Könyvmustra: bőség és minőség a Szülőföld Könyvkiadónál 2017-ben

2017.12.29. - 15:30 | Rozán Eszter

Könyvmustra: bőség és minőség a Szülőföld Könyvkiadónál 2017-ben

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Szülőföld Könyvkiadó, rengeteg új, impozáns és tartalmas könyvvel gazdagította a könyvpiacot 2017-ben is. A kiadó könyvei minőséget jelentenek, ismerterjesztés, szépirodalom, szórakoztató irodalom, történelem, fotóalbum egyaránt szerepel a repertoárban. Néhányat bemutatunk az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül.

A Híres szombathelyi nők sorozat már a 17. kötetnél tart, méltán az olvasók kedvence, hiszen a szűkebb pátriájuk felvirágoztatásában, hírnevének öregbítésében szívvel-lélekkel résztvevő nőknek állít emléket. Kelbert Krisztina: Knebel Riza című könyve egy olyan nőt tár elénk, aki képes volt lemondani fővárosi portréfestői karrierjéről azért, hogy apja fotóműtermét üzemeltesse tovább Szombathelyen.

A kötetről: Megszámlálhatatlanul sokkal többször fordult elő, hogy a majd két évszázad alatt a fényképész objektívje előtt teljes családok, egymást váltó generációk tagjai pózoltak, mint fordítva, hogy a gép túloldalán egyazon család tagjai, leszármazottai álltak volna. De az utóbbira is van számos példa. Goszleth papa és fia Gyula, Strelisky apa, fia és a nagybácsi, Szipál Károly Márton, fia Martin, és az ő fia Péter, Friedrich János és lányai, vagy éppen a Kováts fényképész família, akiknek harmadik generációja mind a mai napig használja a nagypapa évszázados műtermét és felszerelési tárgyait Székelyudvarhelyen. És igen, közéjük tartoznak a Knebelek is. A család tagjai a szokványos értelemben nemcsak fotográfusok voltak, hanem nyitott, érzékeny művészlelkek. Knebel Riza életében is megjelenik ez a kettősség az "elmélyült művészi alkotás - professzionális műteremvezetés", amely egymás nélkül nem létezhet, egymást kiegészíti és előbbre viszi. A bécsi festőiskolában, a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, a kecskeméti művésztelepen és Balatonlellén tanulta meg tehetségét kifejezésre juttatni.

Knebel Riza élete nyitott könyvé vált, köszönhetően Kelbert Krisztinának és a Szülőföld Könyvkiadónak

2017.12.14. - 15:00 | NagyRobert

Knebel Riza élete nyitott könyvé vált, köszönhetően Kelbert Krisztinának és a Szülőföld Könyvkiadónak

A Híres szombathelyi nők sorozat immár 17. kötetével jelentkezett, és ez is olyan, mint a többi: letehetetlen. Egy kalandos élettörténet elevenedik meg a lapokon, ahol a szerző finom ecsetvonásokkal festette meg az 1930-as évek egyik legnevesebb portréfestőjének élettörténetét, aki végül apja fotóműtermét üzemeltette tovább Szombathelyen.

 

 

Tóthárpád Ferenc verseskötete, a Dőzsöl az égen a hold - Estéli versek és versdalok nem csak a gyerekeknek nyújt maradandó élményt.

Válogatott és új versek követik egymást a Dőzsöl az égen a Hold című gyűjteményben. Azt hihetnénk, hogy csak gyerekeknek szólnak Tóthárpád Ferenc sorai, de - nem véletlenül - sehol nem találunk erre utalást. A szerkesztéskor szembesültünk azzal, hogy egyrészt nem célszerű, másrészt félrevezető is volna, ha kizárólag gyerekek lennének a versek és dalok kivételezettjei. Témájukkal, hangulatukkal inkább, a "családi" jelzővel jelölhetők az Estéli versek és versdalok. Tóthárpád Ferenc, valamint a közreműködő művészek abban a reményben készítették e szeretettel teli összeállítást, hogy nemcsak akkor, amikor már sötétedik, hanem a nap bármely szakában élvezetes szórakozást nyújthatnak a mesélő versek, T. Takács Tibor képpé álmodott hangulatai és a Rózsabors Műhely különleges dalai. Minden korosztálynak ajánljuk hát, lapozzák együtt vagy külön-külön, szerezzen örömet a Dőzsöl az égen a Hold kötete!

Dőzsöl fül és lélek - Tóthárpád Ferenc verseit a Rózsabors Műhely bújtatta zenei köntösbe

2017.12.27. - 01:30 | NagyRobert, Büki László 'Harlequin'

Dőzsöl fül és lélek - Tóthárpád Ferenc verseit a Rózsabors Műhely bújtatta zenei köntösbe

A világzenei szcéna jeleseinek, de leginkább a megzenésített versek értékteremtő mestereinek nyomdokain lépdelni mindig kihívás, új ösvényt vágni, ami más úton, de ugyanoda vezet, pedig egyenesen "míves merészség". Ha nem is vágott új ösvényt, a régi kitaposotton álomszerűen izgalmas útra vitt minket a Rózsabors Műhely, akinek meghallgattuk és meg is szerettük "Dőzsöl az égen a Hold" című lemezét.

ITT-HON címmel jelent meg a Szülőföld Könyvkiadó antológiája, melyben 25 helyi költő kapott bemutatkozási lehetőséget. A kiadó hiányt pótolt az antológiával, hiszen 12 évvel ezelőtt jelent meg utoljára olyan kötet, melyben Vas megyei költők alkotásai szerepelnek.

A kötet szerzői: Bischofné Hesinger Katalin, Bódi Tóth Elemér, Bognár Alexandra, Bognár Stefánia, Böröczki Mihály, Bősze Éva, Büki Attila, Csider Sándor, Devecsery László, Dobosi Valéria, Galambos Berni, Gecseg Tamás, Ilyés Veronika, Katzler Hilda, Kelemen Zoltán, Kovács Gábor Krisztián, Nagy Róbert, Pődör György, Rozmán Kristóf, Sárváry László, Sinkó Adrienn, Szecsődi Krisztián, T. Molnár Zsuzsanna, Tóthárpád Ferenc, Varga Richárd.

Helyi írók nélkül nincs kultúra - ITT-HON című versantológia bemutatója az Őrvidékházban

2017.11.08. - 01:30 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Helyi írók nélkül nincs kultúra - ITT-HON című versantológia bemutatója az Őrvidékházban

12 év után először jelent meg olyan antológia a Szülőföld Kiadó gondozásában, mely a Vas megyében élő kezdő vagy már régóta a pályán lévő költőknek nyújt publikálási lehetőséget. Az ITT-HON című kötet 25 szerzője szenvedélyesen szereti a verseket, bebizonyítva azt, hogy nem hal ki addig a költészet, amíg van, aki műveli.

 

 

„A kutyák, akikkel megosztható a létezés, különös és csodálatos lények, s nem lehet teljes az élet kutya nélkül..." vallja Gerald Durrell brit zoológus, de ugyanígy vélekedik Horváth Nikoletta is. Kutyaszív szeretet című könyvében Lili kutyájáról ír.

A Vakvagányként is ismert Horváth Nikoletta második könyvében megismerkedhetünk szeretett Lili kutyájával megélt kalandos mindennapjaikkal. Lili szeptemberben volt tizenegy éves, és a mai napig vezeti őt. Nem kötelességből, nem kényszerből. Szeretetből.

Imádnivaló kutyájáról, Liliről szól a VakVagány Horváth Niki legújabb könyve

2017.12.11. - 00:10 | NagyRobert

Imádnivaló kutyájáról, Liliről szól a VakVagány Horváth Niki legújabb könyve

December 10-én a Café Mólóban tartotta immár második könyvének a bemutatóját Horváth Nikoletta. VakVagányt természetesen elkísérte legújabb könyvének főszereplője is, Lili, a segítőkutya. A "Kutyaszív szeretet" című kötet is a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg, ahogy az előző, "Öröm ABC" címet viselő is.

 

 

A 11-es Huszárok háborús emlékalbuma egy emlékkönyv.

A 11-es huszárezred a Nagy háborúban tanúsított hősies helytállásával példaértékül kell, hogy szolgáljon mindannyiunk számára. A limanowai csatában az osztrák-magyar csapatok megállították és a Dunajec folyó mögé szorították vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat. Ez a csata a gyalogosan küzdő osztrák-magyar lovasság egyik legmaradandóbb emlékű fegyverténye volt. A huszárok kiemelkedő hősiességről és bátorságról tettek tanúbizonyságot, amit a magyar történelem hasábjain arany betűkkel írtak be.

A nagy háborúban hőssé vált 11-es huszárokra emlékeztek a huszárlaktanyában

2017.11.11. - 13:30 | NagyRobert - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A nagy háborúban hőssé vált 11-es huszárokra emlékeztek a huszárlaktanyában

Díszlövések zaja törte meg a borús, fáradt szombathelyi délutánt, miután megkoszorúzták a 11-es huszárok emlékművét, majd bemutatták a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent 11-es Huszárok háborús emlékalbumát is.

 

 


A Városházán mutatták be György Sándor: Szombathelytől a Don-kanyarig - a 35. gyalogezred pokoljárása című könyvét. 

A gyalogezred azzal, hogy feltartotta az oroszokat sokak életét mentette meg. Az embertelen körülmények között rengetegen szenvedtek fagyási sérülést, orruk, fülük duzzadt háromszorosára, a lábfejük fagyott el a kegyetlen időjárás és a hiányos ruházat miatt. A könyv melléklete a veszteséglista 3373 névvel, ennyi 35-ös tisztről és honvédről tudjuk, hogy elesett, eltűnt, megsebesült vagy megbetegedett az ezred bevetése során. A katonák áldozata nem volt hiábavaló, örökké az emlékezetünkben őrizzük őket. 

Áldozatuk nem volt hiábavaló - Bemutatták a Szombathelytől a Don-kanyarig - a 35. gyalogezred pokoljárása című könyvet

2017.05.26. - 00:15 | Rozán Eszter

Áldozatuk nem volt hiábavaló - Bemutatták a Szombathelytől a Don-kanyarig - a 35. gyalogezred pokoljárása című könyvet

Ez a szó, hogy Don-kanyar a háború borzalmait juttatja eszünkbe, mégsem tudjuk pontosan, mi történt ott igazán. György Sándor Szombathelytől a Don-kanyarig - a 35. gyalogezred pokoljárása című könyve hiánypótló munka, a szombathelyi 35. gyalogezred Don-kanyarban vívott harcaival és az ezred mindennapjaival ismerteti meg az olvasót.

 


Idén februárban véget ért ugyan a Gulag-emlékév, de az emlékeknek, az emlékezésnek koránt sincs vége. Április 5-én az ŐrvidékHázban mutatták be Lovag Vitéz Donát Ármin: Haláltábor Recsken - Magyar Gulág foglyai vörös csillag árnyékában című könyvét.

Az emléket állító kötet felidézi az akkori történéseket, állapotokat, sorsokat, és egyben egy fontos üzenetet fogalmaz meg a jövő generáció számára: csak emberségesen szabad viselkednünk egymással, és nem szabad hagyni, hogy ilyen még egyszer megtörténjen. A kötetet mottója lehetne akár a hátoldalán szereplő recski foglyok hitvallása: „Megbocsátunk, de nem felejtünk". A rendszer által kiiktatott több száz áldozat vére az égbe kiált, akárcsak a testvérgyilkos Ábelé. A mi feladatunk, hogy megbékéljünk és emlékezzünk, vagy ahogy Donát Ármin idézte a gondolatot: „A kezet csak megfogni szabad, elereszteni vétek, ellökni átok. Egymásba simuló kezek tartják össze a világot."

"Megbocsátunk, de nem felejtünk" - Könyvbemutató a recski haláltáborról

2017.04.07. - 12:00 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Lovag Vitéz Donát Ármin Haláltábor Recsken - Magyar Gulág foglyai vörös csillag árnyékában című könyve került bemutatásra az ŐrvidékHázban április 5-én késő délután. A rendezvényt Dr. Puskás Tivadar, Szombathely MJV polgármestere nyitotta meg gondolataival, a kötetet Dr. Katona Attila, az ELTE SEK egyetemi docense ajánlotta a hallgatóság figyelmébe, majd maga a szerző beszélt művéről.

 


Rozán Eszter
szintén két kötettel lepte meg az olvasókat 2017-ben. A Golgotavirág az Opál-trilógia 3. része, de önállóan is olvasható.

Opál ifjúkori álmai megvalósulni látszanak, amikor csatlakozik egy színjátszó társulathoz. Férje nem túl lelkes, nemrégen érkezett haza Dublinból, azt szeretné, ha többet lennének együtt. A színészek izgatottan készülődnek Ferlaya Jakab drámájának bemutatójára, ám az előadás elmarad, az egyik szereplő rejtélyes körülmények között eltűnik. Megindul a nyomozás, közben titkolt szerelmek, sérelmek kerülnek napvilágra, és Opál nehéz helyzetbe kerül. Feltárul előtte a múlt, mely közelebb viszi a jelen megértéséhez. Vanda, Opál barátnője szerelemi viszonyba bonyolódik egy nála húsz évvel fiatalabb fiúval, s most is, mint mindig, meg van győződve arról, hogy ő az igazi. A Golgotavirág jóval több, mint egy krimi, szereplőinek segítségével a 21. század eleji létérzés tanúi lehetünk.

Egy trilógia lezárul a Golgotavirággal - Rozán Eszter új könyvének bemutatójóval kezdődött a 88. Ünnepi Könyvhét

2017.06.07. - 07:00 | Németh Tamás - Fotók: Dart

Egy trilógia lezárul a Golgotavirággal - Rozán Eszter új könyvének bemutatójóval kezdődött a 88. Ünnepi Könyvhét

Az Ünnepi Könyvhét nyitányaként mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Rozán Eszter negyedik, Golgotavirág című könyvét, mely a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg. A június 6-i előadáson Csuti Borbála középiskolai magyartanár beszélgetett a szerzővel, közreműködött Kelemen Zoltán színész.

 



A Nem jött el minden korosztály számára izgalmas olvasmány.

Alma, a harmincas éveiben járó képzőművész izgatottan készül a Düsseldorfi Téli Képzőművészeti kiállításra. Barátja, Zsolt döntés elé állítja, válasszon, vagy ő, vagy a művészet. Bár Alma szenvedélyesen szereti Zsoltot, a férfi határozott kérése ellenére elutazik Düsseldorfba. Alma történetével párhuzamosan egy vallási csoport életével ismerkedhetünk meg, krízishelyzetben lévő embereket környékeznek meg, hogy a gyülekezetbe csábítsák, majd teljes kontrol alatt tartsák őket.

A regény olyan alapvető emberi kérdéseket boncolgat, mint például hol van a segítségnyújtás és a mások kihasználásának határa, mennyire sebezhetők a hiszékeny emberek, hogyan ferdíthetünk el egy példaképet, mennyire éles a határvonal a jó és a rossz között.

Csak a könyvbemutató ideje jött el, Rozán Eszter új regényének sztorija viszont titok maradt

2017.12.06. - 01:00 | NagyRobert - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Csak a könyvbemutató ideje jött el, Rozán Eszter új regényének sztorija viszont titok maradt

A megyei könyvtárban mutatták be lapunk publicistájának, Rozán Eszternek immár ötödik könyvét, mely 4 hónap alatt lett az ötletből nyomdakész, és a 'Nem jött el' címet kapta. Az ukulelés, felolvasós, beszélgetős kis ünnepség után már alig várjuk, ki, vagy mi nem jött el, bár az nyílt titok, hogy Kovács felügyelő ismét színre lép.

 

 

Szilárdi Béla: Nietzsche trilógiája áprilisban jelent meg.

Nemcsak a filozófia, hanem az emberiség történetének egyik legizgalmasabb figurája kétségtelenül Friedrich Nietzsche. A Freud, Wagner, Bergson, Zola, Ady nevével körülírt s a későbbi Európára mérhetetlen hatással lévő gondolkodó. Aki mindvégig bizonyos benne, hogy kisebb dolgokkal bíbelődni, mint a teljesség, sohasem érdemes.

A szerzőt az emberi élettörténetekben megformálódó lényege érdekli: a szabadság körei, a magány természetrajza, a szeretet, a megértés és ezek hiánya, a kiszolgáltatottság testnek, léleknek, másik embernek. A bemutatott színdarabokra nagy volt az érdeklődés. A könyv elkészítésével nemcsak a színházlátogatók, de mások is szívesen fogják a könyvet olvasni.

A felolvasószínház különleges műfaj, a még nincs készen és majdnem készen van határán.

Nietzsche, az ember három színműben - Szilárdi Béla Nietzsche trilógia című könyvének bemutatója a Weöres Sándor Színházban

2017.05.04. - 15:00 | Rozán Eszter

Nietzsche, az ember három színműben - Szilárdi Béla Nietzsche trilógia című könyvének bemutatója a Weöres Sándor Színházban

Nagy sikert aratott Szilárdi Béla mindhárom Nietzsche-felolvasóműve a Weöres Sándor Színházban. A láma köpése, az Ecset és kalapács és a Fakuló hajnalpír most könyv formájában is megjelent a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában.

 

 


Kereszturiné Pintér Mária: Az ókori Savaria írásban és képben
című kötete nemcsak a történelmet kedvelők számára lehet érdekes,  hanem mindazoknak akik szeretnének mélyebb bepillantást nyerni az ókori Savaria életébe.

Kr. u. 50 körül, Claudius császár megalapította Savaria coloniáját. Claudiusról az örökletes császárságot ellenző történetíró szenátorok Suetonius, Tacitus és Seneca nem festettek hiteles portrét. A mai ember pedig Robert Graves regényéből ismeri, és a regény is elsősorban a régi történetíróknak a negatív ítéletét vette figyelembe. Claudiust korlátolt uralkodónak ábrázolja. Holott ez a császár a birodalom rajnai és főleg dunai határának végleges kialakítása és megszervezése neki köszönhető. Savaria volt az első és mindvégig a tartományban maradó római colonia, amely a 2. század elején Felső Pannónia polgári fővárosa lett. Az új település nevét a rajta keresztül folyó Savarias patakról kapta. E név a múlt századig Szombathely és Steinamanger mellett hivatalos használatban volt, az egyházi latinságban máig. Jelzi a név fennmaradása magának a településnek az állandó létezését és lakottságát, hogy a népvándorlás nyomorúságos körülményei között is éltek emberek az egyre omladozó egykori tartományi fővárosban.

Székely Klára: Utazás hittel című kötetében a vallási turizmus szépségeit és nehézségeit tárja elénk.

A könyv célja, hogy áttekintést nyújtson a vallási meggyőződésből fakadó turizmus rendszeréről. A világban évente sok-sok millió ember indul útnak, hogy belső indíttatásból fakadóan keressen fel kegyhelyeket, vallásához tartozó rendezvényeket, eseményeket. A turizmusnak ez egy speciális formája, amely egyfelől kötődik a hagyományos szolgáltatásokhoz, másfelől speciális tartalmú.

A vallási turizmusban meglévő lehetőségek napjainkban egyre több turisztikával foglalkozó cég és desztináció figyelmét keltik fel. A turisztikai célállomásokon megvalósított fejlesztések és az utazókat jellemző trendek - például az autentikus élmények és a spiritualitás előtérbe kerülése - egyaránt abba az irányba mutatnak, hogy a vallásturisztikai helyszínek és a folyamatosan fejlődő zarándokutak a jövőben talán még fontosabb helyet foglalnak el a turizmus rendszerében.

Áprilisban foghatták először a kezükbe az olvasók Dobos Marianne: A mezítelen Lázár feltámasztása című könyvet.

Vértanú? Maga is Isten szolgája? Küldetéses ember? Akinek nem véletlenül, és nem a balszerencse folytán kellett szörnyű halállal halnia?

Ismerte a veszélyt - ismernie kellett! -, ami leselkedett rá. A háború kitörése, vagyis Lengyelország lerohanása előtt hetekkel, 1939 nyarán indult Magyarországra. Onnan pedig tovább, Krakkó és Gdańsk felé. Ha ismerte a veszélyt, akkor rettegte is. Rettegnie kellett. De legyőzte.

Emiatt az emberi győzelme miatt adatott meg neki, hogy posztulátorinál fontosabb hivatása gyakorlása közben halhasson meg.

Végül is könnyű belátni, hogy a kérdések - Mikor? Hol? Hogyan? - megkerülhetetlenek. És igazából mindegy, hogy miről van szó. Hogy mit veszünk górcső alá. Hiszen maga a vizsgálódás, a kérdezés, a válaszkeresés a lényeg. A legfontosabb.

Dr. Nemes József Hollán Ernőnek állított emléket könyvében.

Büszkeség mindannyiunknak, hogy történelmünk során Vas vármegye számos hírességet, szakmai kiválóságot adott mind hazánknak, mind a nagyvilágnak. Valódi hiánypótló kötetet, ugyanis műszaki értelmiségiben gazdag a környékünk, ez idáig azonban nem volt még ehhez fogható gyűjtemény az életrajzi sorozatok között.

Vas megyei polgár és a nemzet minden tagja számára igazi olvasmányélménnyel szolgál, és teljes képet ad Hollán Ernő életéről és munkásságáról. Ő lett az a szombathelyi születésű férfiú, akit bátran állíthattunk sorozatunk első tagjának, igazi példaképül.

A könyv olvasmányos stílusban, de tényeken alapulva íródott, kerüli a feltevéseket, szorítkozik a korabeli írott és nyomtatott dokumentumokra, amely egyben egy korszak lenyomatát is adja, ezért találkozhatunk sok korabeli sajtótermék tudósításának szövegrészleteivel.

Jagadics Eszter két kötettel is büszkélkedett az idén, először a Te következel került ki a nyomdából.

A regény középpontjában Hargitai Emma százados áll, aki igyekszik felkutatni egy emberkereskedő szervezet nyomait Budapest belvárosában, ahol eltűnt lányokat csábítanak el ígéretes jól fizető munkákkal. A lányok azonban külföldi munka helyett a pokol bugyraiban találják magukat. A százados eltökélte, hogy a szervezet felszámolja és megmenti a lányokat. Azonban ez nem megy egykönnyen, Emmát gyilkosok sora akarja megállítani...

A pokol bugyrai sorozat első részében Emma indítja el a lavinát, mely később még sötétebb bűntettekhez vezet majd.

Utána jött a Téged is elkaplak.

A helyszín ismét Budapest. A pokol bugyrai tovább bugyognak, ahol Palotai Léna veszi fel a küzdelmet a fehér galléros bűnözőkkel.

Bő egy évvel azután, hogy Hargitai Emma elindította a lavinát, Palotai Léna és Luca visszatérnek New Yorkból. Léna visszakapja korábbi állását az MNSZ-nél. Első feladata: adott három hostess lány halála, akik egy képviselőhöz, Dénes Nándorhoz köthetők. A bökkenő csak annyi, hogy mindenki félre lett állítva a nyomozásban. A nyomozás célja, fogást találni Dénes Nándor képviselőn, aki maga mozgatja a szálakat a politikai élet sűrűjében. Léna sejti, hogy a képviselő sokkal többet rejteget, mint három lány halálát. Dénes mindent megtesz, hogy Lénát eltüntesse az útból.

A színen még feltűnik egy felsőbb vezető is, aki a segítségét ajánlja fel a nyomozásban, de Léna hamar rálel a hátsó szándékaira, mely az ő és ikertestvére gyermekkorában rejlik.

Budapesten keresztül kergetik egymást rablók és pandúrok. Vannak köztük nagyképű elitista kisfiúk apuci kapcsolataival, hatalommal bíró fehérgalléros bűnözők és pár bérgyilkos, akik mindenképp végrehajtják azt, amire felbérelték őket.

Kémtörténet és szerelem - Jagadics Eszter elsőkötetes szerzővel beszélgettünk

2017.01.24. - 07:00 | Rozán Eszter

Kémtörténet és szerelem - Jagadics Eszter elsőkötetes szerzővel beszélgettünk

2016-ban jelent meg Jagadics Eszter: A titkok labirintusában című könyve. Izgalmas történet, mely elejétől végéig leköti olvasóját. Te meg tudnád ölni a szerelmed? Mit tennél, amikor kiderül, minden, amit eddig hittél az életedről, az hazugság? Amikor rájössz, hogy tönkre akarnak tenni?

 

 

Nagy Angyalka: A szíved mélyén című kötete szintén idei termés.

Kathlin kis kora óta az autósportok szerelmese. Már nagyon fiatalon versenyekre jár, otthon Barbie babázás helyett kisautókat versenyeztet az öccsével. Nagy álma, hogy egyszer versenyző lesz és bekerül a világ legjobb autóverseny-sorozatába, a Dream Racingbe. Ez végül részben teljesül, amikor 22 éves korában leszerződteti magához a Green Horse Racing Team, igaz csak szerelőnek, de már ez is boldogsággal tölti el. Úgy érzi, megtalálta a helyét. Az egyetlen problémája csak az a pilóta, akinek az autóját szereli: Maximilian Stappen. A srác elviselhetetlen, Kathlin sosem kedvelte. Alig hiszi el, hogy pont mellette kell dolgoznia.

Ahogyan telik az idő, Kathlin rádöbben, hogy Max mégsem olyan szörnyű, mint amilyennek tűnik, életéből viszont furcsa részletek derülnek ki, és egy régi emlék is kísérti: nagybátyja elvesztése.

Nyakas János: Sorsdöntő száz nap 1849-ben című könyvével zárjuk a sort.

Nyakas János tanulmánykötete mindig időszerű az ifjúság hazaszeretetre, nemzeti öntudatra nevelése és az anyanyelv megőrzésének fontossága érdekében. A szerző, a magyarságát mindig büszkén vállaló magyar-történelem szakos tanár, egész életében a nemzet felemelkedéséért dolgozott. 1940-ben korszakos jelentőségű könyvet írt, amelyben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc bukásának okait kutatta. Mint mélyen hívő magyart később kora az agyonhallgatás közönyébe száműzött, így kevesen olvashatták munkáit. Az 1848-as történelmi események iránti érdeklődés, az emlékek hiteles megőrzése és ápolása hagyomány volt az író családjában. Nyakas János nagyapja részt vett a '48-as szabadságharcban és sokat mesélt unokájának, aki aztán a megélt hazaszeretetet példaként tudta átadni diákjainak. Mikor egyik volt tanítványát megkérdezték később, miért nem disszidált '56-ban, azt válaszolta, hogy "akit a tanár úr tanított hazát szeretni, múltat becsülni, emberekért küzdeni, az sosem hagyja el a magyar földet". A könyv pontos leírást ad a kor politikai viszonyairól, a szabadságharc csatáinak történéseiről, a harcban résztvevők létszámáról, felszereltségéről. Láthatjuk, hogy a magyar haderő nem volt alárendelve a császári csapatoknak, és még a világosi fegyverletétel előtt is, nyakunkon az orosszal, megsemmisítő csapást mérhettünk volna Haynau seregére.  A könyvet olvasva végig érezzük nemzetünk erejét, önfeláldozó hősiességét.

Új hozzászólás