Páva helyett tehénhús volt Majthényi László és dr. Kondora Bálint meglepetése a Gasztro Színpadon

Képgaléria megtekintése2018.07.21. - 14:35 | Greffer Krisztián

Páva helyett tehénhús volt Majthényi László és dr. Kondora Bálint meglepetése a Gasztro Színpadon

A 13. Büki Gyógy-Bor napok harmadik napján a Gasztro Színpadon Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke foglalta el a séf helyét, két segítője pedig - a színpad háziasszonya, Horváth Lívi mellett - Majthényi Panna, László bájos leánya, és dr. Kondora Bálint, a közgyűlés alelnöke volt.

HIRDETÉS
Mindjárt az elején Majthényi László át is vette a szót az őket felkonferáló Szép Bencétől, és elmondta, hogy amikor a szervezők felkérték, hogy ismét főzzön, akkor azzal ijesztették meg Lívit, hogy Mátyás király kedvenc ételét fogják elkészíteni, ami nem más, mint pávasült. Végül egy másik ételre - tehénhús kapros kenyérmártással - esett a választás.

Mivel a 3 kg-os vesepecsenyének 1 óra főzés nem elég, ezért már korábban előfőzték, így időben el tudott készülni az étel. A két darabra vágott pecsenye mellé sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller valamint kapor került a fazékba.

A bemutató után Kondora Bálint vette át a szót, és felsorolta a kenyérmártás alapjához előkészített összetevőket, mely apróra vágott kenyérből, zsírból, vajból, kaporból, sóból, borsból állt. Illetve citrom is került az asztalra, melyről elnök úr elárulta, hogy amikor a pirított kenyérre rászűrik a zöldségeket, majd felengedik egy kis lével, utána fog kiderülni, hogy az étel igényelni fogja-e, hogy egy kis citromlével is dúsításra kerüljön.

Amíg főtt a pecsenye, kaptunk egy rögtönzött késbemutatót: Majthényi László speciális MIYABI márkájú hajtogatott acélból készült japán csúcs séfkésének egy darabját tartotta kezében. A kés önélező és rendkívül szépen lehet vele vágni, „szinte magától vágja a kenyeret".

Rövidesen két üveg bor került az asztalra, az egyik már a napokban megismert Bük Város Bora címet elnyerő Shiraz válogatás 2015, valamint a Mándli Borház Kőszegi kékfrankosa. Bár az ételbe nem kellett bort önteni, de "minden séfbe kell egy kis bor" gondolatmenettel a főzés résztvevői töltöttek maguknak.

Közben a kenyérmártás is elkészült, ami igényelt még egy kis kaprot, valamint citromlevet, majd még egy keverést, mely után tálalásra kész állapotba került. Miután a második adag mártás is a serpenyőbe került, kiporciózták a kóstolóadagokat, amiből rendszerint a sok is kevésnek bizonyul.


Szép számmal készültek a tálkák most is, amikor megérkeztek a Hunyadi Mátyás Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport tagjai dobszólóval. Réthy Sándor ezúttal sült vadnyulat hozott sült almatálon. A sereggel ezúttal jött a legkisebb tag is, akiről megtudtuk, hogy Bihari Hunornak hívják, és már fiatalon megkapta a kapitányhelyettesi rangot.

Alig, hogy a sereg elvonult, a kíváncsi tömeg már állt is sorba a kóstolóért, és ahogy az már az elmúlt napokban történt, úgy most sem jutott sajnos mindenkinek.

Ezúttal receptkártyát csak a hagyományőrzőktől kaptunk, így a Gasztro Színpadon készült étel összetevőit cikkünkben próbáltuk összeírni.

Csatlakozz facebook csoportunkhoz, ahol naprakészen beszámolunk a fesztivál eseményeiről!

Büki Gyógy-Bor Napok, ahogy mi látjuk - Fotók, videók, beszámolók, infók
Facebook-csoport · 74 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Minden, amit a Büki Gyógy-Bor Napokról tudni kell!
 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás