Így láttuk 2008-at - kulturális eseményösszegző (I. rész)

2009.01.02. - 22:00 | vaskarika.hu

Így láttuk 2008-at - kulturális eseményösszegző (I. rész)

Melyek voltak tavaly a legjobb koncertek, színházi előadások, kiállítások, táncos és egyéb kulturális események? Erre voltunk kíváncsiak, ezért körkérdést intéztünk a helyi internetes médiumok, kulturális intézmények (m)értékadó véleményalkotói felé, hogy értékeljék kulturális szempontból a 2008-as évet.

Az évvége közeledtével arra voltunk kíváncsiak, hogy miként vélekednek a tavalyi év kultúrális eseményeiről az általunk kompetensnek gondolt szakemberek, kollégák. Egy játékos és szubjektív kultúrösszegzésre hívtuk őket - virtuálisan, e-mail formájában -, eléjük tartottunk egy kulturális esemény-szondát és kértük, hogy fújjanak bele. Volt, akinél elszíneződött - elküldte az értékelését -, és volt, akit a "szondafújás" ezen formája nem hozott lázba.

Minket természetesen csak az elszíneződött szondák érdekeltek, így most több részben közzétesszük azokat a - szubjektív - véleményeket, amik a feltett nyolc kérdésre érkeztek.

Mi volt az év legkiemelkedőbb kulturális eseménye?
Mädl Eszer (vaskarika.hu) Az Weöres Sándor Színház nyilvános társulati ülése augusztus 24-én. Bár nem láthattunk konkrét darabot, abszolút kulturális eseménynek minősült. Azért ez, mert fordulópont, remélhetőleg pozitív, mindenesetre szívderítő, hogy végre Szombathelynek is lehet színháza. Társulata legalábbis, egyelőre.
Rába Adrienn (nyugat.hu)
Nagyon sokféle mércéje lehet ennek. A nézőszám, a volumen, a költségvetés összegében a nullák száma... Én, azt hiszem, nem konkrét előadást, koncertet vagy fesztivált említenék, hanem egy valóban "városrengető" történést: tudniillik, hogy Jordán Tamás vezetésével megalakult a Weöres Sándor Színház. Úgy gondolom, ennél nagyobb dolog még évekig nem fog történni.
Garai Antal Atom (vaskarika.hu)
Nem feltétlen egyenesen arányos a "legnagyobb" azzal, hogy a "legkiemelkedőbb" legyen, értem ezalatt a Savaria Karnevált. Volt idén Filmfesztivál, Agora Fesztivál, Fúvósfesztivál, Szentivánéj, Soundclash stb. A Soundclash-en rengeteg kedvenc együttesem lépett fel, a karneválon pedig temérdek olyan porgram, koncert, előadás volt, amely szórakoztatott, érdekelt, az Agora fesztiválon pedig jó volt a hangulat. Nem tudnék dönteni a legkiemelkedőbbről...
 
Mi volt az év legjobb könnyűzenei koncertje?
Mädl Eszer (vaskarika.hu)
Urban Wave Indie Tour, SIC, március 22. - Azért az indie turné, mert egyszerre lépett fel négy olyan zenekar (Amber Smith, The Moog, Jacked, EZ Basic), akiket ha hallani akarok, Pestre kell mennem, normális esetben, és mert utána sem volt kötelező elhúzni a csíkot. Igaz, Kecske és Pipó, a két Tesco Disco dj csak nekem, és egy kedves barátomnak pakolta a lemezeket, de jó volt őket Szombathelyen látni. Szóval azért ez a koncert, mert a stílus közel áll a szívemhez, és mert újdonság volt ilyet látni itt a nyugati végeken. Mindezt attól függetlenül mondom, hogy a közönség extrémen gyér volt, alig volt ember, aki ismerte volna mind a négy zenekart. (Befutó lehetett volna még a decemberi Kispál, mert olyan régen volt, hogy utoljára...)
Rába Adrienn (nyugat.hu)
Ez is nagyon nehéz kérdés, hiszen a kulturkáló firkász átlag minden héten két koncerten ott van, és az emberi memóriakapacitás bizony csekély (az enyém pláne), tehát bármennyire volt átütő egy koncert év elején például, arra már nemigen emlékszem. És persze megint a szempontok, ugye... Egy csomó szakmai (és még több személyes) vonatkozás miatt katarktikus zenés estét emelnék ki a közelmúltból: a Kaukázus fellépését a Palaceban. És egy fél orrhosszal lemaradva tőle Presser Gábor koncertjét, amit imádtam akkor is, ha divattá vált szidni.
Garai Antal Atom (vaskarika.hu)
Sok könnyűzenei koncert tarkította a programfüzeteket idén is. Igaz mindegyikre nem sikerült eljutnom, de a legjobban Péterffy Bori és a Love Band koncertje tetszett a Savaria moziban, illetve a Kaukázus és a Mystery Gang bulija az egyetemi gólyatáborban.
 
Mi volt az év legjobb egyéb zenei produkciója (komolyzene, jazz, etno stb.) ?
Mädl Eszer (vaskarika.hu)
III. Big Band fesztivál, szeptember 20-21. - Azért a Big Band fesztivál, mert jó mulatság, és kell hogy legyen ilyen is. Egy Big Band mindig mosolyt csal az arcomra, és ennél többre nem mindig van szükségem.
Rába Adrienn (nyugat.hu)
Erre könnyen felelek: számomra az augusztus 20-án bemutatott, Julius Caesar Egyiptomban című opera - rendezte Horváth Zoltán, vezényelt Rózsa Ferenc. Fergeteges szereplőgárdával bemutatott, minden tekintetben nívós előadás volt, ami belopta a szívembe a műfajt, amit korábban alig ismertem, és amivel meglehetősen előítéletes voltam. Kár, hogy olyan kevesen láthatták... De azért az sem semmi, hogy Szombathelyen dirigált Kobajashi Ken-Ichiro!
Garai Antal Atom (vaskarika.hu)
Szalonna és zenekara koncertje lenyűgöző volt a Vasi Dödölle Folknapokon. Bár a közönség száma elenyésző volt, de így legalább még közvetlenebbek voltak az előadók velünk. "Legjobb egyéb" kategóriában a Russkaja és a CoSka együttesek Fő téri koncertjeit említeném még, amelyek nagy tömegeket vonzottak, és pörgős műsorukkal a fotós státuszomból is hamar a koncert résztvevővéjévé avanzsáltak.
 
Mi volt az év legjobb (tánc)színházi / színpadi előadása?
Mädl Eszer (vaskarika.hu)
A West-Side tánciskola karácsonyi gálája, december 20., MSH - Némi elfogultsággal ugyan, meg mert más táncos eseményeket nem igazán láttam. A Westside-gálákon pedig mindig jó zene szól, és elképesztő látni, hogy némely pici gyerek mennyire ügyes. Aki szereti a hiphop-ot, meg ami vele jár, annak legalább egy Westside gálára el kell mennie.
Rába Adrienn (nyugat.hu) Ez még egyszerűbb. Kern András, 'A kellékes' szerepében. Mindent feledtetetett, és mindent vitt.
Garai Antal Atom (vaskarika.hu)
A kőszegi és a csepregi Kelet Varázsa Hastáncfesztiválok nagyon jól szervezettek voltak, megannyi fellépővel az ország több részéről. Látványos műsorokban volt részem mindkét alkalommal.
 
Mi volt az év legjelentősebb kiállítása?
Mädl Eszer (vaskarika.hu) Nem létező tárgyak tárlata, Agora Savaria Filmszínház, október - Nem mondanám, hogy a legjelentősebb kiállításról lenne szó, de ez volt a személyes kedvencem. Szerettem ezt a kiállítást, mert szellemes volt, aranyos, elbűvölő, mindemellett nagyon „fárasztó", olyan értelemben, mint mondjuk a faviccek. Ilyesmire pedig sokszor szükségem van.
Rába Adrienn (nyugat.hu)
Ha szombathelyit kell kiemelni, akkor magasan a Picasso.
Garai Antal Atom (vaskarika.hu)
Ha nem is a legjelentősebb, de a kedvencem a Graffiti és képregény kiállítás volt az Irokéz Galériában. A másik, számomra nagyon kedves kiállítás a Savaria moziban berendezett "Nemlétező tárgyak tárlata" volt, amely bemutatta mindazt a szólás-mondást a radai rossebtől a rézfaszú bagolyig, amelyet addig meg sem próbáltam elképzelni vizuálisan.
 
Mi volt az év leglátványosabb kulturális eseménye?
Mädl Eszer (vaskarika.hu)
Mi más lehetne más, mint a Savaria Karnevál, augusztus 22-24-ig. Mi lehetne látványosabb a tunikáknál, meg a római légiónál, még ha eső miatt a fáklyás felvonulás el is maradt?
Rába Adrienn (nyugat.hu)
Ez egy ideje már a Savaria Karnevál...
Garai Antal Atom (vaskarika.hu)
Nekem túl sok mindent mutatott fel a Savaria Karnevál a három napban ahhoz, hogy ide most ne más rendezvény nevét írjam.
 
Melyik volt a legötletesebb, legkreatívabb, az idén debütáló rendezvények közül?
Mädl Eszer (vaskarika.hu)
Nyugatbeat fesztivál, április 11. - Nem biztos, hogy túlontúl ötletes és kreatív volna a Nyugatbeat Fesztivál, de mindenképpen meg szerettem volna említeni. Az idea szép és nemes: legyen Szombathelynek is egy fesztiválja, még a fesztiválszezon előtt. Igaz, idén már a Soundclash is két napos volt, tehát van hová fejlődni, hogy ne pusztán a SIC rendezvényének egy másolatát lássa benne az ember, de ha lehet ennyire patetikusan és borzalmasan fogalmazni (és ebből a megfogalmazásból az irónia sem hiányzik), hiszek a könnyűzenében és a közösségteremtő erejében. Még mindig. És igyekszem ki is tartani emellett. Tűkön ülve várom, mit fognak mutatni jövőre.
Rába Adrienn (nyugat.hu)
Itt ismét a Weöres Sándor Színház egésze a válaszom. Nem egy nagy rendezvény, hanem sok kicsi egysége - de debütál! Nagyon ötletes, nagyon kreatív volt - és őszintén remélem, hogy ugyanannyira eredményes is lesz - a felvezetése. A bérletkampány, a színészek szerepeltetése közéleti eseményeken, Jordán Tamás mindenhol, mindenkor, akár a leglehetetlenebb szituációkban elmondott bérletreklámjai... - ezeknél több elmeélt semmiben nem láttam idén.
Garai Antal Atom (vaskarika.hu)
Az Agora Fő térre installált programjait tartottam a legötletesebbnek, a belváros szívében a szabadtéri koncertek életet leheltek a hangulatos nyári estékbe. Legkreatívabbnak a Tér-Film-Zene sorozatot kiáltom ki.
 
Melyik rendezvény kapná idén a Citrom-díjat?
Mädl Eszer (vaskarika.hu)
Nem tudom, nem tudom, nem tudom...Lehet olyat, hogy erre, csak erre az egyre nem válaszolok? Ugye lehet?
Rába Adrienn (nyugat.hu)
Azt hiszem, az MR2-hármaskoncert. Mert legalább kétszer annyian voltak, amennyien elfértek, mert a mozi, fenntartom, nem alkalmas helyszín ilyen monstre koncertek rendezésére - és mert egy Kiscsillag-koncert egyszerűen jobb körülményeket érdemelt volna, na!
Garai Antal Atom (vaskarika.hu)
A Savaria Karnevál második napjának délutánja kapná a citrom-díjat. Természetesen az időjárást nem lehet befolyásolni, de egyes fellépőknek (akik ideutaztak a fővárosból vagy az ország másik feléből) talán érdemes lett volna biztosítani lehetőséget egy fedett helyszínen. Bár valószínűleg ennek gyakorlati és technikai megvalósítása már nehezebb lett volna, mint ahogy a tömeg "kezelése is."

Folytatása következik a jövő héten, addig is várjuk olvasóink véleményét is a kérdésekkel kapcsolatban - ők hogyan látták 2008-at kulturális szempontból? Akár e-mailben (info@vaskarika.hu), akár a kommentboxban megtehető a kulturális évértékelő!

Új hozzászólás