Orsolya Napi Vásár Kőszegen - részletes program (okt. 21-22.)
2012.10.17. - 22:45 | vaskarika.hu
Helyszín: Kőszeg
Dátum: 2012.10.21 - 22.
Az idén 11. alkalommal rendezi meg Kőszegen a „Natúrpark ízei"-Gasztronómiai fesztivált és Orsolya napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark 16 településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak.
„Natúrpark Ízei" - Gasztronómiai fesztivál, Orsolya napi vásár, 2012. október 21-22. Kőszeg, belváros.
A rendezvényen évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, a rendezvény ideje alatt pedig a város és környéke művészeti együttesei kulturális műsorral szórakoztatják az érdeklődőket a Fő téren és a Brenner Ház udvarán (Kőszegi Várszínház). 2005. óta a helyi német és horvát kisebbségek étel- és süteménykülönlegességeivel szerepelnek a rendezvényen. A szervezők meghívására kiállítók érkeznek a Geschriebenstein Natúrpark településeiről, de érkeznek kézművesek az ország más területeiről is. Felújítása miatt az idén a Jurisics-vár történelmi falai helyett a Brenner János Közösségi Ház udvarán várja a helyi ízek és illatok kavalkádja az érdeklődőket, ez lesz a kóstoltatás színtere. A történelmi belváros egyedi hangulatú terei, utcái biztosítják a kézműves kirakodóvásár helyszínét.
Egyél-igyál sajátból! A szervezők, a hagyományápolás, a kóstolt termékek megbecsülése, és környezetvédelmi szempontok alapján akciót hirdetnek a vendégek részére, hogy hozzanak magukkal saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt! A megszokott, minőségi eszközök használata révén valószínűleg gusztusosabb formában tudnak kóstolni, a kiváló termékek fogyasztása kulturáltabb módon történhet, ráadásul nem terhelik környezetüket eldobható műanyag eszközökkel.
A rendezvény ideje alatt Ízek az Alpokaljáról címmel sütemény-, lekvár és gyümölcs minden felhasználási, tartósítási formájának versenyét hirdetik a szervezők (lekvárok, jam-ek, ízek, szörpök, aszalékok), a helyi civil szervezetek pedig főzőversenyen mutathatják be főzőtudományukat. A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, hiszen speciális, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket kínálnak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak.
A fesztivál 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet!
Részletes program:
2012. október 21., vasárnap
Brenner Udvar
14.00 óra Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes
15.30 óra ZORA Horvát Nemzetiségi Énekkar
16.00 óra Vadrózsa Népdalkör
17.00 óra Zsidányi Betyárok
Fő tér
14.00 óra Perenyei Férfi Népdalkör
14.30 óra BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes
15.00 óra Kőszegfalvi Nemzetiségi Kórus
15.30 óra Maitz József és tanítványai
16.30 óra SEBŐ Együttes
2012. október 22., hétfő
Brenner Udvar
14.30 óra Bozsoki dalárda
15.00 óra Díjátadás
15.30 óra Hajnalcsillag Néptáncegyüttes
16.30 óra Ungaresca Néptáncegyüttes és a Boglya Zenekar
Fő tér
15.00 óra Kőszegi Tornyosok
16.00 óra Kőszeg Város Fúvószenekara
17.00 óra a horvátzsidányi Peruska Mária énekkar és a peresznyei Zviránják énekkar
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás