Kézilabdázóból séf - Tasnádi Ákos volt a Gasztro Színpad vendége
Képgaléria megtekintése2019.07.21. - 09:00 | Greffer Krisztián - Fotók: Greffer Krisztián, Tóth Péter
Cupákos „Burger” vagyis a fasírtos zsemle és „zöldborsófőzelék” fasírttal elnevezésű ételét hozta el nekünk Tasnádi Ákos, a Cupákos és Macesz Bistro séfje a 14. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál negyedik napján.
Ákos sikeres sportemberből, kézilabdázóból lett séf. Elvégezte a Gundel középiskolát, de azt mondta, hogy nem az iskolában, inkább utána után, élesben tanult meg igazán főzni. Úgy gondolja, a konyhai munka igazi csapatmunka, és mindenki kiveszi a részét az eredményből. Ha dicséretet kap az ételre „köszönjük"-kel válaszol, jelezve, nem csak az ő érdeme. 2012-ben indította a Macesz Bisztrót, majd a Cupákost, és hamarosan nyit a Kacsa is.
Persze nem volt ilyen sima az út, iskola után a Műszaki Egyetem á la carte konyháján kezdett főzni, ahol megtanulta mennyiségi főzés minden csínját-bínját, no meg azt is, hogyan lehet gyenge alapanyagokból jó ételt kreálni. Ezen felül még a szemmértéket sikerült megtanulnia. Még a kézilabda mellett főzött az Elektromos sporttelep á la carte konyháján, majd egy rövidebb külföldi kitérő után tért haza, aminek a szakmához semmi köze nem volt, viszont megtanult alaposan takarítani. Dolgozott egy teljes szezont a Balatonon, szabadnap nélkül, majd visszatért Budapestre, és a Greendoor Étteremben kötött ki, ami a Sziget Fesztivál csoporthoz tartozott, így megismerkedett a fesztiválokkal és a catering világával, ahol érzése szerint napi 25 órát dolgoztak. A kemény munka és mostoha körülmények ellenére úgy gondolja, minden helyről hozott magával olyan tudást, ami mai napig nagy hasznára van.
Ezt követően a Kárpáti étteremben kezdett el dolgozni, ahol már nem csak a főzőlisták monoton bedolgozása volt a feladata, hanem ötletelhetett is, és így más lett a hozzáállása a gasztronómiához. Itt elérhette, hogy egy komplett borvacsorát is levezényelhetett. A Kárpátia után egy rövid időre az akkor Gepárd és Űrhajó nevű bisztró konyháját vihette, majd újra a Greendoorban kötött ki, és itt érte a felkérés az akkor még alakuló Macesz Huszár konyhafőnöki pozíciójára.
Mindezek elmesélése közben Szép Bence keresztkérdésekkel bombázta, például, hogy otthon szokott-e főzni, amire Ákos annyit válaszolt: „Nagyon jól tudunk rendelni."
Ákos főzés közben felhívta a színpadra jó barátját és kollégáját, Balázst, valamint Tóth Tamás fesztiváligazgatót is. Érdekesség, hogy Ákos és Balázs esküvőjén Tamás volt a vőfély. Ezek után nem volt kérdés, hogy mindketten segítettek a főzésben a hátralévő időben, miközben számtalan anekdotát is meghallgathattunk az esküvőkkel kapcsolatban.
Ezúttal a Történelmi Udvarból nem érkezett a sereg, ám a bor természetesen nem maradt el. Ákos egy nappal korábban érkezett, hogy kiválaszthassa a bort, ami a Fényes Pincészet kékfrankos rozéja lett, és a soproni borvidékről származik. A rozé egy igazi jolly joker, hisz mindenhez passzol, a választott bor 15 százalék merlotot is tartalmaz.
Ákos végig nyugodt, visszafogott volt, de mint kiderült, ez volt az első alkalom, hogy ennyi ember előtt kellett főznie, ráadásul ismeretlen „konyhában".
Új hozzászólás