Ideje van az olvasásnak - Könyvajánló a járvány idején

2020.03.16. - 00:15 | Rozán Eszter

Ideje van az olvasásnak - Könyvajánló a járvány idején

Marquezi parafrázissal kampányolunk az olvasás mellett! A koronavírus okozta kényszerszünet lehetőséget nyújt arra, hogy végre megszabadítsuk a polcokon roskadozó könyveinket a portól, vagy beszerezzünk újakat, és belemerüljünk egy izgalmas történetbe. Könyvajánlónk következik.

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

PESTI KALLIGRAM KFT, 2019

Egy regény mindenkiben benne van - állítja Péterfy Gergely új regénye, amely egy rendhagyó szerelem lebilincselő története. A lélek és az idő mélyébe vezető elbeszélés mágikus erővel jeleníti meg a 20. és 21. század Kelet-Európáját, ahol újraelevenednek a szenvedély, a gyűlölet, a barátság és az árulás ősi történetei.

Van-e élet a szerelmen túl? Felülemelkedhetünk-e vágyainkon és ösztöneinken? Képesek lehetünk-e ellenszegülni a történelemnek? Lehetséges-e a szabadság a diktatúrák romjain? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Péterfy Gergely új regénye, amely a nagysikerű Kitömött barbár méltó párja.

Németh Krisztina: A hazara - Valahol élnem kell

Szülőföld Könyvkiadó, 2019

"A 70-es évek Afganisztánja olyan változásokon megy át, amely elől az Alizada család sem bújhat el. Az olvasó, a könyv első felében egy család-, a másodikban pedig egy kalandregényt, kap, gyönyörű leírásokkal. Három generáción átívelő vándorlásról szerzünk tudomást. A költözésnek pedig mindig oka van. Hamid elindulásának indoka saját szemével tekintve gazdasági, mert egy barátja jobb életet ígér neki Iránban. Előtte azonban megismerhetjük ősei életét, akik a forradalmak, háborúk elől vándoroltak, és főhősünk kvettai léte is a mindennapos terrorról szól. Van-e lehetőség maradni ott, ahol a mollah azt terjeszti: "aki megöl akár csak egy hazarát is, megváltotta a jegyét a mennyországba"? A regényből megtudhatják a választ. Az emberöltőként történő helyváltoztatást a kényszer mellett a bizalom mozgatja: "fájdalom nélkül kilépni a múltból csak úgy lehet, ha a jövő boldogságot ígér." Kívánom mindenkinek, hogy ugyanúgy ragadja el a történet, mint engem. Biztosítson magának egy szabad estét, mert úgysem tudja letenni!

"Nem érted miért jöttem ide? Csak egy napot töltenél el abban a pokolban, nem kérdeznél többet. Tizenegy éves, felnőtt gyerek voltam... és menekült, már amikor elindultam. Pakisztánban semmibe vettek. A hazám, Afganisztán üldöz. A származásom, a vallásom miatt halállistára kerültem. Mert hazara vagyok. Én viszont azt mondom, ember vagyok. Ember, és ha már megszülettem, élni akarok. Valahol élnem kell!" (Hamid)"

Pakisztántól Ausztriáig: A hazara - Németh Krisztina könyvbemutatója a Café Mólóban

2019.12.02. - 12:15 | Rozán Eszter

Pakisztántól Ausztriáig: A hazara - Németh Krisztina könyvbemutatója a Café Mólóban

"Magyar olvasóimtól azt kérem, úgy vegyék a kezükben, hogy egy izgalmas kalandregényt kapnak, amelyben a szomorú sorsú család életén felül egy humoros, ugyanakkor a nyers realizmust sem nélkülöző stílussal megírt történet elevenedik meg előttük." - December 3-án 17.00 órai kezdettel mutatják be Németh Krisztina legújabb, a Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent A hazara című könyvét a Café Mólóban. A szerzővel Tanai Ibolya beszélget, és ott lesz Hamid is, akiről a regény szól.


Bartis Attila: A vége

Magvető Kft, 2019

,,Egy fotográfus története, aki... Nem: egy férfi története, aki... Nem: egy szerelem története, ami... Vagy több szerelem története, amik egymással... Vagy egy ország története, ami... Na hagyjuk. Ez a regény megad mindent, amit egy regény adhat: igazságot, őszinteséget, atmoszférát, mesét. Meg mindehhez még valamit, amit Bartis Attila rajongói már ismernek: az érzelmek olyan elképesztő erejű sodrását, ami magába ránt, és nem ereszt. Mindegy, hogy az olvasó mániákusnak tartja-e Szabad Andrást, vagy pedig halálosan beleszeret, mindenképpen azt érzi, csak úgy érdemes élni, ahogy ő: ezen a hőfokon. Az ilyen szereplőt nevezzük főhősnek. Vele kell menni."  (Kemény István)

A fotózás fal közöttem és a valóság közt - Bartis Attila a Múzeumok Éjszakáján

2017.06.18. - 14:00 | Rozán Eszter

A fotózás fal közöttem és a valóság közt - Bartis Attila a Múzeumok Éjszakáján

"A fotózás ugyanis nem csupán abból áll, hogy rákattintok az exponáló gombra, jóval több annál, döntési sorozatok összessége." - Bartis Attila a Savaria Múzeum vendége volt a Múzeumok Éjszakáján. Irodalomról, fotózásról, művészetről, ihletettségről és a véletlen szerepéről beszélgetett Kelbert Krisztinával.

