Április 29-én indul a 24. Mediawave

Képgaléria megtekintése2014.04.16. - 15:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Április 29-én indul a 24. Mediawave

Helyszín: Komárom, Monostori Erőd

Dátum: 2014.04.29 - 05.03.

Háromnapos majálissal, Szabados emlékesttel és ingyenes Duna-parti programokkal várja a látogatókat a 24. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét a komáromi Monostori Erődben, április 29. és május 3. között. Fókuszban a Felvidék, de jönnek filmesek, zenészek a világ számos országából.

Az előzsűri 1535 nevezett filmből válogatta ki a 119 filmből álló versenyprogramot. A nemzetközi versenyprogramban 88, a magyarban 31 filmet lehet majd megtekinteni, az alkotásokat nemzetközi zsűri értékeli. Mira Staleva, a Szófia Filmfesztivál igazgatóhelyettese, Vivi Dragan Vasile operatőr és Prikler Mátyás rendező a játék- és kisjátékfilmeket, Norah McGettigan és Boris Mitic filmrendezők, valamint Beniamino Saibene, a Milánói Filmfesztivál igazgatója a dokumentumfilmeket, Ivan Maximov, Radu Igazság és Patrovits Tamás animációs rendezők az animációs- és kísérleti filmeket. A magyar filmek zsűrijét Phil Mulloy animációs rendező, Kafka Jaworska, a Tofifest Fesztivál igazgatója, és Montserrat Guiu, a Huesca Filmfesztivál igazgatója alkotják.

A Mediawave idén első alkalommal rendezte meg Úton Online Filmvesztivált, aminek közönségdíjas filmjei és a zsűri válogatása is bekerül az Együttlét programjába. A szekció zsűrijét Durst György producer, Pálfi György rendező és Varga Balázs filmkritikus alkotta. Az online filmverseny filmjeit április 30-ig lehet megtekinteni a Mediawave honlapján.

Az Együttlétre eljön Sós Ágnes, a már jelentős visszhangot kapott Szerelempatak rendezője, és az érdeklődők találkozhatnak a dokumentumfilm szereplőivel is egy kötetlen beszélgetésen.

A zenei program részeként indul el az Occupy Mediawave projekt, amelyben a zenészek, köztük a nagyszerű magyar jazzdobos Pándi Balázs az Erőd elhagyatott akusztikus tereit foglalják el rendhagyó koncertjeikkel. Az Occupy Mediawave´14 egy szimbolikus demonstráció lesz a nemzetközi Occupy mozgalom szellemiségében, a résztvevő muzsikusok a kazamatarendszer eldugott pontjain ad hoc zenekarokba formálódva lépnek fel és adnak koncerteket.

Grencsó István együttesével, az utóbbi évek egyik legerőteljesebb improvizatív csapatává összeérett Grencsó Kollektívával a nagy előd, Szabados György emlékéhez nyúl vissza, három évvel halála után. Grencsóék a muzsikustársak közül elsőként azzal tisztelegnek a mester előtt, hogy leporolják korai időszakának legfontosabb darabjait, a legendás Esküvőt, az Adytont és a Fohászt.

A Mediawave szervezők a flamenco egyik őshazájaként számon tartott Jerezben találtak rá a Davinia Jaén Flamenco Group tagjaira, akik az Együttlét teljes ideje alatt zenélnek, és forró hangulatú, emberközeli előadásaik mellé a dél-ibériai gasztronómiát is magukkal hozzák: egy andalúz asztalt ételekkel és borokkal terítenek meg.

A fiatal tehetségek nevelésének jegyében számos művészeti műhely is helyet kap az Együttléten. A 30. Passport Control keretein belül a filmes, fotós és fényfestő workshop mellett több zenei projekt is indul: egy akusztikus Ferenczi Györggyel, egy roma-magyar progresszív  Both Miklóssal, olasz-magyar Carmen Cangianóval, valamint műhelyt tart a Mediawave-en fellépő Balcony Players is a Csángállóval együttműködve. A Műhely és az Új Forrás folyóiratok szerkesztőinek vezetésével idén egy-egy irodalmi műhely is indul. A műhelyekre április 25-ig lehet jelentkezni.

Idén az Erőd falain kívüli programok ingyenesek lesznek, a Duna-parti koncertek és a különböző családi programok mellett lesz nindzsa Japánból, vásári komédia, valamint itt történik majd a szokásos együttlétindító májusfaállítás is április 30-án, mely után hagyományos falusi tánczene szól majd a Felvidékről és az erdélyi Mezőségről, Kalotaszegről.

Az idei Mediawave egyik kiemelt vendége a Felvidék, annak sokszínű és gazdag népi kultúrájával, népzenéjével, néptáncával és gasztronómiájával. Ehhez kapcsolódik a Felvidéki népi műhely, mely során az érdeklődők megismerhetik a felvidéki néptáncot és népzenét. A különböző tájegységek táncait Csallóköztől Gömörig más-más felvidéki táncoktatók fogját tanítani, délelőtti és délutáni rendszerességgel.

Az Együttlét keretein belül az utolsó magyar polihisztor, Herman Ottó halálának 100. évfordulója kapcsán, az emlékév szervezőivel együttműködésben bemutatásra kerül a Magyar halászat könyve illusztrációit tartalmazó vándorkiállítás. A hosszú hétvégén pedig egy családi programmal, a Herman Ottó vándortanösvénnyel - egy interaktív polihisztor játszóházzal - is találkozhatnak a Mediawave látogatói.

Részletes információk a programokkal és műhelyekkel kapcsolatban a Mediawave honlapján - mediawavefestival.hu - és facebook oldalán.

Kapcsolódó írásunk:

Erődfoglalók: Mediawave zenei program 2014

2014.04.09. - 21:30 | vaskarika.hu - Fotók: Nyikos Péter

Erődfoglalók: Mediawave zenei program 2014

Helyszín: Komárom, Monostori Erőd

Dátum: 2014.04.29 - 05.03.

Török pszichedelikus etno, andalúz flamenco táncosok és megannyi jazz, etno- és népzene a 24. Mediawave Film és Zenei Együttléten. Az április 29-től május 3-ig tartó összművészeti fesztivál programjában színes zenei egyéniségek várják a fesztiválozókat, a Mediawave idén is elfoglalja az Erődöt!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás