Szent Miklós-nap a győrvári Birkás Pálinkafőzdében

Képgaléria megtekintése2013.12.07. - 14:00 | Szokol Gábor

Szent Miklós-nap a győrvári Birkás Pálinkafőzdében

A Mikulás ünnepségek hangulatától meghatódva kevesen tudják, hogy a december 6-án ünnepelt Szent Miklós a pálinkások védőszentje is. A Birkás Pálinkafőzde méltóképpen emlékezett meg erről a számukra különösen fontos tényről: egy üzemlátogatással és pálinkakóstolóval egybekötött Vas és Zala megyékre jellemző ebéddel, melyen a két megye vezető személyiségeit, valamint a sajtó képviselőit látta vendégül.

HIRDETÉS

Az ünnepélyen részt vett V. Németh Zsolt és dr. Kardeván Endre vidékfejlesztési államtitkárok, Harangozó Bertalan és dr. Rigó Csaba vasi és zalai kormánymegbízottak, Kovács Ferenc közgyűlési elnök, Fekete Attila, a NAV regionális igazgatója, valamint Palotás József és Török István vasi és zalai NAV vezetők és Győrvár település polgármestere, Pintyőke István is.

A meghívottak betekintést nyerhettek a főzde teljes folyamatába, az alapanyag előkészítésétől a késztermék raktározásáig. A Birkás Pálinkaház rövidtávú tervei között szerepel a külföldre jutás, melyhez azonban nem engedhetik meg maguknak, hogy szűk keresztmetszetként a manuális palackozás lassítsa a folyamatot, ezért van kivitelezés alatt a palackozó sor telepítése, mellyel többszörösére növelhetik kapacitásukat, ezzel kiszolgálva a külföldi piacot is, és a pálinkát, mint hungarikumot népszerűsítve immáron a határon túl is.

Az üzemlátogatás folyamán a mára sokat fejlesztett kisüsti rendszerű bérfőzdével kezdett a csoport, amit a cég még 1990-ben vásárolt meg. Az eredeti épületben kapott helyet a termékmintabolt is, ahol a pálinkakülönlegességeket vidám és rendkívül egyedi palackozásban is beszerezhetik az érdeklődők. A pálinkabolt körbejárása után az ipari folyamat bemutatása következett. A feldolgozóüzem 24 óra alatt akár 10.000 liter cefrét is képes lepárolni, ami szükségessé teszi a késztermékek tömény állapotban tárolását, hiszen még 80 százalék környékén is több ezer liter párlatot kell raktározniuk mindaddig, míg az nem kerül fokolásra és palackozásra a piac igényeinek megfelelően. Szükséges is a termelékenység, mivel az idei évben remek gyümölcstermés állt a pálinkakészítők rendelkezésére.

Az üzemlátogatás végén a pálinkaházban költhette el minden meghívott a gasztrokaland koronájának számító ebédet, a jobbnál jobb Birkás pálinkákkal, melyet Birkás István beszéde előzött meg. A házigazda háláját fejezte ki a megjelenteknek, majd V. Németh Zsoltnak adta át a szót. Az államtitkár felhívta a figyelmet a pálinkakultúra hagyományainak ápolására, aminek jegyében egyébként a meghívottak is összegyűltek, valamint megköszönte Birkás Istvánnak az idegenvezetést és a szakmai információkat. Rengeteg élménnyel gazdagodhattak a meghívottak, hiszen ritkán jön szembe az emberrel egy-egy Irsai Olivér vagy egy Vadcseresznye pálinka, ami a főként vadételek kiváló ünneplésének remek eszköze volt Győrváron.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás