imre

Főnökök:
1. - Kelemen Tibor
2. - Gulácsi Éva
3. - Gajdán Dóra
4. - Gergely István


17.00 - Hubay Miklós: A bál után - "Üss a hasadra" Színpad, Vasvár

Hubay Miklós drámája „A bál után" Madách Imre: Az ember tragédiájának parafrázisa, melyben az emberiség végpusztulásának szorongató rémével viaskodnak. Ez az előadás „A fényhozó" egész estés drámának második része, mely Egressy Zoltán Vesztett éden és Hubay Miklós A bál után című darabjainak dramatizált változata. Ilyen értelemben részlet egy nagy előadásból. Az „Üss a hasadra!" Színpad 2007-ben alakult, idén ünnepli 15. születésnapját. Az egykoron kamaszokból álló társulat tagjai mára felnőttek, családanyák, családapák. Természetesen jöttek és mentek is közben tagok, ki-ki a maga sorsa alakulása szerint. Munka mellett, civilként foglalkoznak a színjátszással. Először improvizációs előadásokat vitt színre, majd fokozatosan nyitott a klasszikus, majd kortárs darabok felé.

Rendszeres résztvevői fesztiváloknak, számtalan minősítéssel (országos bronz, ezüst) és különdíjjal (legjobb férfi alakítás, legjobb rendezés, közösségi díj, újszerű feldolgozás díja) rendelkezik a társulat. Évente egy nagy előadást hoz létre és lehetőségein belül egy-egy vásári komédiát, nemzeti ünnephez kapcsolódó előadást, illetve versszínházi produkciót is készít. Egyesületként tartja fenn magát tagdíjakból, pályázati forrásokból és előadások tiszteletdíjából. A bevételt sohasem osztja szét, hanem a szakmai továbbképzésre, nyári táborra fordítja. Állandó otthona Vasváron a Vasvári Könyvtár és Művelődési Központ.

Szereplők:

Férfi: Kiss Gábor
Nő: Márton Hajnalka
Ádám hangja: Nagy Norbert
Éva hangja: Török-Németh Anita
Az Úr hangja: Kósa János

Zenei kíséret: Rajner Ágota
Rendezte: Rajner Ágota


18.00 - A bambergi kőmívesek - Jáki Pajtaszínházi Társulat

A Jáki Pajtaszínházi Társulat első darabja tisztelgés a 800 éves jáki apátsági Szent György templom építői, mecénása és a jáki ősszülők felé. Az előadás időutazásra hívja, konkrétan az 1237. évbe repíti vissza a nézőket.Kőmíves család érkezik a faluba, akik az abban az évben felszentelt bambergi dóm építkezéséről vándorolnak Jákra munkát és otthont keresve. A családfő, István tudtán kívül tüzet oltani jött: a gótikus építészet tudományával menti meg a román stílusban megkezdett katedrális boltozatépítési munkálatait és az Építésvezető helyzetét. Fia, Imre azzal a szándékkal érkezik, hogy elhagyja a kőmíves pályát és a családját, szerzetesnek áll a jáki bencés monostorban.


Fotó: Kocsis Viktória

Szállásadójuk Ágnes, a füvesasszony, lánya pedig a szépséges Dóra, akinek csábereje a fiú döntését igencsak megnehezíti.
A jáki Apát ismerteti a regulát, a bencések gregoriánt énekelnek, Brúnó, a tarképű szobrászinas leadja élete első alkotását, Jáki Nagy Márton nehéz döntést hoz és meghagyja testamentumát, a kőmívesek otthonra lelnek, végül pedig Balázs is megkapja házi dolgozata értékelését.

Szerző: dr. Tóth Ernő

Szereposztás:

Balázs: Koltai Balázs
István mester: dr. Lakatos Dávid
Apát: Gergely Ákos
Építőmester: dr. Tóth Ernő
Jáki Nagy Márton: Horváth Zoltán
Imre (István mester fia): Tóth Imre
Dóra a szépség: Kocsis Dóra
Ágnes a füvesasszony: Kecskés Andrea
Ute (István mester felesége): Ute Klemp-Saly
Brúnó a szobrászinas: Horváth Dániel
Írnok: Karácsony Éva
Tanárnő: Zarowny Orsolya

Szerzetesek:
1. Skrapits András
2. Lakner Tamás
3. Farkas Ernő

Szakmai mentor: Szabó Róbert Endre 

További információ ITT!

A belépés díjtalan.


Kapcsolódó írásunk:

Rákász Gergely, Love.hu, A hűtlenség ára - Az MMIK Szombathely havi programkínálata (ápr. 21. - máj. 13.)

2022.04.20. - 07:15 | vaskarika.hu

Rákász Gergely, Love.hu, A hűtlenség ára  - Az MMIK Szombathely havi programkínálata (ápr. 21. - máj. 13.)

Helyszín: Szombathely, MMIK

Dátum: 2022.04.21 - 05.13.

Miért lesz érdemes áprilisban és májusban felkeresni az Ady téri kultúrszentélyt? Mutatjuk.

Új hozzászólás