Páva helyett tehénhús volt Majthényi László és dr. Kondora Bálint meglepetése a Gasztro Színpadon
Képgaléria megtekintése2018.07.21. - 14:35 | Greffer Krisztián
A 13. Büki Gyógy-Bor napok harmadik napján a Gasztro Színpadon Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke foglalta el a séf helyét, két segítője pedig - a színpad háziasszonya, Horváth Lívi mellett - Majthényi Panna, László bájos leánya, és dr. Kondora Bálint, a közgyűlés alelnöke volt.
Mivel a 3 kg-os vesepecsenyének 1 óra főzés nem elég, ezért már korábban előfőzték, így időben el tudott készülni az étel. A két darabra vágott pecsenye mellé sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller valamint kapor került a fazékba.
A bemutató után Kondora Bálint vette át a szót, és felsorolta a kenyérmártás alapjához előkészített összetevőket, mely apróra vágott kenyérből, zsírból, vajból, kaporból, sóból, borsból állt. Illetve citrom is került az asztalra, melyről elnök úr elárulta, hogy amikor a pirított kenyérre rászűrik a zöldségeket, majd felengedik egy kis lével, utána fog kiderülni, hogy az étel igényelni fogja-e, hogy egy kis citromlével is dúsításra kerüljön.
Amíg főtt a pecsenye, kaptunk egy rögtönzött késbemutatót: Majthényi László speciális MIYABI márkájú hajtogatott acélból készült japán csúcs séfkésének egy darabját tartotta kezében. A kés önélező és rendkívül szépen lehet vele vágni, „szinte magától vágja a kenyeret".
Rövidesen két üveg bor került az asztalra, az egyik már a napokban megismert Bük Város Bora címet elnyerő Shiraz válogatás 2015, valamint a Mándli Borház Kőszegi kékfrankosa. Bár az ételbe nem kellett bort önteni, de "minden séfbe kell egy kis bor" gondolatmenettel a főzés résztvevői töltöttek maguknak.
Közben a kenyérmártás is elkészült, ami igényelt még egy kis kaprot, valamint citromlevet, majd még egy keverést, mely után tálalásra kész állapotba került. Miután a második adag mártás is a serpenyőbe került, kiporciózták a kóstolóadagokat, amiből rendszerint a sok is kevésnek bizonyul.
Szép számmal készültek a tálkák most is, amikor megérkeztek a Hunyadi Mátyás Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport tagjai dobszólóval. Réthy Sándor ezúttal sült vadnyulat hozott sült almatálon. A sereggel ezúttal jött a legkisebb tag is, akiről megtudtuk, hogy Bihari Hunornak hívják, és már fiatalon megkapta a kapitányhelyettesi rangot.
Alig, hogy a sereg elvonult, a kíváncsi tömeg már állt is sorba a kóstolóért, és ahogy az már az elmúlt napokban történt, úgy most sem jutott sajnos mindenkinek.
Ezúttal receptkártyát csak a hagyományőrzőktől kaptunk, így a Gasztro Színpadon készült étel összetevőit cikkünkben próbáltuk összeírni.
Csatlakozz facebook csoportunkhoz, ahol naprakészen beszámolunk a fesztivál eseményeiről! | ||||||||
| ||||||||
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás