Elment "egy csodaszép tudós asszony" - Elhunyt Bognár Stefánia

2023.04.28. - 07:00 | vaskarika - Fotók: Rozán Eszter

Elment "egy csodaszép tudós asszony" - Elhunyt Bognár Stefánia

Nyolcvanhat éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Bognár Stefánia, az ELTE Savaria Egyetemi Központ jogelőd intézménye Matematika Tanszékének vezetője.

Az akkori Szombathelyi Tanárképző Főiskolán 1973-ban létrejöttek az önálló tanszékek, köztük a Matematika Tanszék nyolcfős oktatói gárdával, Bognár Stefánia itt kezdett analízist és elemi matematikát oktatni főiskolai adjunktusként - áll az ELTE SEK megemlékezésében.

Munkáját 1974-től főiskola docensként folytatta. Bognár Stefánia az intézmény oktatójaként szerzet doktori címet. 1981 és 1988 között a tanszék vezetőjeként tevékenykedett. A '90-es évek közepén vonult nyugdíjba.

Ezt követően kezdett írni, eleinte csak az asztalfióknak, majd művei - versei - nyomtatásban is megjelentek. Csaknem húsz önálló kötete jelent meg.

Bognár Stefánia 2019-ben a szombathelyi felsőoktatás hatvanadik évfordulója előtt is verssel tisztelgett, Népem gyermekeit "fogom taní-tani" címmel alkotott szonettkorszorút, ami a mai napig elérhető az ELTE Savaria Egyetemi Központ weboldalán.

Bognár Stefánia önvallomása:

"Ady születésnapján láttam meg a napvilágot. Talán ő adott ajándék-álmot? A vers-rajongás jött velem, de a reáliák is lényegem. A matematika lett a győztes, vele telt a munkás élet.

Egy nyugdíjas hajnalon versek jöttek értem s a lelkemet felcseréltem. Dagadt az író-asztalfiók, erről csak néhány beavatott tudott. Hosszú évekig tartott, míg önmagamat elfogadtam, unszolásra pályázgattam. Így kerültem a kiadómhoz, majd egy matematikai szakvélemény-igény kapcsán új lehetőség köszöntött rám. Egy más világ tárult elém, kitágult a látóköröm, sok új barát, sok új öröm... Tanulás, munka, tapasztalat... S a versek, aforizmák gyarapodtak ez idő alatt.

Mit akarok? Gondolkodtató vagy könnyed perceket adni, értékeket kicsikarni, megvallani a közös ember-sorsot, kimondani, mit más is érzett, de nem mondott. Régi és új barátaim közt állni még a vártán, a lét s a nemlét határán."

Isten nyugtassa, kedves Stefánia!

Megjelent írásaink:

Kék rózsa és balladák - Karanténinterjú Bognár Stefániával

2021.01.22. - 10:15 | Rozán Eszter

Kék rózsa és balladák - Karanténinterjú Bognár Stefániával Nemrégen látott napvilágot Bognár Stefánia Kék rózsa című verseskötete, melyben provanszál balladák találhatók. A járványra való tekintettel karanténinterjút készítettünk a költőnővel a munkásságáról, versekről, az Accordia Művelődési Körről.

 

 


A mai ember reprezentánsa - Bognár Stefánia verseskötetének bemutatója a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2019.11.08. - 16:00 | Rozán Eszter

A mai ember reprezentánsa - Bognár Stefánia verseskötetének bemutatója a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Időutazás címmel jelent meg Bognár Stefánia legújabb verseskötete. A meghitt hangulatú bemutatóra a Berzsenyi Dániel Könyvtárban került sor.

 

 

 

A költészet feladata a dolgok megnevezése - Bognár Stefánia köteteinek bemutatója a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2018.03.30. - 15:30 | Rozán Eszter

A költészet feladata a dolgok megnevezése - Bognár Stefánia köteteinek bemutatója a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Sem a közelgő húsvét, sem a szemerkélő eső nem riasztotta el az érdeklődőket Bognár Stefánia köteteinek bemutatójáról. Azt est házigazdája Urbán Gyula volt, a kiváló verseket a szerző és Benke Éva Radnóti-díjas tanár tolmácsolásában hallhattuk.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Tuza s Tibor 2023.04.29. - 21:59
Nagyon sajnálom, hogy végleg elment Stefánia. Még az Acordia kiadónál, majd az Irodalmi rádiónál több programban találkoztunk mint költőtárs és jó ismerős. Nyugodjon békében!