A szombathelyi Halász Bence a világbajnokság után ezúttal is 80 méter fölé jutna

2022.08.04. - 11:00 | Bálizs Zsuzsa

A szombathelyi Halász Bence a világbajnokság után ezúttal is 80 méter fölé jutna

Ismét Fehérváron versenyeznek a világ elit atlétái - Augusztus 8-án, hétfőn Székesfehérváron rendezik a már hagyományosnak számító atlétikai seregszemlét, a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat.

A sportok királynőjének ünnepét 2011 óta rendezik meg hazánkban, az első évben Budapest adott otthont a versenynek, idén 10. esztendeje pedig a Bregyó Közi Atlétikai Centrum a nemzetközi verseny helyszíne.

Idén 18 versenyszámban mérhetik össze tudásukat a versenyzők, akik már 12:45-kor, a női gerelyhajítással elkezdik szereplésüket. Az egyik legnagyobb hazai érdeklődés a nemrég véget ért oregoni világbajnokságon 80 méter fölé jutó, remek 5. helyet elérő szombathelyi Halász Bencét övezi, aki 15:30-tól lép majd a dobókörbe a férfi kalapácsvetés küzdelmeiben, ahol nem kisebb ellenfelekkel versenyez majd, mint az ötszörös világbajnok, Fehérvárra már többször visszatérő Pawel Fajdek, vagy az olimpiai bajnok Wojciech-Nowicki.

Az Egyesült Államok-beli Eugene-ben megrendezett világbajnokság slusszpoénjaként saját világrekordját 621 centiméterre javító svéd csodaatléta, Armand Duplantis is tiszteletét teszi a viadalon, és nem elképzelhetetlen, hogy ismét elképesztő magasságokba jut majd.


A futószámok indulói között olyan világsztárokat csodálhatunk majd meg, mint a fantasztikus hajkölteményeiről is ismert jamaikai „zsebrakéta", a 100 méteren szintén ötszörös világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok Shelly-Ann Fraser-Price. A mindössze 152 centiméteres hölgy 35 évesen a legidősebb atlétanő, aki valaha nyert százon, ráadásul mindezt anyukaként tette - ő lett minden idők leggyorsabb anyukája. A mindig mosolygós jamaikai világsztártól ezúttal is emlékezetes produkciót várhatunk.

Csakúgy, mint Grant Hollowaytől, aki 2019-ben épp Székesfehérváron indította el csodálatos karrierjét, s aki azóta kétszeres világbajnok lett 110 méter gáton. A „flamingó" becenévre hallgató amerikai csodaszép technikáját 18:20-tól csodálhatja meg a verseny közönsége.

Az esemény remek lehetőséget kínál a versenyzésre azoknak a magyar atlétáknak is, akik az augusztus 15-21. között megrendezésre kerülő müncheni atlétikai Európa-bajnokságra készülnek. Kozák Luca két éve itt futotta országos csúcsát 100 gáton, s ezúttal is arra készül, hogy jól sikerüljön számára a müncheni EB főpróbája.

A versenyen indulók közül jó néhányan nemcsak az oregoni vb legjobbjai voltak, de a 2023. augusztus 19. és 27. között sorra kerülő budapesti világbajnokság legnagyobb sztárjai is lehetnek. Nevükkel a Gyulai István Memorialon tovább ismerkedhetünk majd.

Az esemény a győztesek bevonulásával és a Dr. Spiriev Bojidar trófea átadásával zárul majd; idén is különdíjban részesül a versenyen legjobb teljesítményt nyújtó atléta.

Új hozzászólás