A Végállomás Klub a rakenrollt is belefőzte lecsójába a Szent Mihály Napi Civil Forgatag lecsófőző versenyén
Képgaléria megtekintése2021.10.03. - 12:30 | BLH, Szakonyi Eszter - Fotók: Szakonyi Eszter
Pukler Emil és csapata mindent vitt az október 2-i a Szent Mihály Napi Civil Forgatag lecsófőző versenyén! A nagymúltú esemény különlegessége, hogy a Végállomás Klub a második helyezést elért lecsójával a rakenrollt is "belefőzte" a "magyar gasztronómia mezítlábas gyalogosába".
Hagyományosan a Szent Mihály Napi Civil Forgatag részeként rendezik meg Bükön a lecsófőző versenyt. Ezúttal is a művelődési központ előtti füves terület sátrai alatt készülődött 12 főzőcsapat, hogy pár óra múlva az elkészült étekkel - hagyományos és/vagy különleges lecsó kategóriában - meggyőzze a héttagú zsűrit: az övé volt a legjobb.
A csapatok között akadt nyugdíjas baráti csapat, kézilabdacsapat, műszaki csapatból pedig kettő is. Volt, aki először tett próbát saját lecsójával, de jelen voltak a tapasztalt rókák is a versenyen.
A hagyományos kategóriába idén már belefért a kolbász és a szalonna is, míg különlegesnek számított, ha más összetevő is belekerült, mint pl. máj, csülök, zöldbab és a kókuszzsír. (Ez utóbbiból készült lecsó különdíjat is érdemelt).
A csapatok lecsóit a látogatók akár végig is kóstolhatták és helyben is véleményt formálhattak az ételekről. Az ételek mellé nemcsak kenyér járt, hanem szinte minden helyen egy-egy házi pálinkát - "egy korty kabátot", ahogy egykor Iliás-mester fogalmazott a csípős időre utalva - is mértek a vendéglátók.
A szakmai zsűri pontozásos módszerrel döntötte el, ki lesz az első. Nemcsak az ízvilágról formáltak véleményt, hanem a díszítés is számított a pontok meghatározásánál. Nem találtak rossz lecsót, mindegyik ehető volt és ízletes, de végül is verseny volt, dönteni kellett a győztesről.
Eredmények:
Hagyományos lecsó kategória:
1. helyezés: Pukler Emil és csapata
2. helyezés: Nyugdíjas baráti kör
3. helyezés: BTK asztalitenisz szakosztálya
Különleges lecsó kategória:
1. helyezés: Pukler Emil és csapata
2. helyezés: Végállomás Klub csapata
3. helyezés: Tudatosság Környezetünkért Egyesület
Különdíj a legvegánabb lecsó díja: A Büki TK kézilabdacsapata
A lecsó egy hagyományos, XX. századi étel, alappillére a magyar gasztronómiának, igaz, balkáni gyökerekkel is rendelkezik. Fehér Béla író szerint a lecsó "a magyar gasztronómia mezítlábas gyalogosa", de azt sem árt tudnunk, hogy Kodály Zoltánnak a tojásos lecsó volt a kedvenc étele.
A Civil forgatag fellépői között szerepelt a Pál Kriszti Acoustic, Vlasits György harmonikás és a Kuttyomfitty Társulat, akik a főzés és a kóstolás időtartama alatt szórakoztatták a program látogatóit és a versenyzőit.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás