Kutatók Éjszakája a Smidt Múzeumban (szept. 27.)
2025.09.12. - 11:00 | vaskarika.hu
Helyszín: Smidt Múzeum
Dátum: 2025.09.27.
Az étvágy témája köré szerveződik a Smidt Múzeumban a Kutatók Éjszakája programsorozat. Szóba kerül a rovarfogyasztás, a háborús konyha, a paraszti gazdálkodás, terítéken lesz a képtár egyik legnépszerűbb festménye, Nyári István Csirkeragu 81' végén című alkotása, valamint tárlatvezetés is várja az érdeklődőket a Menzán innen, menzán túl című kiállításban. A belépés ingyenes, a felolvasóestre támogatói jegy vásárolható!
Szeptember 27. (szombat)
18.00-22.00 - SMIDT MÚZEUM
ÉTVÁGY
ELŐADÁSOK (barokk terem):
18.00 Rovarétvágy és emberétvágy - Prof. dr. Vig Károly entomológus, tudományos igazgatóhelyettes előadása
Rovarétvágy
Hosszú ideig laktunk egy panelház 9. emeletén. Elég volt kidugni az orrunkat a lakásból, azonnal tudtuk, ha káposztát főznek a lépcsőház valamelyik lakásában. Így vannak ezzel a növényevő rovarok is. Részben a növényekből származó illatanyagok, részben a tápnövény „kóstolása" során szerzett kémiai ingerek határozzák meg, hogy egy növény fogyasztható-e a számukra.
A rovarok tápnövényválasztása magatartási jelenség, amit az idegrendszer adatfeldolgozó mechanizmusa irányít. Hogy egy növény fogyasztható-e egy rovar számára, azt alapvetően a növényben lévő táplálkozást gátló anyagok jelenléte vagy hiánya szabja meg. A kémia itt is mindent meghatároz. Ezt az alig ismert világot mutatja be az előadás.Emberétvágy
A Földön több mint 8,2 milliárd ember él, ami 8,2 milliárd üres gyomrot jelent. A Föld lakosságának egyik fele alapvetően húsevő, a másik fele inkább növényt fogyaszt, de az emberi szervezetnek fehérjére, pontosabban aminosavakra van szüksége, amit különböző forrásból elégít ki.
Keresztény kultúránk - szerényen fogalmazva - idegenkedik a rovarevéstől, pedig Mózes 3. könyve tételesen felsorolja az ember számára fogyasztható rovarokat és az ókori Róma szakácskönyveiben is szerepeltek rovarok alapanyagként. Valami bizonyára megváltozott azóta a világnak ezen a felén, hiszen Ázsiában a különböző módon elkészített rovarok a napi táplálkozás részét jelentik.
Jogos-e irtózásunk a rovarfehérjétől, vagy el kell fogadnunk a tényt, hogy az átalakított rovarfehérje semmiben sem különbözik más állati fehérjétől, ráadásul a rovarok sokkal hatékonyabban, sokkal kevesebb víz felhasználásával, szerves hulladékból állítják elő a fehérjét.
Az előadás során bebizonyítjuk, hogy nemcsak érdemes, de szükségszerű is megbarátkozni a rovarokból származó fehérje fogyasztásával.
18.40 Amikor a történelem a tányérra kerül. Egy falatnyi emlék a háborús konyhából - Dr. Nagy Adrienn történész, intézményvezető előadása
A nagy háborúk, gazdasági válságok idején az emberek kénytelenek újragondolni étkezési szokásaikat, alkalmazkodni a szűkösséghez, illetve kreativitással és leleménnyel pótolni a hiányzó alapanyagokat.
De mégis hogyan változtatta meg az étkezést az első és a második világháború, illetve az ezek nyomában járó recessziós időszak? Hogyan állt a gasztronómia a túlélés szolgálatába? Mit vettek el és közben mit tanítottak az emberek számára az ínséges idők?
19.00 Fenntarthatóság és a paraszti gazdálkodás - Tompa-Horváth Iringó néprajzos muzeológus előadása
Eleink ciklikus, természetközeli életvitele magától érthetően hozta magával a takarékos, hatékony és környezetkímélő életmódot, amelyekből újra tanulhatunk.
19.20-30 szünet
19.30 Táplálkozzunk okosan! - napjaink táplálkozási irányelvei - Szákovics-Varga Ildikó táplálkozástudományi szakember, Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda Irodavezető előadása
Longevity - Mit tegyünk, hogy sokáig egészségesek legyünk? Az egészségmegőrzés összetett rendszeréből az előadás keretein belül az egészséget szolgáló táplálkozási irányelveket kiemelve vesszük végig az energiaegyensúlyt, a teljes értékű táplálkozást. Megbeszéljük mi az, amikor „csak" energiát adunk a testünknek, és mi a különbség, mikor tápanyagot. Az előadást „Legyen Ön is egészséges!" kvízjátékkal zárjuk.
20.00 Malacpecsenye. Műveiből felolvas: Cserna-Szabó András író
Beszélgetőtárs: Dr. Czetter Ibolya irodalomtörténész, főiskolai tanár, tanszékvezető ELTE SEK
Saját könyvek dedikálására lesz lehetőség!
21.00 „Fine Dining" - Terítéken: Nyári István Csirkeragu 81' végén című festménye
Fejes Viola Aranka művészettörténész előadása
Az előadás a Szombathelyi Képtár egyik legnépszerűbb festményétől vezeti végig a témát és a mű üzenetét, az étkezés ábrázolásától a hiperrealizmusig.
21.30 Tárlatvezetés a Menzán innen, menzán túl című kiállításban
Vezeti: dr. Nagy Adrienn történész, intézményvezető
Előtte kisorsoljuk a kiállításhoz kapcsolódó rajzpályázat közönségdíjasát. Szavazatukat a Smidt Múzeum recepcióján adhatják le szeptember 26-ig!
FOGLALKOZÁSOK (fegyverterem):
VÁGY? - közösségi festészet az ELTE Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóival, művészeti vezető: Kiss Adrienn Mária képzőművész
Bitte, F/essen! Porcelán evőeszköztartók festése. Foglalkozásvezető: Pass Laura (MKE hallgatója)
Ugorj bele a levesbe! - Gyenge Dániel múzeumpedagógus programja
A belépés ingyenes, a felolvasóestre támogatói jegy vásárolható!







Új hozzászólás