Mézeskalács és zserbó egészségesen - Karácsonyi életmódváltás
2016.12.22. - 00:10 | vaskarika.hu
Sokan vagyunk úgy vele, hogy tudjuk, életmódot kellene váltani, de most még itt a karácsony, a szilveszter, azt még megvárjuk, majd utána… A halogatással nem megyünk semmire, vágjunk bele bátran azonnal! A legfontosabb kincsünk az egészségünk, emiatt kezdjünk el minél előbb egészségesebben étkezni. A másik szempont pedig a kilók elleni harc. Ha ilyenkor nem szedünk magunkra plusz kilókat, akkor azzal már nem is kell később megküzdenünk, ne nehezítsük hát meg a saját dolgunkat!
Az ünnepek alatt biztosan finomabbnál finomabb sütemények vesznek körül minket, akár hozzánk érkeznek vendégek, akár mi látogatjuk meg szeretteinket. A Biopont lisztekkel nem kell lemondanunk semmilyen finomságról, a hagyományos karácsonyi süteményeket elkészíthetjük egészséges változatban is. A Biopont kínálatában szerencsére nagyon sok olyan alapanyagot találhatunk, amelyek ilyenkor karácsonykor sem hagynak el bennünket és nagyon jó szolgálatot tesznek. Ha már a lisztet lecseréljük egészségesebb változatra, gyorsabban felszívódó, rostdúsabb, kalóriaszegényebb termékekre, máris sokat tettünk egészségünkért.
Itt van mindjárt az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű liszt. A közönséges búzához képest a bio tönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, és aminosav tartalma is nagyon kedvező. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, így amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is.
Mi most olyan recepteket hoztunk, amelyekben ezt a lisztet használjuk, de érdemes megbarátkozni a rizsliszttel, vagy zabliszttel is. Alapszabály, hogy ezeknél azért érdemes legalább 1/3 arányban tönkölybúza-lisztet is használni, hogy a süteményünk biztosan jól sikerüljön. Az alábbi recepteknél mézet használunk édesítésre, de más receptekben a cukrot nyugodtan lecserélhetjük nádcukorra, vagy a Biopont kínálatában megtalálható rizs, agávé, vagy kókuszvirágszirupra, ezzel is segítve az egészséges táplálkozást.
Íme, az egészséges mézeskalács receptje:
Hozzávalók:
- 400 gr teljes kiőrlésű bio búzaliszt
- 80 gr bio zabliszt
- 60 gr bio zabkorpa
- 65 gr házi vaj vagy teavaj
- 1 tojás fehérje
- 3 tojás sárgája
- 410 gr virágméz
- csipet só
- 1 teáskanálnyi étkezési szódabikarbóna
- 50 gr mézeskalács fűszerkeverék
Vegyünk elő egy nagy tálat, tegyük bele a kétféle lisztet és a zabkorpát. Adjuk hozzá a sót, a szódabikarbónát és a fűszereket is, majd keverjük össze egyenletesen. A vajat olvasszuk fel, hűtsük vissza langyosra, és adjuk a keverékhez. A tojásokat egy külön tálban verjük fel, majd a mézzel együtt dolgozzuk hozzá a tésztához. Alaposan össze kell gyúrni, egy nagy gombóccá. A tésztát 2-3 órát pihentetjük a hűtőben, majd lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
Természetesen a díszítés is egészséges, ezúttal elhagyjuk a cukormázat. A sütemények tetejét kenjük meg egy kis tojásfehérjével, így könnyebben rajta marad a dekoráció, használhatunk aszalt gyümölcsöket, kókuszreszeléket vagy diót, mandulát is. A kidíszített süteményeket 180 fokra előmelegített sütőben 3-5 perc alatt készre sütjük. A kisült mézeskalácsokat takarjuk le egy tiszta konyharuhával, így megőrzik puhaságukat.
Zserbó - egészségesen
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg teljes kiőrlésű bio búzaliszt (lehet tönköly is)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna a liszthez keverve
- 30 dkg házi vagy bio vaj
- 10 dkg méz
- 1 dl házi tej
- 2 házi vagy bio tojássárga
- 1/2 dl valódi rum
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg méz
- 40 dkg darált dió
- 40 dkg sárgabarack lekvár (lehetőleg cukor- és tartósítószer mentes)
Hozzávalók a mázhoz:
- 10 dkg 75-80%-os étcsoki
- kevés méz
- kevés házi vagy bio vaj
A vajat a mézzel és a tojássárgákkal kikeverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha nagyon darabos, szétesik, adjunk hozzá tejet vagy kevés vizet. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, ízlés szerint lehet több lekvárral vagy mézzel is készíteni.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egyesével tepsi nagyságúra (2-3 mm vastagra) nyújtjuk. Az elsőt beletesszük a tepsibe, rákenjük a töltelék felét, jöhet a második tésztalap, arra a töltelék másik fele, majd a harmadik tésztalap. Egy óra pihentetés után alacsony fokozaton 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, a csokit gőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk egy kevés mézet és vajat, majd rákenjük a süti tetejére. Hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd felkockázzuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás