Zsírba' vígad a magyar, avagy bevezetés a zsíros kenyér ízvariációiba
2016.03.05. - 00:10 | Buzás Mihály - Fotó: Büki László
"Néha az embernek kedve támad egy zsíros deszkára. Csak úgy. Rendezvényeken pláne..." És hétvégi borozgatásokkor is. Buzás Mihály étvágygerjesztő gondoltait kínáljuk egy igazi gasztrocsemege mellé.
A zsíros deszka a magyar gasztronómiai néplélek legmélyebb bugyraiból bújt elő. A világ többi részén teljes megdöbbenéssel veszik tudomásul, hogy mi ezt megesszük, következésképpen ez is egyfajta hungarikum. Valószínűleg még az őshazából hoztuk magunkkal a nyereg alatt, és akkor még nem is említettem azt a példátlan változatosságot, amit a zsíros deszka terén produkál ez a kicsi, de leleményes nemzet.
Közismert, hogy az olaszoknak számtalan elnevezése van ugyanarra a tésztára aszerint, hogy milyen alakú: hosszúkás, szögletes, üreges, tömör, sima felületű, vagy rovátkolt, ferdén vagy egyenesen vágott, stb... Ugyanezt a változatosságot könnyedén hozzuk mi is a zsíros deszkával, csak jóval kisebb volt a píárja.
Disznózsír, kacsazsír, libazsír, sült hús zsír (azokkal a fincsi, barna kis izékkel) kolbászzsír, sózott, sima, erős Pistás, darált paprikás, piros aranyos, zöldpaprika szeletes, pritamin paprika szeletes, ugyanezek karikára vágva, esetleg csemege és méregerős változatban, uborkás, hagymás, azon belül vöröshagymás, lilahagymás, újhagymás, póréhagymás, snidlinges, stb... stb... stb... A lehetőségek száma végtelen. Ezt a végtelent célozza meg a zsíros kenyér gasztronómiai offenzívája.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás