Búcsú a nyártól – receptötletek szezonális zöldségekből, gyümölcsökből
2014.08.28. - 00:15 | Tamási Boglárka - Fotó: http://meregtelenito.eu/ (nézőkép)
Augusztussal együtt a nyár is véget ér, s talán a főzésre is kevesebb időnk jut. De ezen a héten még elkészíthetjük kedvenc nyári fogásainkat. Felsorolunk néhány szezonális zöldséget és gyümölcsöt, melyeket még beszerezhetünk a piacon járva, mindegyikhez külön-külön egy receptajánlatot is párosítunk. Reméljük, minden háziasszony talál magának kedvére valót, hogy aztán örömet okozzon a családnak.
A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirostot tartalma is.
Pásztorleves recept
Hozzávalók / 4 adag
A leveshez:
- 30 dkg sertéslapocka
- 30 dkg zöldbab
- 1 db vöröshagyma
- 1 dl napraforgó olaj
- 2 db leveskocka (erőleves)
- 1 ek majoranna (szárított)
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
A nokedlihez
- 1 db tojás
- 3 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál víz
Elkészítés
- A sertéslapockát és a vöröshagymát kockára vágjuk, a zöldbabot a szokásos módon felvágjuk.
- Olajon megpirítjuk a hagymát, majd a húst.
- Amikor a hús lepirult, kevés vizet adunk hozzá, majd a babot.
- Fedő alatt és takarékon félpuhára pároljuk.
- Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, a majoránnát, és felforraljuk.
- Beleszaggatjuk a nokedlit.
- Liszttel kevert tejföllel habarjuk.
- Borsot darálunk rá.
Fotó: recepttar.hu
A paprikának magas a C-vitamintartalma, ezen kívül A- és B-vitaminokat is tartalmaz. Sokféleképpen felhasználható: nevéből adódóan ideális töltött paprikához, lecsónak, vagy vajas kenyérrel nyersen fogyasztva.
A paradicsomnak, a gyümölcsökkel ellentétben főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős.
Sült kolbászos lecsó recept
Hozzávalók / 6 adag
· 3 nagy db vöröshagyma (de tényleg nagy!)
· 1.5 kg paprika
· 1.8 kg paradicsom
· 40 dkg parasztkolbász
· 1 közepes db hegyes erős paprika
· só ízlés szerint
· 1 ek sertészsír
Elkészítés
- A hagymát megpucoljuk, és vékony karikákra vágjuk. A paprikák végét benyomjuk, és egy húzással megszabadulunk a csumától, majd karikára vágjuk. A paradicsomot kockázzuk, a kolbászt vékony karikákra szeleteljük.
- A zsírt kiolvasztjuk, majd kis lángon megsütjük rajta a kolbászkarikákat. Ha kiizzadták a gyönyörű paprikás színüket, és roppanósra sültek, szűrőlapáttal kiemeljük őket.
- Jöhet a hagyma - pár percig kavargatjuk, míg kissé összeesik.
- Utána a paprika (a csípős is), ők is csak addig, amíg picit megfonnyadnak.
- Utoljára a paradicsom, majd lefedve kb 20-25 percig rotyogtatjuk, amíg gyönyörű piros leve nem lesz. Ha úgy gondoljuk, kész (mindenki más puhaságot preferál), sózzuk, majd hozzáadjuk a sült kolbászkarikákat.
- Egyet keverünk rajta, és kész is.
Fotó: retrolegends.hu
Az őszibarack termesztése nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben és szinte kizárólag a délre néző falak előtt nevelték. Gyümölcse drága csemegének számított. Az őszibarackból kiváló befőttet, dzsemet is lehet készíteni, mártásnak és pácoláshoz is kiváló, mégis a legtöbbet frissen fogyasztjuk el.
Szilvás-őszibarackos cobbler recept
Hozzávalók / 8 adag
Gyümölcsös részhez
- 80 dkg őszibarack
- 30 dkg szilva
- 3 ek nádcukor
- 0.5 db vanília (kikapart magjai)
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Tésztához
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg nádcukor
- 0.5 csomag sütőpor
- 10 dkg vaj (hideg)
- 1.5 dl habtejszín
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Elkészítés
- A szilvát kimagozzuk és negyedekbe vágjuk. A barackok héját lehúzzuk, félbevágjuk (a magokat kivesszük), és feldaraboljuk.
- A kétféle gyümölcsöt egy tálban összeforgatjuk a cukorral, a keményítővel és a fűszerekkel. Alaposan kivajazott sütőtálba rendezzük.
- A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót elvegyítjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott vajat és kézzel elmorzsoljuk benne.
- A tojást és a tejszínt összekeverjük, a száraz részhez adjuk, és fakanállal összedolgozzuk.
- Két evőkanállal egyforma méretű kupacokat formálunk és beborítjuk a gyümölcs tetejét. Nem kell túl szorosan, valamennyire megnőnek a halmok a sütés közben, és guszta is, ha itt-ott kikandikál a gyümölcsös rész a tésztaréteg alól.
- Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
- Langyosan tálaljuk, egy gombóc vaníliafagyi kíséretében.
Fotó: 1.bp.blogspot.com
A rohanó hétköznapok háziasszonyai előszeretettel választják zöldborsóból az egész évben kapható zacskós vagy konzerv formát, s egyre kevesebben tudják, hogy a tavaszi ültetésű zsenge zöldborsó igazi szezonja júniusra esik, másodvetésből és -éréséből pedig szeptemberben kerül piacra az áru.
Zöldborsós csirkemájleves recept
Hozzávalók / 6 adag
- 50 dkg csirkemáj
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 2 kis fej vöröshagyma (félbevágva, utolsó héját rajtahagyjuk)
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 db burgonya (negyedelve)
- 3 közepes db paradicsom
- 2 db tv paprika
- 1 csokor petrezselyem (finomra vágva)
- 25 dkg zöldborsó (friss vagy mirelit)
- só ízlés szerint
- ételízesítő ízlés szerint
- bors ízlés szerint (őrölt)
- 5 l víz (-5)
- 25 dkg eperlevél tészta
Lehet beletenni kelbimbót is, karfiolt, brokkolit, ki hogy szereti, képzeli el.
Elkészítés:
1. A zöldségeket megtisztítjuk.
2. Répát karikára vágjuk, zöldségeket kockákra vágjuk, a burgonyát negyedekbe.
3. A fazékba beletesszük a paradicsomot, zöldpaprikát, vöröshagymát, fokhagymát.
4. A finomra vágott petrezselyemzöldje, a zöldborsó, a burgonya, a répa és a zöldség következik.
5. Felöntjük vízzel, borssal, sóval és kevés vegetával ízesítjük.
6. Közepes lángon, fedő alatt főzzük.
7. Kóstoljuk, ha kell, utána ízesítjük, és ha a burgonya, répa meg a borsó megfőtt, beletesszük egyenként egymás után a csirkemájakat és a levestésztát.
8. 6-7 perc után újra kóstoljuk, és ha a máj is jó meg a levestészta is, akkor kikapcsoljuk.
9. 10 perc pihentetés után tálaljuk.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás
Korábbi hozzászólások