"Pálinka szerelmem, légy az enyém" - IV. Páratlan Párlatnap Kőszegen (febr. 1.)
2020.01.25. - 16:00 | vaskarika.hu
Helyszín: Kőszeg
Dátum: 2020.02.01.
2017-ben indították útjára a Páratlan Párlatnap programját Kőszegen, ápolva a Magyarországon – egyik – legrégebbi bizonyított lepárló hagyományait, mely a híres 1532. évi ostrom előtti időszakra nyúlik vissza. A fesztivál témája az égetett szesz, a párlat, vagy pálinka. A turisztikai szezonon kívül, de az év eleji csendet szándékosan megtörve indul a rendezvény, melynek fő napja február 1-e szombat lesz. Ekkor kezdődik a várudvaron a pálinkakóstolók sora, a vár belső termeiben a történelmi és „szesz-szakmai előadások”, és természetesen a gasztronómiai csemegék kínálása.
Új rendezvény meghonosításán fáradozik a Művelődési Központ, melynek témája az égetett szesz, a párlat, vagy pálinka. A turisztikai szezonon kívül, de az év eleji csendet szándékosan megtörve indul a rendezvény, melynek fő napja február 1-je szombat lesz. Ekkor kezdődik a várudvaron díszlövéssel a rendezvény. Mi hozta létre a rendezvényt?
Sok összetevője van annak - meséli az ötletgazda Pócza Zoltán igazgató. Az egyik motiváló tényező a történelmi előzmény, melyről Gyulán, az ottani pálinkamanufaktúra mesterétől hallott először. Eszerint az országban a kőszegi vár volt az egyik első hely, ahol párlatot, pálinkát, „égetett bort" készítettek. Itthon aztán Ilon Gábor régész küldte el azt a Holl Imre tanulmányt, mely a várban a 60-as években végzett kutatások során feltárt desztilláló berendezést mutatja be. Ezzel készíthettek égetett bort a várban 500 évvel ezelőtt.
Az eredeti berendezés másolata 2016-ban már elkészült és megtörtént a próbafőzés, mely bebizonyította az eszköz használhatóságát. Az eredeti a Jurisics vár állandó kiállításán is megtekinthető. Barabás Attila a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere 2017 év végén bevizsgáltatta az eszközt, melynek új hasznosítási lehetőségeit tárta fel. Erről tavalyi előadásában adott számot. E szerint jellemzőbb volt az illóolajok készítése az eszközzel, így az idei évben az előadások már inkább a párlat kőszegi előállítási emlékei mellett annak egyéb hasznosságáról esik szó.
Január 30-án a IV. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny kerül megrendezésre több tucat jóféle nedű kóstolásával. Ízelítő a beérkezett fajtákból: meggy, kajszi, cseresznye, sárgadinnye, borpárlat, aszalt szilva, fekete ribizli, kökény, körte, alma, vadkörte, birs, gesztenye, szőlő, törköly. Nevezni 2020. január 27-28-án lehet, vagy csomagként eljuttatva a mintákat nevezett időpontig. Csak igazolt eredetű mintát áll módunkban elfogadni!
IV. Páratlan Párlatnap
Kőszeg, Jurisics vár 2020. február 1.
10.00 - A rendezvény megnyitása ágyúlövéssel a Jurisics vár udvarán utána a lovagterembe vonulnak az érdeklődők a Magyar Pálinka Lovagrend vezetésével
ELŐADÁSOK
- Kőszeg gyógyszerésztörténeti emlékei - Révész József a Kőszegi Múzeum igazgatója
- Aromaterápia és illóolajok a gyógyításban és megelőzésben - Neudl Mariann fitoterapeuta
- „A pálinka, mint orvosság" - Barabás Attila a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere
- Pálinka és gasztronómia - Rátz Mónika pálinka mester és Proksch Edina pincér mester
- A IV. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny eredményhirdetése és szakmai értékelése, a Jurisics Vár Pálinkája cím átadása
14.00 - Tárlatvezetés a Fekete Szerecseny Patikában
15.00 - Tárlatvezetés az Arany Egyszarvú Patikamúzeumban
16.00 - Táncház a Hajnalcsillag Néptáncegyüttessel a Jurisics Várban - zene: Budapest Mezőség Band
Új hozzászólás