Ha hablegényt készítenél - Majthényi László Vasi ételek című gasztronómai kiadványának bemutatója Egyházashetyén

Képgaléria megtekintése2023.12.16. - 13:00 | Büki László 'Harlequin'

Ha hablegényt készítenél - Majthényi László Vasi ételek című gasztronómai kiadványának bemutatója Egyházashetyén

December 14-én este az egyházashetyei Szent Jakab templom udvarán felújított pajtában mutatták be Majthényi László Vasi ételek című gasztronómai kiadványát. A könyvben 100 recepten keresztül ismerhetjük meg a népi konyha csínját-bínját.

HIRDETÉS

Megtelt csütörtökön a fáklyákkal-fényfüzérekkel hívogató hetyei templomkert pajtája, ahol Majthényi László mutatta be a vasi gasztronómiai különleges "harapnivalóit". Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatója köszöntötte a népes hallgatóságot, a cserépkályhában pattogó tűz pedig autentikus "aláfestést" adott a népi konyha tűzhelyéről kikerülő étkek és a könyv születésének ismertetéséhez.

A 100 receptet a szerző mind-mind elkészítette, kóstolta és meleg szívvel ajánlja kötetében, hasznos, érdekes információkkal ízesítve a recepteket. A könyvből megtudjuk, mi a gabonca, a kalinkó, a hajdina, milyen a füstös konyha, ismertetőt kapunk az Őrség zöld aranyáról, és a szerző kedvenc kenyeréről, amit a mai napig is készít. "Aztán kenyérruhában, a szakajtóban hűlnek reggelig a nappaliban, és olyan illatra ébredünk, ami semmi mással nem hasonlítható össze" - írja a kemencében sült kenyér ismertetőjében Majthényi László.


A 100 recept közt olyan - már nevében is izgalmasan hangzó - különlegességeket találunk, mint a nyuklileves, a gabonca-répás laska, a hajdinagánica, az őrségi csutris rétes vagy épp a hablegény. A könyvbemutató felidézte a múltat, gyermekkorunkat, a nagymama konyháját, felhívta figyelmünket arra, hogy régen egészségesen étkeztek az emberek és a helyi alapanyagokból készített ételeket fogyasztották.

A kötetről - amit a hallgatóság itt is kézbe kapott Vas Vármegye Önkormányzata jóvoltából - a büki bemutatón már részletesen írtunk, és újfent megerősítjük a kötet szerzői esszenciáját: "A vasi étel nemcsak a népi étel, hanem az is, ami helyi alapanyagokból készül, helyi szokások alapján. És a hangsúly most a helyi alapanyagokon van".

Ettél már Ikervári májpite levest? - Vasi ételek című könyvét mutatta be Bükön Majthényi László

2023.09.08. - 01:30 | Leila - Fotók: Büki László

Ettél már Ikervári májpite levest? - Vasi ételek című könyvét mutatta be Bükön Majthényi László

Szeptember 7-én a bükieknek mutatta be a 100 vasi receptet tartalmazó Vasi ételek című könyvét a szerző, Majthényi László a művelődési központban. 45 perc a pavlovi reflexek jegyében, a népi konyha csínja-bínja és hulladékmentessége - merthogy abban az időben nem volt kidobott étel, maradék, fel nem használt termény, vagy annak nem ehető része. Nesze neked zero waste, "ezeréve" ismerte a népi gasztronómia...

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás