Kőlevesfőző verseny - AlteRábaházi Tyúkhúsleves a dobogó legfelső fokán
Képgaléria megtekintése2014.06.29. - 00:50 | Waldo
Fantasztikus gasztronómiai élményekben volt részük azoknak, akik kilátogattak június 28-án a körmendi Rába Parti Szabadidő és Sport Centrumba, ahol megrendezésre került az I. Kőlevesfőző verseny. A négy csapat remek hangulatot teremtett és finomabbnál finomabb levesek kerültek zsűrizésre.
Délelőtt fél tizenegy felé érkeztünk a helyszínre, ekkor már volt olyan csapat, akinek a bográcsában rotyogott az étel, mások még a tűzgyújtással próbálkoztak.
Az „AlteRábaházi tyúkhúsleves" fantázianévre hallgató ételt főző Whitenegro Soup Team tagjaitól megtudtuk, ez a leves attól különleges, hogy nem lesz benne karfiol és szerecsendió, és attól AlteRábaházi, hogy a fesztivál színhelyén főzik, és az alapanyagok is - mint ahogy a fesztivál látogatói - a megye több pontjáról érkeztek.
A "szomszédban" a Mátrix csapat bográcsában a "Borscs a'la Ludmilla" készült káposztával, uborkával, marhahússal. Az eredeti receptet a csapat főszakácsa Zsolt még a Szovjetunióban tanulta, kérdésünkre a történetet is elárulta:
„Még annak idején valamikor a nyolcvanas években egyszer körülbelül három napot utaztunk Leningrádig. Ott szembesültünk vele, hogy onnan nem lehet akárhová menni, csak csoportosan és felügyelettel. Mi ezzel nem foglalkoztunk, kimásztunk az ablakon, és ellátogattunk néhány helyre, ahol kicsit többet ittunk a kelleténél. Szembe jött velünk két férfi, egyik belefújt a sípjába, a barátom pedig felmutatta a középső ujját (jelezve, hogy neki olyan is van...). Természetesen a végén csak engem kaptak el, és el is vittek. Viszont azért bántak velem rendesen éjszaka, mert tudtam céklát pucolni. Ludmilla nénivel ott tanultuk meg a borscs leves főzését."
A Mátrix csapata
A csapat egy másik bográcsban burgundi pulykaragut is készített szőlővel, gyöngyhagymával, gombával és paradicsompürével, ami a csapat kapitányának saját receptje szerint főtt a tűz fölött.
A körmendi fiatalokból álló - és a nap végére a legjobb hangulatú csapatnak járó képzeletbeli trófeát birtokló - csapat, a NyóócEgy épp a babgulyás készítéséhez fogott hozzá. A kérdésünkre, hogy az étel mitől lesz különleges, minden csapattag legalább egy indokot tudott mondani. Végül megegyeztek abban, hogy igazán attól más, mint a megszokott babgulyás, hogy mangalicazsírral készül, az őrségi ízvilág keveredik a hagyományos erdélyi ízekkel, és - mint mondták - ha a végén megkóstoljuk az ételüket, rájövünk, hogy a körmendi gasztrokultúra kiteljesedését ízlelhetjük. (Ekkor már tudtuk, nagyon szerencsések vagyunk, hogy itt lehetünk.)
NyóócEgy
A Lokálpatrióta étterem csapatának egyetlen tagjától, Hegétől kérdeztük, mit keverget a bográcsban."Erdélyi csorbalevest készítek, amiből körülbelül hoszonkét féle létezi, én egy huszonharmadikat főzök éppen. Megnéztem a recepteket, és azokat az elemeket fogom ötvözni ebben az ételben, ami mindegyikben a legjobban tetszett. Lesz benne káposzta, füstölt kolbász és füstölt szalonna, és az teszi igazán különlegessé, hogy amellett, hogy csirkével készítem, egy kevés sertéspörköltet is teszek bele. A végeredmény majd legjobban egy híg székelykáposztához hasonlít majd, és egy kis tejfölös habarást kap majd az étel. Minden hozzávalót Körmenden vásároltam, tehát amellett, hogy erdélyi recept, igazi körmendi étel lesz belőle." - mondta el Hege, miközben újra megkeverte a készülő remekművet.
Miután minden csapat nekilátott a leves főzésének, a Whitenegro Soup Team még csak egy "alaplevet" főzött, sok sok zöldséggel, ami - mint utóbb kiderült - remekül "ágyazott meg" a főzésnek. A Rába Parti Szabadidő és Sport Centrum tökéletes helyszíne volt az eseménynek, az igazán családias hangulatban (ha valaki cikket ír, főleg egy családi eseményről, kitér a kisgyerekekre is, és arra, hogy nekik milyen szórakozási lehetőséget nyújtott a rendezvény, szóval álljon itt a következő mondat: A legkisebbeket trambulin várta. )
Whitenegro Soup Team
A versenyben végül az első helyet a Whitenegro Soup Team AlteRábaházi Tyúkhúslevese szerezte meg, második lett a Mátrix csapat "Borscs a'la Ludmilla" étele, harmadik a NyóócEgy babgulyása, míg a negyedik helyet a Lokálpatrióta Étterem Erdélyi csorbalevese mondhatta magáénak. Különdíjat kapott a Mátrix csapat burgundi pulykaraguja, ami teljesen elkápráztatta a zsűrit, más kérdés, hogy versenybe nem szállhatott, hiszen a feladat levesfőzés volt. (Ígéretet kaptunk, hogy a következő versenyre is elkészítik sok lével, és burgundi levesnek keresztelik. Kíváncsian várjuk!)
A kiváló szombati rendezvény, a közös főzés, az, ahogy a csapatok egymást segítették, egymást kínálták, előrevetíti a folytatást. Hegétől, a rendezvény szervezőjétől megtudtuk, szeptember elején folytatódik a sorozat, ismét főzhetnek kőlevest a csapatok a Rába partján, és a nevezési díj akkor is csak egy darab kő lesz. Érdemes jelentkezni!
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás