Így láttuk 2010-et - kulturális eseményösszegző (II. rész)

2011.01.05. - 00:20 | vaskarika.hu

Így láttuk 2010-et - kulturális eseményösszegző (II. rész)

Kulturális évértékelőnk második részében A Vas Népe Online két remek fotós-újságírója, valamint Joós Tamás, az MMIK igazgatója csipegette fel a tavalyi év élménymorzsáit, s válaszolta meg, hogy melyek voltak tavaly a legjobb koncertek, színházi előadások, kiállítások, táncos és egyéb kulturális események.

Az évvége közeledtével arra voltunk kíváncsiak, hogy miként vélekednek a tavalyi év kulturális eseményeiről az általunk kompetensnek ítélt szakemberek, kollégák. Egy játékos és szubjektív kultúrösszegzésre hívtuk őket - virtuálisan, e-mail formájában -, eléjük tartottunk egy esemény-szondát, és kértük, fújjanak bele.

Minket természetesen csak az elszíneződött szondák - elküldött összegzések - érdekeltek, így most több részben közzétesszük azokat a - szubjektív - véleményeket, amik a feltett kérdésekre érkeztek.

Mi volt az év legkiemelkedőbb kulturális eseménye?  

Garai Antal Atom (VN Online): Mint ahogy tavaly, idén is a Savaria Karnevált jelölném meg, hiszen a legnagyobb tömeget megmozgató rendezvény évek óta ez a városban. Igaz, idén kicsit csendesebb volt, de akadt jó pár koncert/program, ami miatt érdemes volt kilátogatni. Kiemelkedőnek említeném még a MediaWave-et, amely kicsit még új volt, kicsit még idegen, de sok olyan programot/koncertet/filmet tartogatott, amely megyeszerte, vagy inkább ebben a régióban hiánypótló volt sokak számára. Az Alterába Fesztivált is megemlíteném, hogy kicsit kimozduljunk Szombathelyről, és többek közt azért is, mert több olyan koncert is volt ott, amit így nem kell megemlítenem a következő kérdésre válaszolva:)

Joós Tamás (MMIK): Számomra mindenképp a Mediawave, hisz most rendezték először Szombathelyen.

Bonyhádi Zoltán (VN Online): Egyértelműen a vaskarikás koncertfotó-kiállítás volt az. :) Na jó, nehéz dönteni, mert a Karnevál (legyen az akármilyen is az előzőekhez képest) mindig is az egyik (ha nem a) legjelentősebb marad. Idén feliratkozott mellé a Mediawave is, de jelentőségét tekintve a Lamantint sem felejthetjük el.


Mi volt az év legjobb könnyűzenei koncertje?  

GAA: Sok, számomra kedves koncerten vettem részt tavaly, Heaven Street Seven, 30Y, Péterfy Bori és a Love Band. Olyan nincs, hogy legjobb, mert ugyanúgy végigénekeltem a HS7 koncerteket, mint a Quimby Teátrumot és a fél Ladánybene 27 koncertet. Sok jó hangulatú koncert volt tavaly, mindenkit más mozgatott meg. Mindenképp megemlíteném a karneváli Ocho Macho koncertet, ugyanis aki ott volt, láthatta, hogy mekkora közönség előtt játszottak a srácok, és volt ott pogó, hupogás, közönségének, minden.

JT: Hivatalosan a Tankcsapda, szubjektíve (a rokoni érintettség okán is) a Lunchbox nyári koncertje a Fő téren, ahol az utózenekar a denevéres Bori zenekar volt.

BZ: Túl sok volt, ahhoz, hogy egyet rávágjak, de mondjuk a decemberi Quimby nem volt gyenge, mint ahogy az év végi Beat Dis, illetve a Zuboly és a Maszkura sem. Nagyon tetszett nyáron a Budapest Bár is a Pajtában. A májusi Neo-koncert is a kedvenceim közé tartozott 2010-ben, mint ahogy a Voler Mouche februári lemezbemutatója is a moziban. Ha "csak" hasonlóan alakul majd 2011 is, akkor már nem fogok panaszkodni.


Mi volt az év legjobb "egyéb" zenei produkciója (komolyzene, jazz, etno stb.) ? 

GAA: Három koncertet említenék itt. A Savaria Karneválon a gyerekprogramok helyszínére tévedve részt vettem egy nagyon jó hangulatú, gyermekéveket felidéző Gryllus Vilmos koncerten. Nagyon hangulatos volt augusztusban a Hétrétország keretében tartott Budapest Bár koncert. És legutóbb egy nem túl nagy közönséget megmozgató, de annál nagyobb hülyéskedést és improvizálást bemutató Zuboly koncerten vettem részt, december végén a Savaria moziban.

JT: Nagyon tetszett, mert európai színvonalon rendezték meg, a Savaria Szimfonikus Zenekar Hollywood Classic 2. koncertje.

BZ: Lamantin és pont.

Mi volt az év legjobb (tánc)színházi / színpadi előadása? 

GAA: Ha szubjektív vagyok, akkor tánc kategóriában a Savaria TSE Gáláját jelölném. Gigantikus volt, értve ezalatt a sok-sok visszahívott táncost, a sok produkció lenyűgözött. Színpadi műsorokból a Rabszolgavásárt jelölném, és jó pár WSSZ darabot. Viszont objektíve megjegyezném, hogy műfajonként is volt sok "legjobb" előadás, például Hastáncfesztivál az MMIK-ban, Energy Dabaston és West Side Gála a Sportházban, IDSF döntők, Homo Ludens, stb...

JT: Nekem legjobban a Herner Ferike faterja tetszett a Weöres Színház előadásában.

BZ: Legjobbat megint csak nehezen nevezek meg, legutóbbi "aztaaaa!" élményem a Savaria TSE 40 éves jubileuma volt.


Mi volt az év legjelentősebb kiállítása? 

GAA: 2010-ben szinte csak fotókiállításokon vettem részt, így azokat dicsérném, hiszen számos fotós munkáiból láthattunk egy-egy szeletet tavaly. (A teljesség igénye nélkül) Benkő Sándor, Büki László, Stekovics Gáspár, Szabó Gábor, Tóth Zsombor és Völgyi Gyula önálló kiállítása nagyon tetszett, természetesen az archív gyűjteményekből összeállított fotókiállításokat is említeném. Nagyon tetszett még a Képtárban prezentált Kezdőtőke című kiállítás, amely az egyetem végzős, képi ábrázolás szakos hallgatóinak munkáiból állt össze.

JT: Sajnos nem nálunk az MMIK-ban, bár itt is voltak csodálatos tárlatok, és igyekeztünk is, hanem a Képtárban, Veres Gábor fantasztikusan újszerű kiállítása és az ahhoz kapcsolódó megnyitó.

BZ: Már említettem, a vaskarikás koncertfotókiállítás páratlan sikere vitathatatlan. :) A viccet félre téve, nagyon tetszettek az MMIK Élő-Tér Galéria, illetve a Café Frei falán kiállított képek is. Sajnos kevés kiállításra jutottam el 2010-ben, ezzel egy fogadalom már meg is van az újévre...

Melyik rendezvény kapná idén a Citrom-díjat? 

GAA: Nem választanék Citrom-díjas rendezvényt, inkább többnek adnék egy-egy magot, vagy egy gerezdet. Esetenként voltak szervezési gondok/hibák/hülyeségek, amelyek hol fotósként, hol pedig vendégként voltak zavaróak.

JT: Na most kit bántsak? :)

BZ: Talán Gill Scott-Heron a Mediawave-en. Minden tiszteletem az övé, de a szervezők szerintem kicsit elrontották azzal, hogy egy épp a szintipopos korszakát élő Anima után lépett fel a Fő téren. Szerintem Scott-Heron koncertjét a moziban kellett volna tartani.

Az évértékelő első része itt olvasható!

Folytatása következik a héten, addig is várjuk olvasóink véleményét is a kérdésekkel kapcsolatban - ők hogyan látták 2010-et kulturális szempontból? Akár e-mailben (info@vaskarika.hu), akár a kommentboxban megtehető a kulturális évértékelő!

Új hozzászólás