A 27. Sitkei Rockfesztivál programja (aug. 31.)

2013.08.29. - 18:15 | vaskarika.hu / Büki László 'Harlequin'

A 27. Sitkei Rockfesztivál programja (aug. 31.)

Helyszín: Sitke

Dátum: 2013.08.31.

Augusztus 31-én huszonhetedik alkalommal várja az érdeklődőket a sitkei Hercseg-hegy, ahol a rockzenéért rajongók legnépszerűbb megyei eseményét rendezik meg. A koncerten színpadra lép a Galeri, a Dead But Happy, a Karak, a Zorall, a Kárpátia, a Lord, a Tankcsapda és a Hooligans.

Egy klasszikus hangulatú rockfesztivál a Sitkei Kápolna megmentésére és az igazi hazai rockzene ünneplésére a Sitkei Rockfesztivál. A település kápolnája melletti domb olyan hazai zenekaroknak koncertjeinek adott otthont többek közt, mint Balázs Fecó, Lord, Kormorán, Edda, Deák Bill Blues Band, Ossian, Bikini vagy Beatrice.

A mai, szinte beláthatatlan méretű fesztiválok világában egy igazi értékes kuriózum a Sitkei Rockfesztivál, amely a maga megunhatatlan hangulatával és igazi hazai zenét éltető közösségével már 1986 óta töretlen népszerűségnek örvend.

Ha a fesztivál immár patinás történetét nézzük, akkor a tabáni koncertek (LGT, Mini) után ez volt az első olyan rockfesztivál, amely alulról építkezve, állami segítség nélkül tudott napjainkban is fennmaradni. A fesztivált életrehívó és működtető Kápolnáért Kulturális és Sport Egyesület tavaly is több millió forintot költött a koncertek bevétele által megmenekített, és mára természetes pompájában felújított kápolna állagmegőrzésére és belső munkálataira.

Program:

14:00 Galeri
15:00 Dead But Happy
16:00 Karak
17:00 Zorall
18:30 Kárpátia
20:00 Lord
21:30 Tankcsapda
23:00 Hooligans


Fellépők: 

Galeri

2008 tavasza óta vagyunk a jelenlegi felállásban, 2008-2009-ben inkább a környéken játszottunk, kocsmákban, kisebb rendezvényeken és lehetõséget kaptunk a völcseji motorostalálkozón is. 2010-ben elintultunk az Átjáró 3 tehetségkutatón, ahol az utolsó (regionális) fordulóig eljutottunk. Ennek eredményeképp több nagyobb koncerten, nagyobb zenekarokkal is zenélhettünk. Rock stílusban zúzunk, ami talán már kicsit a metál felé hajlik.

Dead But Happy

A zenekar 2006. jan. 26.- án alakult THE IMPACT néven, majd a későbbiekben lett DEAD BUT HAPPY! A megalakulást követően nemsokkal felvételre került néhány szám, amiknek eredményeképpen bejutottunk több nívós zenei tehetségkutató fesztiválra, mint pl.: Légrádi Antal Tehetségkutató, Átjáró, Pécsi Rockmaraton, Pop- Rock Géniusz Tehetségkutató, Esélykiegyenlítő Fesztivál.

Ezt követően rengeteg koncertlehetőséghez jutott a banda országszerte! 2009- ben elkészült első, 10 számot tartalmazó lemezünk "Whispers from the otherside" címmel. 2011-ben elkezdtük az új számok készítését, melyek mostanában (2013 tavasz) kerültek stúdiófelvételre.

Karak

A 2010-ben alakult nagyszerű Karak zenekar 2010-ben alakult és ez nagyszerű! Most vettünk fel 3 dalt stúdióban, ez egy mondhatni EP lesz, mert az divatos, ha azt mondjuk rá. Csinálunk hozzá borítót is, meg képeket, amin nagyon csinosak leszünk. Ettől majd sokkal többen fogják hallgatni, mint korábban. Ennek a bekövetkezése körülbelül 3 hét múlva várható. Durva! Feltaláltuk az indie-folkot! Óriási!

"Olyan zenét szeretnénk csinálni, amilyet szeretünk, azaz legyen kicsit népzenés, de legyen benne meg az indie-s dög is. Mindezt lehetőleg a legközhelymentesebb szövegekkel, és normális hangszereléssel. Legalább is erre törekszünk."  

Zorall

A Zorall zenekar ereje mindig is a koncertjeiben rejlett: noha lemezen sem mondhatók éppen haloványnak, a bulijaik rendszerint biztosítják a megfelelő adrenalinszintet, és a víg hangulatot. Barbaró Attila és társai olyan energiával és kedvvel prezentálják a sláger-feldolgozásokat, hogy az embernek öntudatlanul is megmozdult keze, lába, kampósbotja. 


Kárpátia 

2003-ban alakult a nemzeti rock műfajába folklórelemeket becsempésző zenekar. Nemzeti érzületet erősítő dalaik a hazaszeretetről és a történelemről szólnak, melyek között gyakoriak a katonadalok és népdalfeldolgozások. A Kárpátia egyaránt ír saját számokat és dolgoz fel régi magyar dalokat. A témát tekintve történelmi események, esetleg egy-egy könyv a megihletőjük. Talán a legnépszerűbb, de mindenképpen a legismertebb nemzeti rockzenekar. Leggyakrabban a nemzeti öntudaton és büszkeségen alapulnak szövegeik, de minden számukban vannak utalások. Népszerűségüket valószínűleg a 2002-és 2010 között uralkodó helyzetnek is köszönhetik.

Kárpátia koncertre mindenki más-más okból megy el. Van, aki a zenéjét szereti, van, aki nem az egyszerű dallamaiért rajong, csak az eszmeiségéért, de olyan is akad, aki azért van ott, mert úgyis mindenki ott lesz, vagy szimplán csak azért, mert divat Kárpátiát hallgatni. Hiszen sokuknak - márcsak fiatal koruknál fogva is - fogalmuk sem lehet arról, hogy miről szólt Trianon, mi az a nemzeti öntudat. Bármi is legyen az oka, egy dologban vitathatatlanul egyet kell, hogy értsünk az együttes egyik dalával: „a jó magyar pálinkának nincsen párja"...

Lord 

Soha nem voltak nagy médiasztárok. Néha hallani egy-egy Lord dalt a rádióban...és akkor megáll az idő, az ember legszívesebben hátradőlne, elmerengene, és csak élvezné...a zene csodáját. Az 1972-ben alapított szombathelyi zenekar töretlenül járja az országot, teltházas fellépéseivel sorra varázsolja el a rockzene szerelmeseit. A Sitkei Rockfesztiválok elmaradhatatlan fellépője.

Tankcsapda

A Tankcsapdát sokan Magyarország elsőszámú rockzenekaraként emlegetik. Az együttes kezdeti punk rock stílusába fokozatosan vegyült bele a hard rock/heavy metal hangzás, amellyel egyre szélesebb közönségréteget sikerült megszólítaniuk. „Nem vagyunk már tinibanda. Soha nem is voltunk!" - mondta Lukács Laci az elmúlt majdnem huszonöt évre utalva.  

Sitkén is várhatóan minőségi hajtóanyaggal tölti meg a rakkenrollra pröccre indulók "hangüzemanyag-tartályát".

Hooligans

Az 1997-ben alapított banda tagjai már gyerekkoruk óta együtt zenélnek (Kiss Endi - dob; Ördög "Csipa" Tibor - ének, csörgő; Tóth Tibor - gitár; Késmárki Zsolt - basszusgitár). Az idők során több név alatt szerepeltek, voltak kisebb változások a zenekar felállásban, de mindvégig igyekeztek igényes és a nagyközönség számára is szerethető rockzenét játszani. A siker nem is maradt el, hiszen mind a szakma, mind a közönség elismerését sikerült kivívniuk.

Funk&Rock-nak titulált zenéjükkel számos díjat hódítottak el. 2004-ben a Fonogram-díjátadón "Az év dala" és "A legjobb hazai modern rock zenekar" kategóriában is nyertek. A banda nevéhez egy rekord is kötődik: a Hooligans az egyetlen olyan együttes, amelynek négy klipje zsinórban az első helyen végzett a Viva slágerlistáján.

Információk:  

Helyszín

A helyszín hagyományosan a sitkei kápolna melletti domboldal, mely kellemes kikapcsolódást, piknikezési lehetõséget kínál minden kedves vendégünknek.

