Rigófütty, Mákvirág, Tökibogyó – melyik lesz Magyarország tortája 2024-ben?
2024.03.07. - 18:20 | vaskarika.hu
A Magyar Cukrász Ipartestület 18. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk köszöntésére. Az első, élő zsűrizés után kiderült, melyik hat torta jutott a döntőbe - írja a turizmus.com.
A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt a Magyar Cukrász Ipartestület.
Az első zsűrizési kört élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa kiállításon. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését. A közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt.
Az idei versenykiírás témája a „szuperélelmiszer" volt, hogy felhívják a figyelmet a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező hazai alapanyagokra. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyeknek jellegzetes, meghatározó ízeihez az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettőt felhasználtak:
- bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder;
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles;
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya;
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
Az ipartestület tájékoztatása szerint idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, összesen 31 tortával. A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerűnek bizonyult a cékla, sárgarépa, mák, sütőtök, áfonya és dió felhasználása.
Az idei döntős torták a következők:
- Árvácska - Paál Fanni, Kiss Gabriella - Dobay Cukrászda, Budapest
- Fekete Gyöngy - Novák Ádám, Domonkos Noémi - REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
- Hetedhét - Herbai Ramóna - Forza Italia Kft., Budapest
- Mákvirág - Kovács Alfréd - Édes Vonal, Vác
- Rigófütty - Fodor Sándor - Habcsók Cukrászda, Budapest
- Tökibogyó - Szoljár Csaba - Solier Café, Gödöllő
A hat döntőbe jutott torta egyike, az Árvácska - Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület |
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás