22 nő – Trombitás Erzsébettel zárult a Híres Szombathelyi nők című sorozat

Képgaléria megtekintése2024.08.01. - 00:15 | Rozán Eszter - Fotók: Tátrainé Irénke

22 nő – Trombitás Erzsébettel zárult a Híres Szombathelyi nők című sorozat

Utolsó kötetéhez érkezett a Híres Szombathelyi nők című sorozat, melynek bemutatójára a Savaria Múzeum dísztermében került sor. A megszokott módon igényesen összeállított, fotókkal gazdagon illusztrált könyvben Kelbert Krisztina Trombitás Erzsébet életét, munkásságát és nőmozgalmi tevékenységét tárja az olvasók elé. A sorozat első darabja 2012-ben jelent meg. Merklin Tímea munkája Gazdag Erzsi életét követi végig, fotókkal, visszaemlékezésekkel, versekkel, gondolatokkal. Az ünnepi bemutatón visszatekintettek az eltelt 12 évre is.

Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője köszöntőjében elmondta, örömmel tölti el, amiért sikerül a 12 évvel ezelőtti célkitűzést teljesíteni,  hogy összesen 22 kötet jelenjen meg az Arcképcsarnok - Híres Szombathelyi nők sorozatban, ezzel népszerűsítve olyan nők életét és munkásságát, akik sokat tettek nemcsak a városunkért, de országosan, sőt a Kárpát-medencében is hírnévre tettek szert. A kiadónak azért is örömteli ez az esemény, mert a Trombitás Erzsébet című könyv az 500. kötete.

Horváth Soma, Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere szintén elismerően nyilatkozott  a sorozatról, melyet országos szinten is nyilvántartanak. A Híres Szombathelyi nők hiánypótló szerepet tölt be helyi és országos szinten is, mivel fontos, hogy megismerjük azokat a nőket, akik aktív szerepet vállalnak szűkebb és tágabb környezetük életében, és cselekvőn alakítják is azt. Egy városnak kötelessége, hogy bemutassa és megismertesse a híres embereit. A szerzők komoly helytörténeti kutatásainak köszönhetően születtek meg ezek a kötetek, melyek elősegítik a nők múlt- és jelenbeli szerepvállalásának megértését is. A sorozat az önkormányzat támogatásával jött létre.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója példaként állította elénk ezt a 22 nőt, akik történelmi korokon és viharokon átívelve nemcsak a saját korukban, hanem a ma embere számára is követésre méltóak.


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária sorozatszerkesztő ötlete nyomán jött létre a női szerepeket bemutató sorozat. Az akkor kulturális tanácsnoki pozíciót betöltő Tenki Mária elmondta, az édesanyja vetette föl, mi lenne, ha bemutatnák Szombathely híres szülötteit. Tenki Mária ezt jó ötletnek találta. Kelbert Krisztina nőtörténeti írásaival a Vas Népében találkozott, aki örömmel elvállalta a felkérést, a legtöbb kötet az ő nevéhez fűződik. A kötetekhez az előszavakat köztiszteletben álló nők és férfiak írták. A sorozat célja a Szombathelyen kiemelkedő tevékenységet végzett, vagy szombathelyi származású nők életének, tevékenységének népszerűsítése. Sok szombathelyi nő könyvespolcán ott lapul egy-egy kötet, vagy az egész sorozat. Ezek a női utak a mai nőket is erősítik. Az évek során emléktáblák kihelyezésére is sor került, a szombathelyi televízió dokumentumfilmet készített a híres szombathelyi nőkről. 2014-ben a tizedik kötet megjelenése alkalmából egész napos Nőtörténeti konferenciát rendeztek a Savaria Múzeumban "Asszonybeszéd - Diskurzusok a nők történelemben, művészetekben és irodalomban betöltött szerepéről" címmel.

Merklin Tímea, a sorozat első kötetének szerzője a kezdeteket idézte fel. 1997-ben már megjelent egy könyve Gazdag Erzsiről, Szép szavak kincstárnoka címmel. A Híres Szombathelyi nők sorozat első kötetében, mely a költőnő  születésének 100 évfordulóján jelent meg. A szerző igyekezett újat nyújtani az előzőhöz képest, így született meg az idézetgyűjtemény, mely az előző kötetre és Gazdag Erzsi levelezésére támaszkodott.


Doc. Ing. Klara Salzmann, Trombitás Erzsébet testvérének dédunokája, a könyv egyik előszavának szerzője internet kapcsolaton keresztül csatlakozott az eseményhez Csehországból. Klara szívesen emlékszik „Böske mamára", aki akkor távozott az élők sorából, amikor a kis Klara 10 éves volt. Klara Salzmann kihangsúlyozta, minden korban szükség volt a szeretetre, szívélyességre, a toleranciára, de a mai kaotikus korunkban különösen megnőtt a jelentősége, és ebben segít Trombitás Erzsébet örökségre.

Prof. dr. Kéri Katalin történész, egyetemi tanár a könyv másik előszavának írója arról beszélt, hogy sorozat szerzői olyan munkákat hoztak létre, melyekből látszik, hogy alkotóik szeretik a történelmet, a nőtörténetet, a hazájukat. Kéri Katalin feltette a kérdést: Mi a történelem? Egy ausztrál jogtudós szavaival válaszolt: „A múlt mindig körülöttünk van, és mindig bennünk él."

Ahhoz, hogy emberként a legjobbat tudjuk kihozni magunkból, ismernünk kell a régi történeteket, de csak úgy tudjuk megismerni, ha elmondjuk őket.  A Híres Szombathelyi nők úttörőértékű sorozat, mert nem általánosságban mutatja be a történelmet, hanem az egyes embereken keresztül. Ez a 22 nő most is bennünk él, a 22 kötet hozzásegít ahhoz, hogy megtudjuk, kik is vagyunk valójában, mi a szerepünk nőként a világban.


Kelbert Krisztina történész nemcsak a mostani kiadvány szerzője, a sorozatból 8 kötetet ő írt, és a kötetek szerkesztésben is részt vett. Krisztina arról mesélt, hogy ez a 12 év mennyire kitöltötte az életét, milyen örömmel és lelkesen végezte ezt a munkát. A mostani kötet Trombitás Erzsébetről szól. Trombitás Erzsébet jelentős nőmozgalmi tevékenységet végzett, a liberális feministák első generációjához tartozott a Nőtisztviselők  Országos Egyesületének tagjaként. Megalapította a Szombathelyi Nőtisztviselők Egyesületét, a fővárosi Feministák Egyesületének is tagja volt. Részt vett az International Suffrage Alliance 1908-ban Amszterdamban, majd 1909-ben Londonban tartott kongresszusán. A Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségében és a „Pro Hungaria" Nők Világszövetségében is munkálkodott. Tevékenysége sokat javított a nők társadalmi megítélésében Szombathelyen, mivel a 19. és a 20. század fordulóján és a 20. század elején nemcsak az infrastruktúra és a gazdaság fejlődött városunkban, hanem a nők munka és oktatási lehetőségei is. Trombitás Erzsébet a nők oktatásáért, a munkakörülményeik javításáért, a választójogért küzdött, a gyermekvédelemben is jelentős szerepet töltött be. Trombitás Erzsébetnek volt bátorsága ahhoz, hogy kilépjen a bántalmazó házassági kapcsolatból, és a saját talpára álljon, ezzel is példát mutatva a többi nőnek. Kelbert Krisztina eloszlatta azt a tévhitet, hogy a feministák egyházellenesek, mert Trombitás Erzsébet vallásos volt, és Trombitás Erzsébet élete arra is rácáfol, hogy a feministák nem hazafiak, hiszen a MANSZ és a Pro Hungária vezető tagja volt.

Az eseményen közreműködött Bönditz Patrik és Bujtás Ervin., a kötetek grafikai munkálatait Nagy Georgina végezte. A Híres Szombathelyi nők sorozat ugyan véget ért, de a kötetek továbbra is olvashatók és akár megvásárolhatók, és talán valamilyen formában újabb szombathelyi hírességekről is hallhatunk a nem is olyan távoli jövőben.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás