Kézilabdázóból séf - Tasnádi Ákos volt a Gasztro Színpad vendége

Képgaléria megtekintése2019.07.21. - 09:00 | Greffer Krisztián - Fotók: Greffer Krisztián, Tóth Péter

Kézilabdázóból séf - Tasnádi Ákos volt a Gasztro Színpad vendége

Cupákos „Burger” vagyis a fasírtos zsemle és „zöldborsófőzelék” fasírttal elnevezésű ételét hozta el nekünk Tasnádi Ákos, a Cupákos és Macesz Bistro séfje a 14. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál negyedik napján.

HIRDETÉS

Ákos sikeres sportemberből, kézilabdázóból lett séf. Elvégezte a Gundel középiskolát, de azt mondta, hogy nem az iskolában, inkább utána után, élesben tanult meg igazán főzni. Úgy gondolja, a konyhai munka igazi csapatmunka, és mindenki kiveszi a részét az eredményből. Ha dicséretet kap az ételre „köszönjük"-kel válaszol, jelezve, nem csak az ő érdeme. 2012-ben indította a Macesz Bisztrót, majd a Cupákost, és hamarosan nyit a Kacsa is.

Persze nem volt ilyen sima az út, iskola után a Műszaki Egyetem á la carte konyháján kezdett főzni, ahol megtanulta mennyiségi főzés minden csínját-bínját, no meg azt is, hogyan lehet gyenge alapanyagokból jó ételt kreálni. Ezen felül még a szemmértéket sikerült megtanulnia. Még a kézilabda mellett főzött az Elektromos sporttelep á la carte konyháján, majd egy rövidebb külföldi kitérő után tért haza, aminek a szakmához semmi köze nem volt, viszont megtanult alaposan takarítani. Dolgozott egy teljes szezont a Balatonon, szabadnap nélkül, majd visszatért Budapestre, és a Greendoor Étteremben kötött ki, ami a Sziget Fesztivál csoporthoz tartozott, így megismerkedett a fesztiválokkal és a catering világával, ahol érzése szerint napi 25 órát dolgoztak. A kemény munka és mostoha körülmények ellenére úgy gondolja, minden helyről hozott magával olyan tudást, ami mai napig nagy hasznára van.

Ezt követően a Kárpáti étteremben kezdett el dolgozni, ahol már nem csak a főzőlisták monoton bedolgozása volt a feladata, hanem ötletelhetett is, és így más lett a hozzáállása a gasztronómiához. Itt elérhette, hogy egy komplett borvacsorát is levezényelhetett. A Kárpátia után egy rövid időre az akkor Gepárd és Űrhajó nevű bisztró konyháját vihette, majd újra a Greendoorban kötött ki, és itt érte a felkérés az akkor még alakuló Macesz Huszár konyhafőnöki pozíciójára.

Mindezek elmesélése közben Szép Bence keresztkérdésekkel bombázta, például, hogy otthon szokott-e főzni, amire Ákos annyit válaszolt: „Nagyon jól tudunk rendelni."

Ákos főzés közben felhívta a színpadra jó barátját és kollégáját, Balázst, valamint Tóth Tamás fesztiváligazgatót is. Érdekesség, hogy Ákos és Balázs esküvőjén Tamás volt a vőfély. Ezek után nem volt kérdés, hogy mindketten segítettek a főzésben a hátralévő időben, miközben számtalan anekdotát is meghallgathattunk az esküvőkkel kapcsolatban.

Ezúttal a Történelmi Udvarból nem érkezett a sereg, ám a bor természetesen nem maradt el. Ákos egy nappal korábban érkezett, hogy kiválaszthassa a bort, ami a Fényes Pincészet kékfrankos rozéja lett, és a soproni borvidékről származik. A rozé egy igazi jolly joker, hisz mindenhez passzol, a választott bor 15 százalék merlotot is tartalmaz.

Ákos végig nyugodt, visszafogott volt, de mint kiderült, ez volt az első alkalom, hogy ennyi ember előtt kellett főznie, ráadásul ismeretlen „konyhában".

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás