A sorok között - 83. Ünnepi Könyvhét Szombathelyen

Képgaléria megtekintése2012.06.08. - 14:30 | Kánya Dóra - Fotók: Görcz Andrea

A sorok között - 83. Ünnepi Könyvhét Szombathelyen

Olvasni jó!- erre hívja fel a figyelmet a 83. Ünnepi Könyvhét országszerte és Szombathelyen is. A hétvégén is egész napos programokkal, olvasópontokkal, könyvvásárral várja az olvasóközönséget és a könyvimádókat a rendezvény.

1929 óta, 83. alkalommal rendeznek Könyvhetet Magyarországon. Ez az az alkalom, mikor ráirányul a figyelem az írott szó fontosságára- kezdte ünnepi beszédét Lazáry Viktor alpolgármester tegnap délután a Fő téri színpadon. A programsorozat a Nyugat-magyarországi Egyetem- Savaria Egyetemi Központ Könyvtára az Agora Kulturális és Turisztikai Központ közös szervezésében valósul meg ezekben a napokban, és egészen június 11-ig tart. Az alpolgármester reméli, hogy akik eddig nem, úgy legalább ezekben a napokban könyvet ragadnak, illetve elég szabadidőt kívánt mindenkinek ahhoz, hogy az olvasással tudjon foglalkozni.

Hétvégén a szombathelyi Fő téren könyvesstandok várnak mindenkit, ahol a nagy klasszikusok, kortársak és könyvritkaságok is olvasásra és vásárlásra csábítanak. A mellette felállított színpadon pedig egész napos programokkal kedveskednek a szervezők. Itt táncbemutatók, koncertek és kvízjátékok kapnak szerepet. Most is városszerte összesen 14 olvasóponttal várják a betűk szerelmeseit, a Café Frei kávézótól, az Iseumon át, a Berzsenyi Dániel Könyvtárig.


Tegnap délelőtt a gyerekeknek kedveztek programokkal, papírszínház és a Rózsák hercegnője című interaktív könyvbemutató várta a kicsiket a NyME-SEK könyvtárában. Délután pedig kezdett benépesülni a Fő tér is. Eleinte kevesen lézengtek,- ami lehetett a tikkasztó hőség oka is,- de később már egyre több érdeklődő tette tiszteletét.  A Campanella - Kummer Táncegyüttes bemutatója után a Kávészünet zenekar műsorát lehetett meghallgatni. Az egyik televíziós tehetségkutatóból ismert formációra sokan kíváncsiak voltak, a versek megzenésítése (például Ady: Párizsban járt az ősz című költeménye) nagy sikernek örvendett. Az Iseumban, a Régészeti Tárház és az egyetem Történelem Tanszékének közös szervezésében ókori írók műveire hívták fel a figyelmet, a népes közönség előszeretettel hallgatta az érdekes történeteket. A felolvasások között, Varga Richárd gitárjátéka szórakoztatta a publikumot. 16 óra előtt 10 perccel pedig a Fő téren készülődtek a villámolvasók a Flashmob-ra. Igaz a rekordkísérlet nem sikerült, a szökőkútnál kicsik és nagyok egyaránt merültek el kedvenc könyveikbe. Ezt követte a Kummer Táncegyüttes produkciója, ahol egyebek között a Harry Potter betétdalára lejtettek táncot a fiatalok, majd a Kristály Tánccsoport szebbnél szebb ruhákban standard és a latin táncokkal bűvölte el a nézőket. 17 órától Irodalomi- Színházi szösszenetnek lehettek tanúi a Fő térre látogatók, Kálmánchelyi Zoltán, Vass Szilárd és Szabó Róbert Endre, a Weöres Sándor Színház színművészei kedveskedtek műsorukkal a nagyérdeműnek. Ugyanebben az időpontban éppen a színházban okozott kisebb felfordulást az a hatalmas embertömeg, ami Marosits József: Magányos fogas című könyvbemutatója alkalmából verbuválódott.


Jordán Tamás igazgató hangot is adott a meglepetésének, hogy mennyien gyűltek össze. Németh Judit és Szabó Tibor színművészek, az igazgatóval egyetemben olvasták fel a verseket. Simkó Imréné zongorajátéka nyitotta és zárta a bemutatót, majd maga az költő vette át a szót. A Magányos fogas című könyv 4 esztendő írásait foglalja össze, 2006 második felétől 2010 második fele között írt versekből ad válogatást, helyet kap benne a politika, a szerelem, a magány, az elmúlás és a halál is. Ez a kötetem, úgymond a hetedik csapásom, amit a kultúrára mértem, azaz a hetedik verseskötetem."- mondta Marosits József. Nem horgászkönyvről van szó, tisztázta a címet a költő. „Folyamatosan olvasva a kortárs költők verseit, az az érzésem támadt, hogy egyre kevesebben írnak közösségi jellegű, társadalmi problémákat felvető verseket, úgy is mondhatnám, hogy politikai verseket. Mintha nem annyira érdekelné őket, hogy mi történik világban, a hazánkban, vagy a szűkebb környezetünkben... pedig én úgy érzem, hogy a művészeteknek, köztük a költészetnek ez is a feladata"- tette hozzá a költő.

A majd egy órás bemutató és felolvasás után a színház első emeleti térében lehetett szemügyre venni az alkotó szobrait, grafikáit. A versek három dimenzióba való megformálása koronázta meg a kötet megjelenését. A kiállítást Tóth Csaba festőművész nyitotta meg, aki elismerősen nyilatkozott a művészről: „Azt mondja a magyar közmondás, ahány ház annyi szokás, és ahány ember annyiféle művészet. Nincs két egyforma művész. Én huszonegy- néhány éve tanítok, de még nem találkoztam két hasonló tehetséggel. Mindenki egyedi és megismételhetetlen...Marosits József esetében a költészet és a szobrászat egyenrangú két fél."- mondta Tóth Csaba.

A kiállítás megtekinthető június 30-ig (június 9-től csak 11 és 16 óra között) a Weöres Sándor Színház első emeleti kiállítóterében.


Az Ünnepi Könyvhét hétvégi programjai:

Június 8. (péntek)

Fő tér

14.00 A Nyitra utcai ÁMK diákjainak zenés és prózai műsora

15.00 A Gyermek Művészeti Fesztiválon szereplők előadása

16.00 Nádiverebek zenekar műsora

17.00 Szökős néptáncegyüttes műsora

17.20 Nautika zenekar műsora

18.00 Álomlátó zenekar műsora

Június 9. (szombat)

Fő tér

10.00 A vitéz szabólegény című bábjáték a Mesebolt Bábszínház előadásában

11.00 Pesovár Ernő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Tekergő néptánccsoportjának bemutatója

11.20 Soós Réka népi énekes előadása

11.40 Papírszínház Szabó Róbert Endrével a Weöres Sándor Színház színművészével

12.00 Ground Zero -a NymE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium zenekarának műsora

13.00 JociFater és a Band - a Műszaki Szakképző Iskola zenekarának műsora

Játéklehetőség a Fő téri Helyi Írók és Kiadók pavilonjánál!

- Irodalmi gyalog galopp

- Irodalmi idézetkereső a belvárosban

A játékban résztvevők között értékes nyereményeket sorsolunk ki!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás