Egy érlelt zweigelt szőlő párlat lett a Média pálinkája a XIII. Vas Vármegyei Nyílt Pálinka- és Párlatversenyen

Képgaléria megtekintése2025.02.15. - 19:00 | Szakonyi Eszter

Egy érlelt zweigelt szőlő párlat lett a Média pálinkája a XIII. Vas Vármegyei Nyílt Pálinka- és Párlatversenyen

Idén 13. alkalommal rendezték meg Szombathelyen a Vas Vármegyei Nyílt Pálinka- és Párlatversenyt, amelynek fővédnöke Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke, a verseny védnöke Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, illetve a versenyigazgató, Krizl Edit okleveles pálinkamester. A versenyt február 7-én rendezte meg a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület az Agora Savaria Filmszínház aulájában, az eredményhirdetésre a február 15-i győrvári böllérfesztiválon került sor. A Média zsűri munkájában kolléganőnk, jelen sorok írója is részt vett.

A versenyszabályzatban megadott előírások alapján nyolc kategóriában lehetett indulni:
Alma termésű pálinkák / párlatok
Csonthéjas termésű pálinkák / párlatok
Bogyó termésű pálinkák / párlatok
Vad termésű pálinkák / párlatok
Szőlő pálinkák / párlatok
Törköly pálinkák / párlatok
Ágyas pálinkák
Egyéb pálinka / párlat fajták

A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként két palack mintát 0,5 vagy 0,35 literes palackban kellett eljuttatni az egyesület részére. Idén a 262 pálinkát / párlatot 12 fő zsűri minősítette. A nevezett pálinkákat/párlatok érzékszervi minősítését Pálinkabírók végezték, a mintákról Bírálati lapot töltöttek ki. A Pálinkabíróknak 20 pontos bírálati módszerrel kellett minősíteni az anonim mintákat (és indokolni is a pontszámot) illattisztaság, illatkarakter, az íz tisztasága, az íz karaktere és harmóniája alapján.

Ez alapján minden pálinka / párlat bekerül egy minősítési kategóriába:
Arany minősítés: 18-20 pont
Ezüst minősítés: 16-17 pont
Bronz minősítés: 14-15 pont

Az idei versenyen a kategóriagyőztesek és hagyományos különdíjak mellett a Társadalmi és a Média zsűri különdíját is meghirdették, nekik az aranyérmet szerzett pálinkák/párlatok közül kellett kiválasztaniuk az általuk legjobbnak ítéltet.

Eredmények

Kategóriagyőztesek:

Alma kategória: Győri Likőrgyár Zrt. (Győr) vilmoskörte pálinka
Csonthéjas kategória: Horváth Balázs (Uraiújfalu) szilva 'szatmári' párlat
Bogyós kategória: Reményi Tibor (Kőszeg) fekete berkenye 'arónia' párlat
Szőlő kategória: Fukszberger András (Vasvár) kormin szőlő párlat
Törköly kategória: Bakó Gyula (Sarród) pinot noir párlat
Vad kategória: Birkás Kft. (Győrvár) vadkörte pálinka
Ágyas kategória: Győri Likőrgyár Zrt. (Győr) cigánymeggy pálinka
Egyéb kategória: Muth Pince (Báta) kékfrankos rozé borseprő párlat

Különdíjak:

Média díj: Bakó Gyula (Sarród) érlelt zweigelt szőlő párlat
Társadalmi zsűri díj: Csalló Pálinka Kft. (Balatonalmádi) magyar kajszi pálinka
Reményi Tibi bácsi különdíj: Bakó Gyula (Sarród) pinot noir párlat
Legjobb magánfőző: Bakó Gyula (Sarród)
Legjobb bérfőző: Fukszberger András (Vasvár)
Vas vármegye legjobb pálinkája: Birkás Kft. (Győrvár) vadkörte pálinka
Verseny legjobb terméke: Győri Likőrgyár Zrt. (Győr) vilmoskörte pálinka

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás