A II. Szarvaskendi Nemzetközi Böllérverseny és Gasztronómiai Fesztivál részletes programja
2014.02.20. - 12:45 | vaskarika.hu - Fotó: veilef.hu
Helyszín: Szarvaskend, Szabó Tanya
Dátum: 2014.03.01.
A II. Szarvaskendi Nemzetközi Böllérverseny és Gasztronómiai Fesztivál a Vasi-Hegyhát mindennapjait hivatott szemünk elé tárni és életben tartani annak szellemiségét. Hazai illatok, ízek, zene, tánc, gyermekprogramok és nem utolsó sorban kézműves vásár várja az ide ellátogatókat. Közel 20 csapat indul a böllérversenyen, melyek asztalánál ingyenesen kóstolhatunk az ínyencségekből. Lessen el feldolgozási és pörzsölési fortélyokat és tanuljon a legjobbaktól! Két kóstoló közt pedig látogassa meg a bor és pálinkaházakat, hogy a falat még jobban essen. Az esti eredményhirdetés után buli a kifulladásig!
II. Gasztronómiai Fesztivál - Hagyományos ízek, népi tradíciók, helyi portékák ünnepe
2014. március 1., szombat - Szabó Tanya - Szarvaskend
Program
07.00 Csapatébresztő és „disznóbúcsúztató" - A nagy megmérettetés - a böllérverseny kezdete
12.00 Köszöntőt mondanak:
- V. Németh Zsolt, Vidékfejlesztésért felelős államtitkár
- Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke
- Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke
12.30 Nefelejcs Néptáncegyüttes - Győrvár műsora, kísér a Kármentő Népzenei Együttes (V. Németh Zsolt közreműködésével)
13.00 „Ki A LEGÉNY e vidéken?" - Böllércsapatok vetélkedője
13.30 Rönkhúzás - Szarvaskend Fő utcájáról indul a felvonulás a Szabó Tanyáig
14.30 Bolondesküvő a Szabó Tanyán
15.30 Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör, Perenyei Férfi Népdalkör
16.30 A zsűri ítéletének kihirdetése: a böllérverseny, „Ki A LEGÉNY e vidéken?" vetélkedő és a gyermekrajz pályázat értékelése
Kísérő programok:
- Helyi termékek és kézműves portékák vására
- A legifjabb vendégsereg szórakoztatására:
- Lovaglási lehetőség
- 14.00 - 18.00 óráig Arcfestés - Lufi hajtogatás - Bohócszínház
A rendezvény fővédnökei:
- V. Németh Zsolt, Vidékfejlesztésért felelős államtitkár
- Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke
A rendezvény a „Natur-Kulinarium - Régiók kertjei és kultúrtájai kínálta új élménylehetőségek turisztikai és képzésközpontú fejlesztése és megvalósítása" című projekt részeként kerül megrendezésre, mely projektet az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Stájerország Tartomány, Magyarország és Bécs Város támogatja.
Az esemény helyszínére 2014. március 1-jén autóbuszok indulnak a körmendi autóbusz-állomásról.
Az indulási időpontok: 7.30 óra, 11.30 óra, 16.00 óra. A visszaindulás Szarvaskendről: 10.30 óra, 15.30 óra, 18.00 óra.
Legyenek a vendégeink! Kóstolják meg a szorgos csapatok által elkészített
disznóságokat, finomságokat!
A BELÉPÉS DÍJTALAN, A KILÉPÉS BIZONYTALAN...
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás
Korábbi hozzászólások
Végre hajtottuk a feladatokat, nem is akárhogy / a szúrás nekünk elsőre sikerült, nem mint az első helyezettnek/ , a levesünket dicsérte a zsűri,a káposztát úgyszintén, a húsos kolbászunk az egyik zsűri tag szerint a miénk volt a legfinomabb és ezek után még csak meg sem említettek bennünk.
Mindenki akik ott voltunk, nem csak csapattagok, felháborítónak tartjuk az egész dolgot!! Azt hiszem a többiek nevében is írhatom, ezen a rendezvényen többet nem veszünk részt!!!! !Üdvözlöm a rendezőséget!! Sok sikert a további munkájukhoz!!!!
A böllérverseny, ahol nem az ízek és hagyományok számítanak.
Idén is részt vett csapatunk a ***vaskendi böllér versenyen. A tavalyi első ilyen megmérettetés után alaposan felkészültünk, és bíztunk benne, hogy a 2013-ban elért 7. helyezés után előbbre végzünk. Idén társult hozzánk Bozzai is, így a két település nevében Vép-Bozzai néven versenyeztünk.
A nap során minden feladatot teljesítettünk, a zsűri tagjai többször kifejezésre juttatták a profi vágást és ételeink kiváló ízét. ( Az egyik előkelő helyezettnél alapos félrebökés történt, a vér szinte meg sem jelent, több laikus néző is megjegyezte)
És akkor jött az eredményhirdetés: Amikor a hatodik helyezésig jutottak, akkor mát bíztunk benne, hogy javítottunk tavalyi szereplésünkön, de csapatunk neve továbbra sem hangzott el. Közben már a hangulatot fokozandó a különdíjakat is kiosztották.
Csapatunk számára szinte hihetetlen volt, hogy még a negyedik helynél sem szólítottak bennünket, így azt képzeltük, hogy dobogós helyen végeztünk. Majd kihirdették az első három helyezettet és Vép-Bozzai csapata még mindig nem szerepelt. Teljes leforrázás!
Mikor reklamáltunk, hogy mi nem lettünk kihirdetve, gyorsan kitaláltak valami különdíjat, amit viszont ilyen ***VASHIBA után nem voltunk hajlandóak átvenni.
Ígérjük, jövőre nem okozunk ilyen problémát, mert nem indulunk, osszák el a díjakat nyugodtan továbbra is a külcsín alapján. (Több szomszédos csapat is megjegyezte.)
-Vép-Bozzai közös csapata-
Őszintén sajnálom, hogy keserű szájízzel távoztatok a szombati versenyről! Úgy vélem, felháborodásotok jogos, hiszen valóban kimaradtatok a díjátadásnál a „rendes” felsorolásból. Azt is megértem, sőt átérzem, hogy mit éltek át, milyen feszült várakozás volt Önökben, bennetek. Tudom, hogy nemcsak az egész napos jelenlét, a kemény munka, hanem az előtte napokban történt felkészülés is alaposan kivette az erőtöket. Tudom, mert láttam – ahogy a többi csapatnál is -, hogy szíveteket-lelketeket beletettétek, hogy ez a nap jól sikerüljön! Jó vendéglátók voltatok, minden elismerésem! Aki nem vett még részt ilyenen, mint versenyző, nem is tudja, hogy mi mindenre kell odafigyelni. Nem pusztán akkor, amikor a nagy nap van, hanem már jóval előtte is, hiszen egy ilyen alkalom nem csak arról szól, hogy jóféle ételek készüljenek, hanem arról is, hogy a településetek hírnevét öregbítsétek. A magam részéről úgy gondolom, hogy ez teljes mértékben sikerült!
A közönség ezt látta és szeretetével, elismerő szavakkal értékelte. Szerintem rengeteg pozitív élményt szereztetek azon kívül, hogy barátságok is köttettek más indulókkal, vagy éppen azokkal, akik a lebonyolításban valamilyen módon részt vállaltak, így például velem is.
A zsűri ítéletébe nincs másnak beleszólása, az az ő hatáskörük. Ahogyan minden csapat tudta, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe, úgy ez előttetek sem volt titok.
„A zsűritagok (Kovács Ferenc, a zsűri elnöke, Dr. Horváth János, Dr. Lakner János, Wagner László, Horváth Sándor, Johann Zsifkovics) tíz szempontot figyelembe véve pontozta a csapatokat. Számított a csapat megjelenése, a fogópálinka minősége, az ölési technika, valamint a pörzsölés minősége is. Figyelték ezeken kívül a bontást, a tisztaságot, értékes pontokat lehetett begyűjteni a feldolgozással, a füstölésre előkészített termékek minőségével. Természetesen a zsűri kóstolt is: pontozták az ízletességet, és nem utolsó sorban külön figyelmet kapott a bíráktól a környezettudatos hulladékkezelés is.”
Sajnos, én nem tudok véleményt mondani egyetlen csapat munkájáról és az elkészült étkekről, mert a nap eseményei közepette – ahogy a többi, szervezésben résztvevőnek sem – nem volt lehetőségem a kóstolásra, mert nekem, nekünk nem az volt a dolgunk.
A vendégek dicsérő szavai – amelyre Ti is hivatkoztok – azonban sokkal-sokkal többet jelentenek!
Mi, akik az eredményhirdetésnél a színpadon álltunk, valóban hibáztunk. Hogy miben? Nos, abban, hogy az emléklapotokat véletlenül összefogtuk a zsűrinek szánt emléklapokkal. Jómagam nem tartottam észben, hogy ki kapott már, és ki nem kapott még, illetve bizton állíthatom, hogy négyünk közül egyikünk sem, mert ezt egyszerűen képtelenség lenne elvárni tőlünk. Mi dolgoztunk. Hibázni csak az tud, aki tesz valamit. Elismerjük a hibánkat. Nem adtuk át Nektek méltóképpen az emléklapot, ahogyan a zsűri tagjainak sem…
Kérlek, legyetek nemesek, tegyetek elnéző gesztust! Azt is kérem, hogy a mi hibánk miatt ne büntessétek Szarvaskendet és népét, mert ők aztán igazán kitettek magukért, hiszen nem csak csapatot indítottak és felkészültek erre a rendkívüli eseményre, hanem még programról is gondoskodtak.
Megtisztelnétek azzal, ha szívetekben inkább mindazt a sok szépséget őriznétek meg, amelyet ez a nap adott nektek, nem pedig egy bakit, amelyről tudom, hogy mélyen érintett Titeket, és a felejtés ebben az esetben nem könnyű!
A fentiekkel együtt is ki merem jelenteni, hogy ez egy nagyon jó rendezvény volt Szarvaskenden, amelyet nem csak én, hanem a jelenlévő több ezer ember is tanúsíthat! Igenis jó vendéglátók voltunk Veletek, a másik tizenhét csapattal és Szarvaskend lakosaival együtt!
Barátsággal:
H. Vörös Márta – a rendezvény „hangja”