Így láttuk 2008-at - kulturális eseményösszegző (III. rész)

2009.01.08. - 04:15 | vaskarika.hu

Így láttuk 2008-at - kulturális eseményösszegző (III. rész)

Melyek voltak tavaly a legjobb koncertek, színházi előadások, kiállítások és egyéb kulturális események? A harmadik részben Joós Tamás, az MMIK igazgatója, és a vaskarika.hu két munkatársa, Boros Ferenc és Büki László ad a 2008-as évről kulturális áttekintést.

Az évvége közeledtével arra voltunk kíváncsiak, hogy miként vélekednek a tavalyi év kultúrális eseményeiről az általunk kompetensnek gondolt szakemberek, kollégák. Egy játékos és szubjektív kultúrösszegzésre hívtuk őket - virtuálisan, e-mail formájában -, eléjük tartottunk egy kulturális esemény-szondát és kértük, hogy fújjanak bele.

Első és második összefoglalónk után itt a következő, amit zárásként még egy vélemény-csomag fog követni.

Mi volt az év legkiemelkedőbb kulturális eseménye?
Boros Ferenc (vaskarika.hu) Kövezzetek meg ha elfogult vagyok - számomra első a film, így talán nem meglepő, hogy az 55. Országos Függetlenfilm Fesztivált helyezem az élre, melynek egyik főszervezője voltam. 2008. október 16-19-ig megmozdult minden, ami az elmúlt években amatőr filmes téren megmozdulhatott. A Magyar Filmszemle után az év legrangosabb filmes eseményét a Savaria Moziban szerveztük meg, számos kísérőprogrammal kiegészítve.
Joós Tamás (MMIK)
Szombathely hírét idén a legmesszebb vívő kulturális esemény a Lamantin Jazz Fesztivál volt. Rétegzenéről, jazzről és bluesról van szó, de ahogy érzékeltem a dolgot, ez az a nemzetközi hírű kulturális esemény, amit a legtöbben megtalálnak az interneten, s ami Szombathely számára méltán szerzett elismerést szakmai és közönség-szempontból egyaránt. A klubszintű jazzélet az utóbbi időszakban kritikus helyzetbe került, de az Agora által dobott mentőöv talán megoldást jelenthet az ismert előadók sorát havi rendszerességgel Padlásra vonzzó sorozat számára, melynek megkoronázása a nyári Lamantin Jazz Fesztivál.
Büki László (vaskarika.hu)
Sokszínűsége és változatossága miatt a Reneszánsz Év rendezvényeit emelném ki az események közül. A MMIK által szervezett, az országos programsorozatba bekapcsolódó produkciók (Reneszánsz Kavalkád, Kultúrházak éjjel-nappal, Reneszánsz táncok éjszakája) megelevenítettek egy olyan művészeti kort, amely játékosságával, színességével könnyen elfogadtatta magát.
 
Mi volt az év legjobb könnyűzenei koncertje?
Boros Ferenc (vaskarika.hu) Likó Marcellék (Vad Fruttik) energiabombája a Soundclash első napján. Több okból is. Igazi Forradalmi láz volt egy Sárga zsigulival. Hiába érzed, hogy Úgy fáj, számodra csak a Tánc hozhat elég felfrissülést, és csak a puffinlekvár adhat erőt és mindent lebíró akaratot!
Joós Tamás (MMIK) Nem a legjobb szó rá a könnyűzene, de a decemberi Presser-koncertet említeném itt meg, mint az év legnagyobb zenei élményét. Nagyon szeretem őt, számomra ez a nagybetűs ZENE!
Büki László (vaskarika.hu) Ákos fellépése a Soundclash nevű Metál Fesztiválon! Komolyra fordítva: ez a három esemény, ebben a sorrendben. Ákos exkluzív dalestjén minden dal új „öltözéket" kapott, melyek olykor az eredeti hangzást is felülmúlóan szólaltak meg. Nem rajongóként mentem - s mégsem tudtam ellenállni a koncert hangulatának.
 
Mi volt az év legjobb egyéb zenei produkciója (komolyzene, jazz, etno stb.) ?
Boros Ferenc (vaskarika.hu) A SIC szervezésében márciusban, a Savaria Moziban megtartott Budapest Bár kávéházi hangulata. Számomra egy nagyon jól elkapott életérzést sugallt.
Joós Tamás (MMIK) A velemi Gesztenyeünnepen, a Napra együttes koncertje.
Büki László (vaskarika.hu) A június végi Lamantin Jazz Fesztivál a Fő téren. Érték, s immár tradíció, ami a szombathelyi kulturális és koncert-események tán legfényesebbike.
 
Mi volt az év legjobb (tánc)színházi / színpadi előadása?
Boros Ferenc (vaskarika.hu) Döme (Dömötör Tamás) által rendezett Hazug című darab. Már a szélesvásznon kialakított játéktér is egy feszült atmoszférát teremtett, s mellette ott volt a történet, amely még talán a film hangulatánál is jobban magával ragadott. A sorok közt ülve elöttünk zajlott az egész kihallgatás, mint egy esküdszék tagjának, úgy pörgött az agyunk, hogy vajon ki ölte meg Bokor Noémit!?
Joós Tamás (MMIK) Augusztusban, a Megyeháza udvarán, a Kamara Savaria előadásában a Három koporsó című Egressy-darab, Csonka Szilviával és Czapkó Antallal a főszerepben. Ők a Weöres Sándor Színház színészei, s ezen az előadáson gondoltam azt, hogy lett egy nagyon bájos, szerethető színésznőnk!
Büki László (vaskarika.hu) Az Ungaresca november 29-i, Sportházban megrendezett, 'Örörkség' című műsora, amelyen elbúcsúztatták Horváth János Gedit, a táncegyüttes koreográfus-igazgatóját. A műsort magasztaló jelzők helyett az esemény képgalériája beszédesebb!
 
Mi volt az év legjelentősebb kiállítása?
Boros Ferenc (vaskarika.hu) Már nem merem leírni, hogy kövezzetek meg ha elfogult vagyok, hisz a filmszemlével kapcsolatban már számos szikladarab indult meg irányomba, de akkor is verhetetlen a Nemlétező tárgyak tárlata a radai rossebbel, a rézfaszú bagollyal, és persze Buzás Misivel.
Joós Tamás (MMIK) A Szent Márton kultuszának közép-európai emlékei című kiállítás a Képtárban. Több mint száz műtárgy - festmények, grafikák, szobrok, pecsétek, könyvritkaságok, ötvösművek voltak megtekinthetők a korai középkortól a 20. századig.
Büki László (vaskarika.hu) Maros Sándor természetfotós tárlata az MMIK Elő-tér galériájában. Háromszor tekintettem meg a kiállítást, a bravúros és tökéletes technikájú fotókat, s olvastam el a képek alatti idézeteket.
 
Mi volt az év leglátványosabb kulturális eseménye?
Boros Ferenc (vaskarika.hu) Bár már eléggé megkopott, de a Savaria Karnevál még mindig messze veri látványban a többi rendezvényt.
Joós Tamás (MMIK) A Reneszénsz Év rendezvényei az MMIK-ban. Ennek eredményeként a 2009. február 7-én, Budapesten megrendezendő, Reneszánsz Évet záró gálán 12 csoport fog a megyéből fellépni. Ez azt jelenti, hogy Vas megye komolyan vette ezt a rendezvénysorozatot, másrészt azt, hogy színvonalas produkciók születtek.
Büki László (vaskarika.hu) A SIC-ben megrendezett Világzene-Világtánc Fesztivál, elsősorban a tradícionális indiai, valamint orientális táncot bemutató fellépők miatt.
 
Melyik volt a legötletesebb, legkreatívabb, az idén debütáló rendezvények közül?
Boros Ferenc (vaskarika.hu) Talán a Tér-Film-Zene fesztivál. Már megint a film. Nem is magyarázkodom, azt hiszem, ebből többhetes gyógykezelés lesz!
Joós Tamás (MMIK) A moziaulás koncertek. Tudom, nem alapvetően 2008-as ötlet ez, de ebben az évben forrta ki magát, s vált az aula markáns koncert-helyszínné. Ehhez hozzá kell tenni, hogy van egy Cinema Cafe, ami remek partner mind a szervezésben, mind a kiszolgálásban.
Büki László (vaskarika.hu) A legkreatívabb rendezvénynek a Művészetek Éjszakája 2. divatshow-t tartottam, melyen gyönyörű modellek mutattak be fantáziadús ruhakölteményeket és ékszereket. A legötletesebbként az Agora Nyár szabadtéri rendezvénysorozatát emelném ki.
 
Melyik rendezvény kapná idén a Citrom-díjat?
Boros Ferenc (vaskarika.hu) A Totál Szombathely filmszemle 2. felvonása idén messze alulmaradt a kezdeti sikerektől. Szükségünk van rá, hisz a miénk. Csak rágjuk át egy picit az építő kritikákat!
Joós Tamás (MMIK) Nagyon el kell gondolkodni azon, hogy a Savaria Karnevált hogyan vigyük tovább. Én részese vagyok, játszom benne, szerepelek illetve légiósként jelen vagyok.
Ott a kényszer, hogy minden évben überelni kell az előző évi sikereket, amit nem lehet sablonokból építkezve megvalósítani. Hozni kell világhírű külföldi művészeket, akiknek a produkciója a karnevál hangulatához illeszkedik, a másik pedig a mikrohelyszínek kialakítása, amiktől - a meglepetésszerű, spontán, forgószínpadszerű produkciók eredményeként (táncház, színházi előadás) -, miénk a karnevál.
Büki László (vaskarika.hu) A Republic enervált, hangulattalan koncertje az egyébként szuper hangulatú Sitkei Rockfesztiválon. Mivel a banda nem engedte, hogy a Duna TV felvegye a koncertet - az állítólagos előzetes megállapodás ellenére sem -, ezért a tévé lekapcsolta a saját világítását, így Cipőék félhomályban és félgőzzel pöfögtek.

Új hozzászólás