Ma van a Tiramisu Világnap

2025.03.21. - 00:15 | vaskarika.hu - Fotók: Pintér Árpád

Ma van a Tiramisu Világnap

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat. De vajon honnan ered, és milyen történetek fűződnek hozzá?

A tiramisu eredete és legendái

A tiramisu eredetéről több elmélet is létezik, de a legvalószínűbb, hogy Észak-Olaszországból, Veneto régióból származik. Egyesek szerint Trevisóban alkották meg az 1960-as években, míg más források egy 17. századi eredetre utalnak, amikor a desszertet a toszkán nagyherceg, III. Cosimo de' Medici számára készítették. Egy romantikus legenda szerint a tiramisut egy velencei kurtizán találta ki, aki az édesség energizáló hatásában bízva szolgálta fel vendégeinek. Az elnevezés is ezt sugallja: a „tirami sù" olaszul annyit jelent, hogy „emelj fel" vagy „dobj fel", ami a desszert élénkítő hatására utal.

A tiramisu N28 módra - Nagy Szabolcs séf receptje

Nagy Szabolcs, az N28 Wine & Kitchen séfje saját interpretációban alkotta meg az ikonikus desszertet, amely az étterem déli menüjének egyik kiemelt és gyakran visszatérő édessége. A séf verziója megőrzi a klasszikus ízvilágot, mégis egyedi textúrákkal és prémium alapanyagokkal emeli új szintre.


Hozzávalók egy klasszikus méretű tepsihez:

Házi piskóta:

Hozzávalók:

- 5 egész tojás
- 100 gr kristálycukor
-  100 gr liszt

Elkészítés: Az 5 tojásból és a  100 gr kristálycukorból habot készítünk. Egészbe bele lehet rakni nyugodtan a tojásokat. Amikor jó nagy hab lesz belőle, akkor 100 gr lisztet beleszitálunk, elkeverjük és megsütjük 180 fokon 8-9 perc alatt. Ha kész van, akkor nekiállhatunk a krémnek.

Krém:

Hozzávalók:

- 7 tojás sárgája
- 100 gr kristálycukor
- 0,5 kg mascarpon
- espresso

Elkészítés: 7 db tojássárgát elkezdek habbá verni, közben 100 gr cukorból csinálok egy kis cukorszirupot egy nagyon kevés víz hozzáadásával. Amikor lassú buborékok láthatók, akkor elérte a kellő hőmérsékletet a szirup. Ekkor ezt ráöntöm a tojássárgájára és addig verem habverővel, míg ki nem hül. Aztán belerakom az 0,5 kg mascarponét, amivel együtt egy keményebb habot verek és kész is.

A piskótát a lefőzött kávéval és igény szerint egy kis amorettóval átitatom és már csak a rétegezés van hátra. A fele piskótát belerakom a tepsibe, arra rárakom a krémet és még egy piskóta réteggel befedem. A tetejére kakaót szitálok és ideális esetben fél órára berakom a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.


Extra tipp: Mi az N28-ban gyümölcsragut készítünk a tetejére szederből vagy áfonyából, ami csodás fanyar ízt ad hozzá a desszerthez.

A Tiramisu Világnapja tökéletes alkalom arra, hogy újra felfedezzük ezt az örök klasszikust - akár egy autentikus olasz recept alapján, akár egy modern séf egyedi változatában. Az N28 különleges tiramisuja méltó tisztelgés e világhírű édesség előtt!

Fotók: Pintér Árpád

Új hozzászólás