Búcsú a nyártól – receptötletek szezonális zöldségekből, gyümölcsökből

2014.08.28. - 00:15 | Tamási Boglárka - Fotó: http://meregtelenito.eu/ (nézőkép)

Búcsú a nyártól – receptötletek szezonális zöldségekből, gyümölcsökből

Augusztussal együtt a nyár is véget ér, s talán a főzésre is kevesebb időnk jut. De ezen a héten még elkészíthetjük kedvenc nyári fogásainkat. Felsorolunk néhány szezonális zöldséget és gyümölcsöt, melyeket még beszerezhetünk a piacon járva, mindegyikhez külön-külön egy receptajánlatot is párosítunk. Reméljük, minden háziasszony talál magának kedvére valót, hogy aztán örömet okozzon a családnak.

HIRDETÉS

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirostot tartalma is.

Pásztorleves recept

Hozzávalók / 4 adag

A leveshez:

  • 30 dkg sertéslapocka
  • 30 dkg zöldbab
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 2 db leveskocka (erőleves)
  • 1 ek majoranna (szárított)
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)

A nokedlihez

  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés

  1. A sertéslapockát és a vöröshagymát kockára vágjuk, a zöldbabot a szokásos módon felvágjuk.
  2. Olajon megpirítjuk a hagymát, majd a húst.
  3. Amikor a hús lepirult, kevés vizet adunk hozzá, majd a babot.
  4. Fedő alatt és takarékon félpuhára pároljuk.
  5. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, a majoránnát, és felforraljuk.
  6. Beleszaggatjuk a nokedlit.
  7. Liszttel kevert tejföllel habarjuk.
  8. Borsot darálunk rá.

Fotó: recepttar.hu

A paprikának magas a C-vitamintartalma, ezen kívül A- és B-vitaminokat is tartalmaz. Sokféleképpen felhasználható: nevéből adódóan ideális töltött paprikához, lecsónak, vagy vajas kenyérrel nyersen fogyasztva.

A paradicsomnak, a gyümölcsökkel ellentétben főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős.

Sült kolbászos lecsó recept

Hozzávalók / 6 adag

·        3 nagy db vöröshagyma (de tényleg nagy!)

·        1.5 kg paprika

·        1.8 kg paradicsom

·        40 dkg parasztkolbász

·        1 közepes db hegyes erős paprika

·        só ízlés szerint

·        1 ek sertészsír

Elkészítés

  1. A hagymát megpucoljuk, és vékony karikákra vágjuk. A paprikák végét benyomjuk, és egy húzással megszabadulunk a csumától, majd karikára vágjuk. A paradicsomot kockázzuk, a kolbászt vékony karikákra szeleteljük.
  2. A zsírt kiolvasztjuk, majd kis lángon megsütjük rajta a kolbászkarikákat. Ha kiizzadták a gyönyörű paprikás színüket, és roppanósra sültek, szűrőlapáttal kiemeljük őket.
  3. Jöhet a hagyma - pár percig kavargatjuk, míg kissé összeesik.
  4. Utána a paprika (a csípős is), ők is csak addig, amíg picit megfonnyadnak.
  5. Utoljára a paradicsom, majd lefedve kb 20-25 percig rotyogtatjuk, amíg gyönyörű piros leve nem lesz. Ha úgy gondoljuk, kész (mindenki más puhaságot preferál), sózzuk, majd hozzáadjuk a sült kolbászkarikákat.
  6. Egyet keverünk rajta, és kész is.

Fotó: retrolegends.hu

Az őszibarack termesztése nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben és szinte kizárólag a délre néző falak előtt nevelték. Gyümölcse drága csemegének számított. Az őszibarackból kiváló befőttet, dzsemet is lehet készíteni, mártásnak és pácoláshoz is kiváló, mégis a legtöbbet frissen fogyasztjuk el.

Szilvás-őszibarackos cobbler recept

Hozzávalók / 8 adag

Gyümölcsös részhez

  • 80 dkg őszibarack
  • 30 dkg szilva
  • 3 ek nádcukor
  • 0.5 db vanília (kikapart magjai)
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg nádcukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 10 dkg vaj (hideg)
  • 1.5 dl habtejszín
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. A szilvát kimagozzuk és negyedekbe vágjuk. A barackok héját lehúzzuk, félbevágjuk (a magokat kivesszük), és feldaraboljuk.
  2. A kétféle gyümölcsöt egy tálban összeforgatjuk a cukorral, a keményítővel és a fűszerekkel. Alaposan kivajazott sütőtálba rendezzük.
  3. A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót elvegyítjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott vajat és kézzel elmorzsoljuk benne.
  4. A tojást és a tejszínt összekeverjük, a száraz részhez adjuk, és fakanállal összedolgozzuk.
  5. Két evőkanállal egyforma méretű kupacokat formálunk és beborítjuk a gyümölcs tetejét. Nem kell túl szorosan, valamennyire megnőnek a halmok a sütés közben, és guszta is, ha itt-ott kikandikál a gyümölcsös rész a tésztaréteg alól.
  6. Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
  7. Langyosan tálaljuk, egy gombóc vaníliafagyi kíséretében.

Fotó: 1.bp.blogspot.com

A rohanó hétköznapok háziasszonyai előszeretettel választják zöldborsóból az egész évben kapható zacskós vagy konzerv formát, s egyre kevesebben tudják, hogy a tavaszi ültetésű zsenge zöldborsó igazi szezonja júniusra esik, másodvetésből és -éréséből pedig szeptemberben kerül piacra az áru.

Zöldborsós csirkemájleves recept

Hozzávalók / 6 adag

  • 50 dkg csirkemáj
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 2 kis fej vöröshagyma (félbevágva, utolsó héját rajtahagyjuk)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 db burgonya (negyedelve)
  • 3 közepes db paradicsom
  • 2 db tv paprika
  • 1 csokor petrezselyem (finomra vágva)
  • 25 dkg zöldborsó (friss vagy mirelit)
  • só ízlés szerint
  • ételízesítő ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • 5 l víz (-5)
  • 25 dkg eperlevél tészta

Lehet beletenni kelbimbót is, karfiolt, brokkolit, ki hogy szereti, képzeli el.

Elkészítés:

1.      A zöldségeket megtisztítjuk.

2.      Répát karikára vágjuk, zöldségeket kockákra vágjuk, a burgonyát negyedekbe.

3.      A fazékba beletesszük a paradicsomot, zöldpaprikát, vöröshagymát, fokhagymát.

4.      A finomra vágott petrezselyemzöldje, a zöldborsó, a burgonya, a répa és a zöldség következik.

5.      Felöntjük vízzel, borssal, sóval és kevés vegetával ízesítjük.

6.      Közepes lángon, fedő alatt főzzük.

7.      Kóstoljuk, ha kell, utána ízesítjük, és ha a burgonya, répa meg a borsó megfőtt, beletesszük egyenként egymás után a csirkemájakat és a levestésztát.

8.      6-7 perc után újra kóstoljuk, és ha a máj is jó meg a levestészta is, akkor kikapcsoljuk.

9.      10 perc pihentetés után tálaljuk.


Fotó: 1.bp.blogspot.com

 

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

isostar 2014.08.28. - 08:44
Szilvás-őszibarackos cobbler lesz ma este, az már biztos!! Köszönöm a receptet! (y)