Ha mértékkel iszol, nem leszel depressziós
2013.09.03. - 12:30 | vaskarika.hu / MTI
A mérsékelt alkohol - különösen bor - fogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát - állapították meg spanyol szakemberek. Állítólag a szőlőben lévő összetevők segíthetnek megvédeni az agyat a depressziót előidéző gyulladásos folyamatoktól.
A BMC Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint azok az idősebb férfiak és nők, akik a vizsgált időszakban hetente kettő-hét kispohár bort fogyasztottak, 32 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek depressziótól, mint alkoholt soha nem fogyasztó társaik.
A mostani eredmények ellentmondanak azon korábbi tanulmányoknak, amelyek az alkoholfogyasztást a depresszió fokozottabb kockázatával hozták összefüggésbe. A kutatók a kapcsolatot azzal magyarázták, hogy az emberek talán többet isznak, hogy elnyomják a depresszió tüneteit, vagy talán azért fordulnak az alkoholhoz, hogy megküzdjenek az olyan személyes problémákkal, mint a munkahely elvesztése, a családi és pénzügyi nehézségek, amelyek mind kiváltó okai lehetnek egy-egy depressziós epizódnak.
Miguel Martinez-Gonzalez, a Pamplonában lévő Navarrai Egyetem kardiológusa, közegészségügyi, preventív gyógyászati professzora szerint a mostani tanulmányban nem vettek részt olyan emberek, akiknek már volt depressziója, vagy alkoholproblémákkal küzdöttek. Mint elmondta, a résztvevők átlagos alkoholfogyasztásának mértéke alacsony volt és jellemzően mediterrán jellegű, vagyis az elfogyasztott alkohol elsődlegesen bor volt, amelyet az étkezések alkalmával fogyasztottak, nélkülözve a nagy ivászatokat.
A tanulmányban több mint 5500 olyan 55 és 80 éves kor közötti, Spanyolországban élő férfi és nő adatait elemezték, akik a mediterrán étrendnek a szívbetegség kialakulási kockázatára gyakorolt hatását vizsgáló kutatásban vettek részt. A vizsgálat utáni hétéves időszakban 443 ember számolt be depresszió diagnosztizálásáról.
A szakemberek kimutatták, hogy a kevés, vagy mérsékelt alkoholfogyasztás - átlagosan napi 5-15 gramm alkohol fogyasztása - a depresszió kialakulásának alacsonyabb kockázatát eredményezi, mint az ivászattól való teljes tartózkodás. (Egy kispohár bor 9 gramm alkoholt tartalmaz.)
A tanulmány eredménye akkor is igaz volt, amikor a kutatók figyelembe vettek olyan életmódi tényezőket, amelyek befolyásolhatják a hangulati rendellenesség mértékét, mint a nem, a kor, a dohányzási szokások, a családi állapot, a végzettség, a fizikai aktivitás szintje.
Bár nem tudni a pontos okait annak, miért lehet előnyös az agy számára a mérsékelt alkoholfogyasztás, Martinez-Gonzalez hangoztatta, hogy a szőlőben lévő összetevők segíthetnek megvédeni az agyat a depressziót előidéző gyulladásos folyamatoktól. A tanulmány készítői arra is felhívták a figyelmet, hogy a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók esetében magasabb a depresszió kialakulásának a kockázata.
Új hozzászólás