Térkép, megközelítés

Jegyek

Belépõjegyek válthatók a rendezvény helyszínén

Jegyárak:

6 éves korig a belépés ingyenes!
6-14 éves korig 1000 HUF
14 éves kor felett 3000 HUF

A Fesztivál területén csak érvényes jeggyel, sérülésmentes karszalaggal lehet tartózkodni. Karszalag nélküli, vagy sérült karszalaggal rendelkezõ látogatók a fesztivál területét kötelesek elhagyni, és oda csak érvényes karszalag váltása mellett térhetnek vissza. A rendezvény ideje alatt folyamatos ellenõrzést tartunk.

Parkolás

Parkolási lehetõség a térképen jelzett helyen. A parkolót Egyesületünktõl független vállalkozó üzemelteti a saját feltételei szerint!

Előző évek beszámolói:

Sitkei rockünnep a Kálvária-dombon - koncertbeszámoló

2008.09.01. - 03:30 | Büki László 'Harlequin' - Képgaléria megtekintése

Sitkei rockünnep a Kálvária-dombon - koncertbeszámoló

"Széles, tágas a tér" - énekelte a Bikini a Kálvária-dombon, ahol az utóbbi évekhez képest nagyobb számban aktíválták magukat a rockzene szerelmesei. A generációkat megmozdító rendezvényen 7-8000 ember gyűlt össze, hogy a "tágas teret" minél jobban belakja. Ehhez aktivitás-fokozóként a szervezők visszatértek a kitaposott ösvényre: az eddigi fesztiválok "kemény magját" nyerték meg a kápolna-ügynek. Jelentjük a kápolna megmentve, de a tradíció tovább él.


"Ott sem voltam, de mégsem tudom elfeledni" - 23. Sitkei Rockfesztivál

2009.09.01. - 00:30 | Büki László, Kiss Csaba - Fotók: Makrai Tamás, Tóth Zoltán - Képgaléria megtekintése

Különösebb sajtóvisszhang nélkül csengett le a 23. Sitkei Rockfesztivál. Az egyébként gyorsreagálású (megyei) online média szinte teljes mértékben kivonta magát az esemény alól, az országos csúcsmédiumok pedig egy "bagolyfüttyös" őszi estén talán majd műsorra tűzik a Hercseg-hegyen történteket... Mi kibicikliztünk, meg vissza, ennél többet viszont nem mertünk megrizikózni...



Vándorlok, nem állok meg soha... - 24. Sitkei Rockfesztivál

2010.08.30. - 00:15 | Boros Ferenc - Fotók: Palkó (http://palko.co.nr/) - Képgaléria megtekintése

Vándorlok, nem állok meg soha... - 24. Sitkei Rockfesztivál

A rock örök és elpusztíthatatlan, még a nyári zord időjárás sem kezdheti ki! Pulóver, kabát, lepedő, tűzifa, radiátor, szesz, fékezhetetlen ugrálások, simuló testek - ki-ki vérmérsékletéhez hűen melegítette önmagát, vagy társát, avagy (áztunk)-fáztunk a szélben, ahogy a fák... De megérte. Woodstocki hangulat kicsiben. Nem cikkíróként indultunk a fesztiválra, így egy szubjektív élménybeszámolóval jelentkezünk a Hercseg-hegy oldaláról.

 

Fesztiválblog: áztunk-fáztunk a szélben, ahogy a fák... - 25. Sitkei Rockfesztivál

2011.08.31. - 08:30 | Boros Ferenc - Fotók: Boros Ferenc, Horváth Dorottya - Képgaléria megtekintése

Fesztiválblog: áztunk-fáztunk a szélben, ahogy a fák... - 25. Sitkei Rockfesztivál

Sitke örök és elpusztíthatatlan, idén három napra duzzasztva! Első gondolatom az volt, hogy szó szerint belinkelem a tavalyi írás néhány időjárási körülményre vonatkozó részét, hisz az idén az semmit sem változott! Íme: „Pulóver, kabát, lepedő, tűzifa, radiátor, szesz, fékezhetetlen ugrálások, simuló testek - ki-ki vérmérsékletének megfelelően melegítette önmagát, vagy társát, avagy áztunk-fáztunk a szélben, ahogy a fák..." Idén is egy szubjektív, kétnapos élménybeszámolóval és fotókkal jelentkezünk a Hercseg-hegy oldaláról.

Új hozzászólás