Rigófütty, Mákvirág, Tökibogyó – melyik lesz Magyarország tortája 2024-ben?

2024.03.07. - 18:20 | vaskarika.hu

Rigófütty, Mákvirág, Tökibogyó – melyik lesz Magyarország tortája 2024-ben?

A Magyar Cukrász Ipartestület 18. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk köszöntésére. Az első, élő zsűrizés után kiderült, melyik hat torta jutott a döntőbe - írja a turizmus.com.

HIRDETÉS

A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt a Magyar Cukrász Ipartestület.

Az első zsűrizési kört élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa kiállításon. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését. A közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt.

Az idei versenykiírás témája a „szuperélelmiszer" volt, hogy felhívják a figyelmet a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező hazai alapanyagokra. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyeknek jellegzetes, meghatározó ízeihez az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettőt felhasználtak:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder;
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles;
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya;
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

Az ipartestület tájékoztatása szerint idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, összesen 31 tortával. A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerűnek bizonyult a cékla, sárgarépa, mák, sütőtök, áfonya és dió felhasználása.

Az idei döntős torták a következők:

  • Árvácska - Paál Fanni, Kiss Gabriella - Dobay Cukrászda, Budapest
  • Fekete Gyöngy - Novák Ádám, Domonkos Noémi - REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • Hetedhét - Herbai Ramóna - Forza Italia Kft., Budapest
  • Mákvirág - Kovács Alfréd - Édes Vonal, Vác
  • Rigófütty - Fodor Sándor - Habcsók Cukrászda, Budapest
  • Tökibogyó - Szoljár Csaba - Solier Café, Gödöllő

A hat döntőbe jutott torta egyike, az Árvácska - Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A teljes cikk itt olvasható.

Új hozzászólás