"Pálinka szerelmem, légy az enyém" - III. Páratlan Párlatnap Kőszegen (febr. 2.)
2019.01.24. - 01:00 | vaskarika.hu
Helyszín: Kőszeg
Dátum: 2019.02.02.
2017-ben indították útjára a Páratlan Párlatnap programját Kőszegen, ápolva a Magyarországon – egyik – legrégebbi bizonyított lepárló hagyományait, mely a híres 1532. évi ostrom előtti időszakra nyúlik vissza. A fesztivál témája az égetett szesz, a párlat, vagy pálinka. A turisztikai szezonon kívül, de az év eleji csendet szándékosan megtörve indul a rendezvény, melynek fő napja február 2-a szombat lesz. Ekkor kezdődik a várudvaron a pálinkakóstolók sora, a vár belső termeiben a történelmi és „szesz-szakmai előadások”, és természetesen a gasztronómiai csemegék kínálása.
Mi hozta létre a rendezvényt? Sok összetevője van annak - meséli az ötletgazda Pócza Zoltán igazgató. Az egyik motiváló tényező a történelmi előzmény, melyről én Gyulán, az ottani pálinkamanufaktúra mesterétől hallottam először. Eszerint az országban a kőszegi vár volt az egyik első hely, ahol párlatot, pálinkát, „égetett bort" készítettek. Itthon aztán Ilon Gábor régész küldte el azt a Holl Imre tanulmányt, mely a várban a 60-as években végzett kutatások során feltárt desztilláló berendezést mutatja be.
Ezzel készíthettek égetett bort a várban 500 évvel ezelőtt. Az eredeti berendezés másolata 2016-ban már elkészült és megtörtént a próbafőzés, mely bebizonyította az eszköz használhatóságát. Az eredeti a Jurisics vár állandó kiállításán is megtekinthető. Barabás Attila a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere 2018-ban bevizsgáltatta az eszközt, melynek új hasznosítási lehetőségeit tárta fel. Erről előadásában ad számot.
Január 31-én a III. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny kerül megrendezésre több tucat jóféle nedű kóstolásával. Ízelítő a beérkezett fajtákból: meggy, kajszi, cseresznye, sárgadinnye, borpárlat, aszalt szilva, fekete ribizli, kökény, körte, alma, vadkörte, birs, gesztenye, szőlő, törköly. Nevezni 2019. január 28-29-én lehet, vagy csomagként eljuttatva a mintákat. Csak igazolt eredetű mintát áll módunkban elfogadni!
A III. Páratlan Párlatnapon sok finomságot kóstolhatunk. Lesz forralt bor, tea és egyéb üdítők is. Lesz sült hurka, disznótoros káposzta, gulyás, pörkölt, hideg disznóságok, fánk, kürtőskalács. És sokféle pálinka...
10.00 - A rendezvény megnyitása ágyúlövéssel a Jurisics vár udvarán: kóstoló, vásár és gasztronómiai bemutatók indulnak
Utána a lovagteremben:
- A Magyar Pálinka Lovagrend bevonulása
- Rátz Mónika pálinka mester előadása
- „Illóolajok lepárlásának középkori emlékei a kőszegi várban" - Barabás Attila a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere
- A III. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny eredményhirdetése és szakmai értékelése, a Jurisics Vár Pálinkája cím átadása - Rátz Mónika a verseny szakmai vezetője
12.00 - Mi rotyog a kondérban? - civil és jótékonysági bográcsételek kóstolója
Jó ebédhez szól a nóta - Vlasits György harmonikás13.00 - Tárlatvezetés az Arany Egyszarvú Patikamúzeumban
13.30 - Perenyei Férfi Népdalkör
Varga Tamás - harmonikás
15.00 - Bereczki Zoltán
16.00 - Hajnalcsillag - táncház
16.30 - UKNOW DUO
17.30 - Fekete Linda és Maronits Ferenc
Szent Vid Táltos Dobcsapat
A rendezvény kulturális és gasztronómiai része a Jurisics vár udvarán kerül megrendezésre (kedvezőtlen időjárás esetén a lovagteremben)!
Kapcsolódó írásunk:
Itt a III. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny versenykiírása
2019.01.03. - 10:15 | vaskarika.hu
2017-ben indították útjára a Páratlan Párlatnap programját Kőszegen, ápolva a Magyarországon - egyik - legrégebbi bizonyított lepárló hagyományait, mely a híres 1532. évi ostrom előtti időszakra nyúlik vissza. Tavaly az eredeti lepárlók alapján készített másolatok révén elő is állítottak némi "égetett bort", mely bizonyította a lepárló működőképességét. Idén február 2-án lesz a szakmai előadásokat, kulturális bemutatókat, gasztronómiai csemegéket és természetesen kiváló pálinkákat felvonultató program, melynek előzménye a verseny.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás
Korábbi hozzászólások