A csokoládé örök! - CSOKOLÓNIA lett a Savaria Karnevál tortája

Képgaléria megtekintése2018.08.09. - 20:00 | vaskarika.hu - Fotók: Varga András

A csokoládé örök! - CSOKOLÓNIA lett a Savaria Karnevál tortája

Dezse Gergő cukrászmester édes kompozíciója, a CSOKOLÓNIA nyerte a Savaria Történelmi Karnevál idei tortaversenyét, melyet augusztus 9-én rendeztek a Tóvendéglőben. A győztes kreáció a kitüntető cím mellett díszhelyet is kap a rendezvény idejére a Fő téri vásárban, a Szentháromság szobor lábánál, ahol a látogatók meg is kóstolhatják a cukrászati műremeket.

HIRDETÉS

Az idei versenyen 8 tortát kellett megkóstolnia a zsűrinek a Tóvendéglőben. Az előző évekhez hasonlóan profi cukrászok, rutinos nagymamák és lelkes otthoni sütőmesterek is benevezhettek a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. által szervezett versenyre. A bírálók csupán a torta látványát, nevezési számát és fantázianevét ismerhették az ízlelés előtt. A bírálat során a sütemények látványát, összetételét, ízvilágát és még sokféle szempontot vett figyelembe a zsűri.

A tortaverseny résztvevőit és közreműködőit Koczka Tibor alpolgármester köszöntette Gróf Széchenyi István idézetével:

"Csak ott mennek a dolgok jól,
ahol pl.: a szabó, szappanfőző,
cukrász és mindenki más is meg van
győződve róla, hogy az ő iparán,
üzletén fordul meg az állam sorsa.
"

A bírálat szempontjairól Mészáros Gábor cukrász, a Mészáros Cukrászda tulajdonosa, a verseny szakmai segítője beszélt részletesen. Idén is két zsűri minősítette a benevezett édességeket.

A szakmai bírálók a következők voltak: Sztaracsek Ádám, a Magyarország tortája kiírás 2018 nyertese; Fehér Judit cukrászmester, kreatív cukrász - Győr; Erdélyi Balázs, többszörös év fagylaltja verseny győztes - Frer Cukrászda Budapest; Hujber Kálmánné mestercukrász, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola cukrász szakoktatója; Németh Dániel séf, a Daniel& Frer étterem társtulajdonosa; Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A diákzsűriben Unger Patrik diákpolgármester, Solti Martin és Vámosi Áron (a Szombathelyi Diákönkormányzat  tagjai), valamint a Jó tanuló, jó sportoló címet elnyert diákok közül Horváth Luca (Horváth Boldizsár Szakgimnázium), Kovács Virág  (Nagy Lajos Gimnázium), Sántha Máté (Bolyai János Gimnázium) és Szabó Balázs (Premontrei Rendű Szent Norbert Gimnázium) kóstolhatták meg a tortákat.    

A szakmai zsűri a CSOKOLÓNIA fantázianevű csokoládés, mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-vel és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal díszített tortát választotta győztesnek, míg a diákok szintén ezt a tortát találták a legjobbnak - ismertette az eredményeket Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A versenyre nevezett torták:

Augusztus(z) hamvas barackja - nevezte: Dr. Mórocz Mira Szombathely
Piskóta torta sárgabarackos joghurt mousse-szal, barackzselével és fehércsokis habbal

Vesta torta - nevezte: Park Inn by Radisson Sárvár Resort&Spa
Lime-os fehércsokis mousse-szal és  málnás-gránátalma zselével díszített mákos és crumble tészta

Szent Márton tallérja -   nevezte: László Judit Szombathely
Püspökkenyér és berkenyés piskóta alapú fekete ribizlis, diós grillázsos kókuszvirággal, sztracsatella krémmel

Karneváli frissítő - nevezte: Pusker Vivien és Pusker Cintia Tömörd
Mentás, kivihabos  sárga-kakaós piskótatorta

Iseum kincse - nevezte: Ajkay Dorottya 
köleslisztes, körtés, fügeropogós, szőlőzselés torta

Csokolónia - nevezte: Dezse Gergő- Mészáros Cukrászda
Csokoládés, mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-vel és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal

Isis Csókja - nevezte: Gergye Szilvia - Szombathely
mézes, gyömbéres körte, meglepetés habcsókkal

Comedus - nevezte: Varga Ádám- Mészáros Cukrászda
Mandulalisztes tészta, málna sziruppal, sós karamellás krém, és málna ropogós

A díjnyertes torta receptjét hamarosan közzétesszük! A tortaremekek a Karnevál nyitónapjától kóstolhatók majd a Fő téren a Szentháromság-szobor lábánál található torta-pavilonban, illetve a Mészáros Cukrászdában.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás