Kissomlyói aratás: kézi erővel a vetéstől az új kenyérig
Képgaléria megtekintése2022.07.22. - 14:00 | Kostyák Bori - Fotók: Bősze Anzsi
Hetyke bajszú, szalmakalapos, vidám fiatalemberek sétáltak kaszákkal a vállukon - ez a kép fogadta a csütörtök reggel Kissomlyóra tévedőket. Persze voltak olyanok is, akik nem tévedtek, hanem tudatosan, mondhatni szánt szándékkal érkeztek az aprócska kemenesaljai településre, ők a hagyományos aratás fortélyait jöttek megtanulni, kipróbálni.
Gergácz András, ismertebb nevén Szepi, a helyi kályhásmester hagyományos aratásra invitálta az érdeklődőket. Szerda este kaszakalapálással indult a program Babos Feri portáján, majd a kellően megélezett szerszámokkal láttak neki a munkának csütörtökön a résztvevők.
Ki mint vet, úgy arat, tartja a mondás, és ez az ő esetünkben sem volt másként: kézi erővel történt a vetés, és kézi erővel zajlott az aratás is, de voltak azért segítők. A folyamat még ősszel a szántással kezdődött, melyben Bandi (Krémer András - helyi őstermelő) lova segédkezett. A Kiss Imre által felajánlott földbe a magokat saját két kezével vetette el Szepi, majd hónapokon át az anyatermészet vette át az irányítást. Július végéhez közeledve, kiteltek a szemek, megérett a gabona, így hát újabb segítőket vont be a folyamatba és a közösségépítő, hagyományőrző tevékenységbe a főszervező.
Babos Feri néhány évvel ezelőtt költözött családjával a kissomlyói hegybe, ahol önellátó gazdálkodásra rendezkedtek be. Zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, állatokat tartanak, méhészkednek, és szívesen mutatják meg a mindennapokban használt praktikáikat. Így hát a betakarítás előtti napon Feriéknél gyűltek össze a tanulni vágyó csapat tagjai, ahol a kaszakalapálás tudományát leshették el. Másnap reggel, még a nagy meleg beállta előtt kezdődött a betakarítás.
A fiúk, férfiak lekaszálták a búzát és a rozst, a nők pedig kévékbe kötötték a levágott szálakat. A helyszínen Feri párja, Hajni okította a hölgyeket a kötözésre, előző este, a kilencvenedik évében járó özvegy Szökrön Károlyné mutatta meg a hagyományos kötözési módokat.
Az aratás után a cséplés következett, majd kézi malom segítségével fogják megőrölni a szemeket a kissomlyói csapat tagjai. Ezután együtt sütik majd meg a kovásszal készülő kenyeret a település közösségi kemencéjében, a kultúrház udvarán.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás