Étvágy a Kutatók Éjszakáján

2025.09.28. - 12:00 | Rozán Eszter

Étvágy a Kutatók Éjszakáján

Színvonalas előadásokkal várta a Smidt Múzeum a Kutatók Éjszakáján az érdeklődőket. Az étkezés nemcsak biológiai szükséglet, hanem a kultúrtörténet, a társadalomrajz, a néprajz, a táplálkozástudomány része, és természetesen élvezet is.

Az ÉTVÁGY állt a Smidt Múzeum Kutatók Éjszakáján rendezett programjának középpontjában. Érdekes és színvonalas előadásokat hallhattunk, melyek az étkezést közelítették meg különböző nézőpontokból. Vig Károly entomológus, tudományos igazgatóhelyettes Rovarétvágy és emberétvágy című előadása a rovarok világába vezette be közönségét. Első hallásra idegenkedünk a rovarok fogyasztásától, pedig érdemes és szükségszerű is megbarátkozni a rovarokból származó fehérjével való táplálkozással.

 

Nagy Adrienn történész, intézményvezető a háborús konyhát mutatta be, és hatását napjainkra. Tompa-Horváth Iringó néprajzos muzeológus előadásában a fenntarthatóság és a paraszti gazdálkodás közötti összefüggésre mutatott rá. Nem sokan gondolunk bele, hogy mai szemmel nézve is milyen korszerűen és fenntartható módszerekkel éltek a paraszti gazdaságokban Szákovics-Varga Ildikó táplálkozástudományi szakember napjaink táplálkozási irányelveivel ismertette meg az érdeklődőket. Az egészséges táplálkozás kulcsa az alapanyagcsere, mely életkoronként változik, ennek figyelembevételével kell összeállítanunk a napi beviendő kalóriamennyiséget.

 

Cserna-Szabó András íróval Czetter Ibolya irodalomtörténész, főiskolai tanár, tanszékvezető beszélgetett. Szóba került a pacal, a disznótorok, az étkezés örömei, az alkotás kulisszatitkai. Cserna-Szabó két novelláját is felolvasta, az egyik, a Malacpecsenye igazi horror. Az élvezetes beszélgetés végén dedikálásra is lehetőség nyílt.

Fejes Viola Aranka művészettörténész Nyári István Csirkeragu 81' végén című festményről beszélt.

Új hozzászólás