A Magház Kultúrkocsma májusvégi programjai (frissítve)

2013.05.23. - 00:10 | vaskarika.hu

A Magház Kultúrkocsma májusvégi programjai (frissítve)

Helyszín: Szombathely, Magház

Dátum: 2013.05.10 - 06.01.

A Magház Kultúrkocsmában a hónapot a Crazy Daisy Jug Band country-blues zenéje és a Savaria Slam Poetry rímelése zárja. A júniust Varga Ricsi és Petruska András nyitja, a többi program egyenlőre meglepetés!

Május 25. szombat

Crazy Daisy Jug Band

Magyarország talán egyetlen prosperáló jug-zenekara, bár némileg eltér a klasszikus, a 20-as évek Amerikájában létrejött jug band-ektől. A zeneileg elégé széles spektrumú műsorban fellelhetők a country, folk, country-blues, mississippi delta-blues, chicago blues, jazz és rock elemek, dalok egyaránt. Rengeteg feldolgozás mellett saját szerzeményeket is játszanak, melyeket Pénzel Péter gitáros-énekes komponál. A Crazy Daisy Jug Band (CDJB) 2006 augusztusában alakult a Veszprémi Utcazene fesztivál után, 2011 júniusában a zenekar elnyerte az első Kecskeméti Utcazenész találkozó legjobb zenekara címét. Utcák, terek, kocsmák, klubok, fesztiválok gyakori vendége a CDJB - igazi utazó, hangulatteremtő és kalandszerető zenekar!
Oszlopos tagok: Pénzel Péter, Tujmer Zoltán, Schneider Gábor, Pógyor Tamás

Május 29., szerda

Savaria Slam Poetry: Ars Poetica


Június 1. szombat

Varga Ricsi - Petruska András

Ricsi:
http://vargarichard.hu/

Petruska:
Egy szál gitár, egy szál ének.. ezt látja a szemed, de te mégis egy komplett zenekart hallasz a háttérben. Elbújtak a színfalak mögött, vagy ügyes playback? A valóság sokkal izgalmasabb ennél: éppen Petruska András egyik koncertjén veszel részt. A hamisítatlan, egyedi játéktechnika amivel itt találkozhatsz lényegében a szakmai virtuozitás és a határtalan fantázia ötvözete. Ennek az összetettségnek köszönhetően éled meg úgy a koncertet, mintha egy soktagú zenekar muzsikálna neked, holott egyedül András áll a színpadon és amit használ az csupán a hangja és a gitárja.

Petruska András produkcióját hallgatva két tézis dől meg. Az egyik, hogy a hangos bulizenéhez sok, egymást túlharsogó, csörömpölő hangszer kell. A másik pedig az, hogy az egyszemélyes gitáros-énekes előadók helye a kávéházakban és a kis színpadokon van. Habár András ennek a magányos műfajnak a képviselője, te mégis egy olyan intezitással szóló produkciót hallasz, mely hatásában felveszi a versenyt a zenekarokkal. Egyszer össznépi fejbólogatásra ösztönöz, máskor táncra perdít. Hol elgondolkodtat, hol pedig elemi erővel törnek ki az érzései, és a közönség egy emberként tombol az előadóval!Egyszerre tisztelettudó és szemtelen, néhol komoly, máshol humoros produkciójával megragadja a pillanat szépségét, olykor elidőzik a részletek gyönyörűségén, de ezzel egyidejűleg rohan is, hiszen annyi mindenről kell énekelni, rengeteg hangulatot kell megfesteni ahhoz, hogy a koncert végén a teljesség érzetének katartikus állapotában tudjon haza széledni a publikum.

András 2010-ben megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivált, majd a Quimby előzenekaraként turnézott hosszabb ideig. 2011 őszén a TEDxYouth@Budapest konferencián is előadott, a 2012-es évet, pedig az MR2 Akusztik műsorában kezdte, ahol legújabb produkcióját mutatta be.

„Egy szál gitár, egy szál ének" - interjú Petruska Andrással

2013.01.28. - 15:15 | Lakatos Reni - Fotók: petruskaandras.hu

„Egy szál gitár, egy szál ének

„Egy szál gitár, egy szál ének - ezt látja a szemed, de te mégis egy komplett zenekart hallasz a háttérben. Elbújtak a színfalak mögött, vagy ügyes playback? A valóság azonban sokkal izgalmasabb ennél: éppen Petruska András egyik koncertjén veszel részt. A hamisítatlan, egyedi játéktechnika, amivel itt találkozhatsz, lényegében a szakmai virtuozitás és a határtalan fantázia ötvözete. Ennek az összetettségnek köszönhetően éled meg úgy a koncertet, mintha egy soktagú zenekar muzsikálna neked, holott egyedül András áll a színpadon, és amit használ, az csupán a hangja és a gitárja.

 


Új hozzászólás