Megnéztük, hogyan készül a Szent Márton kifli - Októbertől több üzletben is kapható lesz!
Képgaléria megtekintése2016.09.22. - 19:40 | vaskarika.hu - Fotók: Varga András

Sütik már a pékek és a pékinasok a Szent Márton kiflit. Minderről egy különleges és sajtónyilvános sütési bemutatón győződhettünk meg szeptember 22-én: megnézhettük miből, hogyan és mivé sütik a Szent Márton kiflit, ami a közeljövőben a szombathelyi közétkeztetésbe is bekerülhet (tízóraiként, uzsonnaként, büfékben kapható termékként).
A Szent Márton Emlékév keretében egy új szombathelyi termék került kifejlesztésre és bevezetésre - a Szent Márton kifli. A termék célja, hogy a legendás szent szülővárosában egy emblematikus helyi portéka legyen, amely nem csak nevében, hanem felhasználásában is a Márton-i üzenet hordozója lehet: a másokkal való osztozásra sarkalljon ünnepeken és a hétköznapokon egyaránt.
A termék lényege, hogy két patkó alakban összefordított fél kifli egybekelesztésével sütik (ez Aigner Géza atya alapötlete volt), így mindenkit, aki kézbe veszi, arra ösztönözze, hogy eltörje és megfelezze a terméket. (Az Irgalmasság évében ez az üzenet még hangsúlyosabban megjelenhet a kifli bemutatásakor!)
A szombathelyi Szent Márton kifli ízét június 10-én egy 12 fős jeles szombathelyiekből álló asztaltársaság választotta ki. Az eredmény egy teljes kiőrlésű gabonából, tönkölyös-mézes liszttel készült, kifejezetten egészséges termék, amely élesztővel készül, ezen kívül sót, sertészsírt és pirított napraforgómagot tartalmaz.
„Kiflisors"
A kifli a nyári hónapokban különböző városi és megyei rendezvényeken is megjelent (Szent Márton Fesztivál, Szent Márton Találkozó, Vasvári Rétesfesztivál, GaLiba Gasztrofesztivál), a nagyközönség is megkóstolhatta és nagyon jó volt a fogadtatás. A rendezvényeken való megjelenés kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a Szent Márton Emlékévről és a javaink megosztásáról beszéljünk az embereknek.
A Szent Márton kifli a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Tanműhelyében készül. A kifli tehát „tananyagként" részét képezi az itt folyó pékipari képzésnek, így az itt tanuló diákok maguk is részesei lehetnek egy új termék születésének és készítésének. Olyan partnert kerestünk a kiflihez, ahol a termék kézműves jellege megmaradhat ugyan, de a gépesítés jóvoltából nagyobb tételek kiszolgálása is megvalósulhat. Fontos szempont volt továbbá, hogy Szombathelyen készüljön a kifli!
A kilfi készítésének fázisai:
1. Nyersanyagok előkészítés
2. A tészta bedagasztása
3. A pörkölt napraforgómag bekeverése (10 perc pihentetés)
4. Alakítási műveletek:
- tömeg kimérés
- felgömbölyítés
- pihentetés
- lapítás
- osztás (géppel 30 részre)
- pihentetés
- sodrás (kifligéppel)
- elrakás (a fél kiflik „párosítása" a sütőlemezen)
5. Kelesztés a kelesztőkamrában (kb 45 perc) (ezalatt „kelnek egybe" a fél kiflik!)
6. Sütés 230 C fokos kemencében (13-15 perc)
7. Hűtés
A kifli a tanműhely melletti Tankenyérboltban szeptember eleje óta már kapható is - napról-napra növelni kell a darabszámot, megkedvelték és keresik a terméket a vásárlók. (Ára ott jelenleg 105.- Ft, de ez üzletenként változhat), októbertől ugyanis több viszonteladónál, több szombathelyi pékségben és élelmiszerboltban kapható lesz a kifli. Ezeknek az üzleteknek a sorát nyilvánosságra is hozzuk, kicsit megreklámozzuk, a kirakatokra pedig a Szent Márton kifli logója is felkerül. (Az első ilyen üzletmatricázásra október elején kerül sor!)
„A fele is finom!"
A Szent Márton kifli az őszi Szent Márton ihlette gasztronómiai és egyéb rendezvényeken is szerepel majd, és a tervek szerint a közeljövőben a szombathelyi közétkeztetésbe is bekerülhet (tízóraiként, uzsonnaként, büfékben kapható termékként) - megcélozva az iskolás korosztályt is.
A kilfi kereskedelmi forgalmazásával adománygyűjtés is indul. Minden bolti forgalomban megvásárolt Szent Márton kilfi árából 3 Ft valamelyik rászoruló szombathelyi gyerek étkeztetését segíti majd.
Szeretnénk, ha ez a kifli bekerülne a város ünnepi étrendjébe és a hétköznapjaiba is. A Szent Márton Emlékévben ez a kifli lehetne a javaink megosztásának szimbóluma, a hivatalos események és fogadások kelléke, egy gesztus, amellyel a hozzánk érkezőket köszönteni tudjuk.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1913 szavazat
Új hozzászólás