 


Szabó T. Anna: Törésteszt

Magvető Kft, 2017 

"Fejben dől el, de kinek a fejében? Meghaladni önmagunkat, kilépni, kinyúlni, elérni, húzz bele, a mi lányunk az ott az elején, igen, szinte ott van már, miénk a győzelem, de kié?"

Mi minden fér egy kapcsolatba? Mit lehet kibírni, hogy lehet kibírni, ki győz le kit? Lehet-e birtokolni valakit anélkül, hogy megtörjön, vagy beletörődjön abba, amin nem mer változtatni? A test törékeny, a test erős.

Vágy és harag, nő és férfi. Itt és most. A szereplők ismerősek, mégis különös fénytörésben látunk rájuk, ahogy a szerelem és a lemondás határán kibeszélik a titkaikat, végre kimondják a vágyaikat, vagy lelepleződnek a hazugságaik.

Szabó T. Anna első felnőtteknek szóló prózakötete a Törésteszt. Novellái kíméletlenül és együttérzően szólnak a magányról, a párkapcsolatok szívszorító hidegháborújáról, a szenvedélyről és a szeretetről.

Meg kellett tanulnom eltörni dolgokat - Szabó T. Anna a Kötelező olvasmányban

2017.03.08. - 12:00 | Rozán Eszter - Fotók: Varga András

Meg kellett tanulnom eltörni dolgokat - Szabó T. Anna a Kötelező olvasmányban

Szabó T. Anna volt a Kötelező olvasmány vendége a Weöres Sándor Színházban, aki hazajött Szombathelyre, hiszen a középiskolás éveit itt töltötte. Törésteszt című kötetét Lévai Balázs mutatta be, a beszélgetésben részt vett Jordán Tamás. Szó volt szabadságról, alkotásról, a nők helyzetéről, az ihletett pillanatról, Szabó T. Anna a tőle megszokott kedvességgel varázsolta el a közönséget.

 

Grecsó Krisztián: Isten hozott

Magvető Kft, 2018

A Klein-napló egy titokzatos titkárnő irománya, mely arra emlékezik, ami majd csak ezután lesz. Mindenki mást olvas ki belőle, a falusiak többsége azonban úgy véli, hogy a saját haláluk időpontját jósolta meg benne - nem tudni, ki. Vagyis a Klein-napló egy halottaskönyv. Talán a múltban elkövetett, talán a jelenben és a jövőben megeső bűnökért, esetleg mindkettőért: ez a büntetés.

Sáraságban életre kelnek az árnyékok, "felkötik magukat" a kutyák, aztán holtukban mégis életet kölykeznek. Gyermekek születnek steril apáktól, akiknek a múlt árnyai adnak útmutatást. Fiatal lányok őszülnek meg csoportosan, egyik napról a másikra, és az emberek torka folyton száraz, szomjuk csillapíthatatlan.

Gallér Gergely gimnazista, a fantasztikus Klein Ede Egylet vezetője, megszállottan kutatja a közös múlt csodáit, a falu védőszentjeinek örökségét, egészen addig, míg végül teljesen magára marad. El kell hagynia gyermekkora helyszínét... hogy aztán visszatérjen kideríteni, mi történt, s miért. Felkutatja a csodákat és hogy ő kicsoda.

A Mellettem elférsz és a Jelmezbál szerzőjének első, először 2005-ben megjelent regénye krimiszerűen örvénylik, a közelmúlt titkai megülik benne a jelent, átírják emlékeinket, eltávolítanak és közel hoznak, elfednek és megmutatnak. Az Isten hozott egy önmagát és közösségét elveszítő, aztán újra megtaláló tinédzser története. Vagyis mindannyiunké.

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája - Nem az út számít, hanem akivel megteszed

Művelt Nép Könyvkiadó, 2019

Néha messzire kell utaznod, hogy megtaláld azt, ami ott van előtted

Nana úton van, de nem biztos benne, hová tart. A lényeg az, hogy imádott gazdája, Szatoru mellett terpeszkedhet az ezüstszínű furgon anyósülésén. Szatoru nagyon szeretne találkozni három régi, ifjúkori barátjával, Nana azonban nem tudja, miért, a férfi pedig nem akarja elmondani.

A ritka szelídséggel és humorral elmesélt történet, amely Japán változó évszakaiban játszódik, az élet váratlan fordulatainak csodáját és örömét mutatja be.

Arra tanít, hogy tudjuk, mikor adjunk, és mikor kapjunk.

Több mint egymillió olvasót indított már meg világszerte a kedvesség és igazság üzenete.

Egy csodálatos történet hűségről és barátságról.


Elena Ferrante: Briliáns barátnőm - Nápolyi regények I.

Park Könyvkiadó Kft, 2016

Ferrante fever - így nevezték a jelenséget, amely pár éve a Nápolyi regények megjelenésekor végigsöpört a világon. A híradások szinte mindegyike megemlítette a szerző személyét körüllengő homályt, ugyanis az Elena Ferrante írói álnév. A mai napig nem tudni, hogy kit takar, bár a tetralógia sikerének köszönhetően a találgatások megszaporodtak. Olyannyira, hogy 2016 október elején bejárta a nemzetközi és a hazai sajtót Claudio Gatti oknyomozó újságíró cikke, amelyben számos adattal alátámasztva felfedni véli a szerző kilétét: szerinte Ferrante valójában egy Olaszországban kevéssé ismert fordító, Anita Raja.

Lila Cerullo és Elena Greco tűz és víz. Lina fiús, robbanékony, erőszakos, parancsolásra született, Elena lágy, odaadó, szorgalmas, figyelmes és önfeláldozó. Jobban nem is különbözhetnének, sorsuk mégis egy életre összefonódik az 1950-es évek poros nápolyi udvarain. Hol elválaszthatatlan barátnők, hol fékezhetetlen szellemi riválisok. Nem tudnak se egymással, se egymás nélkül élni, kiegészítik, inspirálják egymást; egyikük sem lenne a másik nélkül az, aki. Mindketten egy szegénységgel küszködő, büszke, erőszakos férfitársadalomban próbálnak a maguk módján boldogulni, előrébb jutni, a tőlük telhető legnagyobb függetlenséget kivívni.

A Briliáns barátnőm, melyben Lila és Elena gyermek- és kamaszkorát ismerjük meg, egy négykötetes regényfolyam, a Nápolyi regények első része. Elena Ferrante gazdag érzelmekkel és lenyűgöző intelligenciával ábrázolja két főszereplője személyiségfejlődését és a mindent felülíró szeretetet és csodálatot, mely évtizedeken át táplálta és mélyítette barátságukat.

Elena Ferrante a kortárs világirodalom nagy rejtélye. Regényei zajos sikert aratnak, díjakat nyernek, számos nyelvre lefordítják őket, de kiléte ismeretlen. Annyi tudható róla, hogy Nápolyban született és ő a Tékozló szeretet, az Amikor elhagytak és a Nő a sötétben szerzője. Első két regényét Mario Martone, valamint Roberto Faenza filmesítette meg. La Frantumaglia című műhelynaplójában levelezését, jegyzeteit, valamint kiadatlan írásait gyűjtötte össze. 2007-ben La spiaggia di notte (Éjjeli strand) címen egy gyerekkönyve is megjelent. A Briliáns barátnőm a Nápolyi regények című tetralógiájának első kötete.

Robin Cook: Járvány

I.P.C. Könyvek Kft, 2007

"John Nordyke, a yale Egyetem huszonegy éves biológia szakos hallgatója hajnalban ébredt egy zairei falu szélén, Bumbától északra. Nyugtalanul aludt, ahogy feltápászkodott, gyöngének érezte magát, szédült Határozottan rosszabbul volt, mint előző este... Maláriám van, gondolta. Bizonytalan léptekkel bement a faluba, érdeklődött, hol találja a legközelebbi klinikát. Egy vándorlelkésztől megtudta, hogy a néhány kilométerre keletre lévő városkában, yambukuban működik egy belga missziós kórház..." Az amerikai fiatalembernek azonban nem maláriája volt: a titokzatos Ebola-kór végzett vele. Hasonló sorsra jut több más beteg is, és nemcsak az elmaradott trópusi tájakon, hanem az Egyesült Államok legmodernebb nagyvárosaiban, sőt a legkorszerűbb klinikáin is. Az egyre dühödtebben tomboló rejtélyes járvány megfékezésére a legkiválóbb szaktekintélyek fognak össze: orvosprofesszorok, biológusok, járványkutatók. És magánnyomozásba kezd a becsvágyó fiatal orvosnő, Marissa is. Vajon milyen eredménnyel?

Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Magvető Kft, 2014

"Florentino Ariza egy szokványos házasság szüzességétől fosztotta meg, amely ártalmasabb volt, mint az eredendő szüzesség vagy az özvegyi önmegtartóztatás. Megtanította rá, hogy semmi sem erkölcstelen, ami az ágyban történik, ha arra jó, hogy fenntartsa a szerelmet. És még valamire, ami attól kezdve az élete lett: meggyőzte arról, hogy az ember a maga kiszámolt homokszemeivel jön a világra, és azok a szemek, amelyeket bármi okból, önmaga vagy más miatt, szándékosan vagy kényszerűségből nem használ fel belőlük, örökre elvesznek..."

Új hozzászólás