Paprikás csirke Salvador Lalí-módra – Gasztroshow Bíró Lajossal a Gyógy-Bor Napok harmadik napján
Képgaléria megtekintése2017.07.22. - 11:00 | Lutor Katalin

Dalí-t és Picasso-t meghazudtoló egyediséggel "festett" Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje pénteken a Gasztro színpadon. A paprikás csirke Kalla Kálmán, világhírű séf receptje alapján készült, a tálalás pedig Salvador Lali-módra. E kettő ötvözete és a jófajta rozébor kígyózó sorokba állította a tömeget. Ezt meg kellett kóstolni.
Bíró Lajos séfhez illő magabiztossággal és szabadszájúsággal lépett a színpadra. A paprikás csirke különlegesen tálalt variációját hozta el a gasztroshow közönségének. A körítés enyhén 18-as karikásra sikeredett, hiszen Lajos nem egyszer helyezte a főzés mozzanatait a méhek, a virágpor és a bibék kontextusába... azaz a nemi aktuséba. A séf úr étteremben érezve magát, 5-10 perc alatt elkészült egy órányi főzéssel. A csirkecombok egy nagy fazék vízben úsztak vákuum-csomagoltan, a paprikás szaft pedig szintén zacskósan érkezett.
A fennmaradó időben remek tálalási praktikát mutatott, melyhez kissé vissza kell mennünk az időben, hiszen egy bakelitlemezen kínálta fel a csirkecombot. A művészi alkotást Salvador Dalí szintjére emelte a tejszínes öntettel alkotó konyhafőnök. Egy kis fröcskölés itt, egy kis kenés ott, és máris felavathattuk az új Salvador Lalí "alkotást".
A Fekete Sereg is megmutatta a gasztronómiai kritikusnak, hogy milyen is egy igazi reneszánsz fogás, amit nem is akárki, Mátyás király elsőrendű-rangú serege készít és kínál fel. A színpadig hozott fatányéron tehénhús volt káposztával, mely csak az akkoriban fellelhető fűszerekkel lett ízesítve. A gasztroshow-k - most már bizton állíthatjuk - fontos alkotóeleme a tejföl, hiszen a Történelmi Udvar lakói is előszeretettel koronázzák meg vele a kóstolnivaló falatokat.
Bíró Lajos komoly vetélytársként tesztelte a Fekete Sereg páncélosait, biztosak-e abban, hogy a gyömbér már az igazságos király idejében is fűszernövény volt. A válasz határozott igen volt, a férfiakat nem csak a kardvívásban, de a konyhában sem lehet kikezdeni.
A borajánlat most is egy könnyedebb tétel volt, a Dúzsi Pincészet Kékfrankos Rozéját, azaz a Fesztivál Borát kínálták a paprikás csirke mellé. Egy hagymaszínű bor érkezett a paprikával fűszerezett combok mellé, ami akár fröccsként is jól megállja a helyét a nyár esti fülledtségben.
Az étel minden bizonnyal fantasztikusra sikeredett, hiszen mikor a szomszédos színpadon Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar már a harmadik-negyedik számba fogott bele, a Gasztro színpad mellett még mindig a sorukra vártak a kóstolni vágyók.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1913 szavazat
Új hozzászólás